29 Czerwca 2026, 11:31:04 czas Polski

Autor Wątek: Domek narzędziowy z drewutnią  (Przeczytany 11719 razy)

Offline sajo

Odp: Domek narzędziowy z drewutnią
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Października 2014, 10:44:31 czas Polski »
czym impregnowałeś? bardzo ładny kolor

Offline MarcinW

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Października 2014, 10:53:23 czas Polski »
altax impregnat dąb. na razie jest malowane pojedyncza warstwa. potem będzie naniesiona druga

Offline MarcinM

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Października 2014, 20:41:18 czas Polski »
Czym wyrzeźbiłeś zakończenia krokwi i miecze??

Offline MarcinW

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Października 2014, 21:18:42 czas Polski »
Miecze zabrałem do warsztatu i wycinałem na pile taśmowej, potem przeszlifowałem szlifierką taśmową i zaokrągliłem ostre kanty frezarką do krawędzie.
Natomiast zakończenia krokwi wycinałem wyrzynarką na miejscu i szlifowane były szlifierką oscylacyjną.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Października 2014, 22:52:01 czas Polski »
Kolejne dni minęły i na placu budowy da się zauważyć dalszy postęp.
Od poprzedniego mojego "raportu" dokończyłem montaż pozostałych krokwi. Dociąłem i zamontowałem kilka usztywnień w konstrukcji dachu i pomalowałem całość więźby.
Następnie pomiędzy krokwiami wokół części, która w przyszłości będzie zamknięta zamontowałem wstawki między belką nośną i dachem.
Kolejny krok to już układanie deskowania na powierzchni dachu. Podocinałem wszystkie kąty i zaczęło się żmudne skakanie po drabinie góra dół by po kolei montować deski. Na chwilę obecną zrobiona jest ponad połowa powierzchni dachu - obwód złapany na wysokość 4-5 desek oraz jeden cały krótszy bok i prawie połowa dłuższego boku.
Zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania.

Offline Lechu

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Października 2014, 23:22:33 czas Polski »
Hej Marcin. Naprawde porzadna robota. Widze ze przykladasz sie do detali rowniez. Szczegolnie jestem pod wrazeniem konstrukcji dachu - sam to projektowales? Robiles cos takiego wczesniej?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Października 2014, 23:36:41 czas Polski »
Przy konstrukcji dachu korzystałem z pomocy takiego kalkulatora, który pozwala wytyczyć wszystkie główne wymiary:
http://www.blocklayer.com/Roof/
dobierasz typ dachu, wymiary zewnętrzne, a on Ci wylicza kąty, rozmiary krokwi, ilości itp.

To jest mój pierwszy w życiu dach i myślę, że jak na pierwszy raz w wykonaniu amatora to chyba aż tak tragicznie nie wyszło - ciągle stoi :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Października 2014, 11:03:39 czas Polski »
ciągle stoi  :)
Natura przetestuje śnieg i wiatr ;)
+za link  :)  gdzie był internet jak ja dach budowałem :(

Offline MarcinW

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Października 2014, 22:27:38 czas Polski »
W tym tygodniu było sporo przerw na inne zlecenia i kaprysy pogody. Ale w końcu dach został ukończony i zamknięty.
Inwestor podjął decyzję, że ze względu różne powody (m.in. pogodę) prace zostają przerwane do wiosny.
Także mam nadzieję że wrócimy do tego wątku za kilka miesięcy.
Ostatnie zdjęcia poniżej:

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Października 2014, 22:41:24 czas Polski »
Nie przykrywasz dachu papą lub np. gontem na zimę? Nie jestem przekonany czy to słuszna decyzja inwestora.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #25 dnia: 20 Października 2014, 22:54:11 czas Polski »
na razie jeszcze kilka dni postoi tak jak jest żeby go trochę przewiało :)
papa jest kupiona, gont też, jest też ewentualnie folia w odwodzie. w każdej chwili można położyć

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Czerwca 2015, 12:37:42 czas Polski »
jak z kontynuacją? Będzie, czy rzuciłeś robotę ? :)

Offline Wióro

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Czerwca 2015, 22:03:27 czas Polski »
a no też jestem ciekaw...  :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Czerwca 2015, 23:42:01 czas Polski »
jak z kontynuacją? Będzie, czy rzuciłeś robotę ?
Będzie, będzie :)
w sumie to robota aktualnie praktycznie jest na ukończeniu. ostatnio miałem strasznie mało czasu, dlatego zaległości na forum się narobiło strasznie dużo. teraz będzie chwila wolnego to opiszę wszystko po kolei.
jutro wrzucę relację z dalszej budowy

Offline MarcinW

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Czerwca 2015, 00:03:08 czas Polski »
Mam w końcu trochę wolnego czasu wieczorem, więc mogę ponadrabiać zaległości na forum i wywołany do odpowiedzi spieszę z relacją z budowy domku narzędziowego.
Jesienią prace zostały zatrzymane w momencie położenia deskowania dachu.
W kwietniu zewnętrzna firma wykończyła pokrycie dachu. Do tego użyto blachy dookoła krawędzi, a powierzchnię dachu pokryto papą i gontami.
Co do mojej "działki", a więc budowy drewnianej części domku to zima minęła, rozpoczęła się wiosna i zmiany temperatury oraz wilgotności zrobiły swoje. Kilka wcześniejszych pęknięć w drewnianych belkach się powiększyło, powstało też kilka nowych. Na szczęście konstrukcja jest stabilna i nie ma żadnego zagrożenia.
Jeszcze przed rozpoczęciem prac "w terenie" przygotowałem ramę do okna, które znajdzie się w tylnej ścianie domku. Ramę skleiłem z listem sosnowych. połączonych na lamelki i kołki. To dało dosyć lekka i sztywną, a zatem stabilną wymiarową ramę. Okno będzie miało otwór 40x40 cm. Zewnętrzne wymiary ramy to 50x50 cm. Szyba od wewnątrz będzie umocowana na silikon i dodatkowo wsparta ćwierćwałkiem na obwodzie.
Na początek prac na miejscu budowy domku zaplanowaliśmy postawienie ścian dookoła części zamkniętej. Ściany wykonane są z podbitki przybitej gwoździami do pionowych belek oczywiście z zachowaniem dystansów pomiędzy kolejnymi listwami. Na początek zacząłem od jednolitej, prostokątnej ściany bocznej. Pionowe belki, na których jest zbudowana ściana są cofnięte w stosunku do płaszczyzn pionowych słupów głównych. To umożliwia wpuszczenie listew podbitki pomiędzy słupy z lekkim zapasem na pracę materiału na końcach listew. Daje to całkiem fajny efekt wizualny. Dolna listwa podbitki nie jest od spodu podparta, dlatego woda bez problemu może spływać na ziemię.
Po ścianie bocznej przyszedł czas na ścianę tylną. Tu już następny krok - trzeba było osadzić ramę okna. Dlatego belki pionowe musiały być odpowiednio rozmieszczone. Rama opiera się dodatkowo na poziomej belce, która pomaga przenieść ciężar okna. Ta listwa tworzy też naturalną półeczkę lub parapet od wewnątrz. A sama rama jest oprócz tego przykręcona do pionowych belek.
Boczna ściana jest po części ścianą wewnętrzną ponieważ rozdziela część zamkniętą domku od części otwartej. Oczywiście metoda stawiania jest dokładnie taka sama jak w przypadku wcześniejszych ścian, czyli belki pionowe i do nich nabijane deski podbitki.
Ściana dochodzi do sufitu, a więc górna część to deski docinane pod odpowiednim kątem.
Po ścianie bocznej przyszła kolej na ścianę przednią. Ta jest najbardziej złożona. Po środku znajdą się drzwi. Także zacząłem pracę od montażu framugi z belek 8x6 cm. Drzwi mają szerokość 80 cm i są posadowione mniej więcej na środku ściany.
Po odpowiednim wypionowaniu i umocowałem ją za pomocą wkrętów i kątowników do belek dolnej i górnej. Dodatkowo pomiędzy pionowymi belkami framugi, a słupami głównymi wstawiłem kawałki desek, które będą spełniać podwójną rolę - rozpór usztywniających framugę oraz półek do odkładania drobnych przedmiotów w środku domku narzędziowego.
Wszystkie ściany u góry zostały wykończone listwami dociętymi na wymiar.
Po dokończeniu ścian zamontowałem wzmocnienia podłogi wzdłuż bocznej ściany, które pomogą usztywnić podłogę w miejscu gdzie mają stanąć regały.
cdn