13 Czerwca 2026, 23:30:57 czas Polski

Autor Wątek: Frezy spiralne  (Przeczytany 10345 razy)

Offline studio tata

Frezy spiralne
« dnia: 19 Września 2014, 20:21:30 czas Polski »
Witam
ma ochote na wprowadzenia do swojej pracy frezy spiralne . Widzilalem na filmikach w necie , ze niezle sie sprawuja
ale filmiki , to filmiki . Macie moze jakies doswiadczenia z praca , gdzie i jakiej firmy mozna kupic zeby miec je do pracy i nieprzeplacac .Jak to sie ostrzy , tepi , lewy prawy , wstepny , wykonczjacy .
Moze chaotycznie napisalem , ale chetnie sobie te wiedze bym uporzadkowal i prosze o wpisy osob k ,ktrzu zetkneli sie z tymi frezami.
Moze to jest tylko moda i mozna sobie darowac te frezy ?

Arek pozdr

mily68

• Gość
Odp: Frezy spiralne
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2014, 21:45:41 czas Polski »
Ja mam frez spiralny z Juli fi 12 mm. Jeśli chodzi o typ to nie było wyboru a poza tym to sam nie wiem (brak wiedzy). Jest to poczwórna spirala. Używam go głównie do wczepów palcowych a ostatnio zamiast zwykłego dwupiórowego do wszystkiego. Jeszcze jest ostry. Dla amatora polecam jak najbardziej. Dla zawodowca - sam nie wiem. Cena w porównaniu do "zawodowych" - śmieszna.

Offline studio tata

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2014, 22:10:01 czas Polski »
a jak on wyglada , patrze na allegro sa w wiekszosci do metalu ?
i kilka drogich cmt
na czym polega prawy i lewy frez spiralny ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2014, 22:22:10 czas Polski »
Mój to dokładnie ten:
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/frezy-palcowe/frez-trzpieniowy-czteroostrzowy-189258/
Co do rodzajów frezów spiralnych to niestety nie pomogę gdyż jak pisałem brak mi wiedzy w tym temacie...

Offline studio tata

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2014, 22:41:45 czas Polski »
krotki strasznie ?
10mm jest taka tuleja do frezarki?
dobrze sie sprawdza
patrzylem w Juli to kazda grubosc jest w innym miescie
zeby skompletowac trzeba jezdizc po POlsce  :o

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2014, 22:56:33 czas Polski »
Mój 12 mm ma trzpień 12 mm więc pasuje - mam mocowania frezów (te "nakrętki") i 8 i 12 mm więc nie używam redukcji. Długość roboczej części "na oko" ok. 5 - 6 cm.
Pogadaj z osobą obsługującą stoisko (może będzie "kumata") ew. z infolinią. Jak kiedyś pytałem się o wyrówniarko - grubościówkę na infolinii powiedzieli co i jak oraz kiedy będzie dostawa do Polski ze Szwecji. Facet w Juli w Łodzi z kolei mówił, że jak się kończy jakiś asortyment to domawiają i przy najbliższej dostawie już jest. Problem w tym żeby wiedzieć kiedy dostawa coby nie czekać np. 2 miesiące na towar.
Niestety z racji tego, że średnica części roboczej jest jednocześnie średnicą trzpienia wielkiego wyboru nie ma : 6 mm, 8 mm i 12 mm :(

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2014, 23:15:04 czas Polski »
myslalem tez o dokupienie takiego freza fi5mm wiercacego , zrobic sobie szablon do wiercenia frezarka pod kolki regolowe na polki
widzialem tez na filmie jak facet zrobil sobie szablon do polaczen kolkowych , do wykonywania otworow frezarka z tuleja kopjujaca
zwyklym frezem i frezarka slabo sie wierci , moze taki spiralny jest lepszy
festool ma swojej ofercie frez do wiercenia takich otworow kosztuje z 100zl

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września 2014, 23:26:13 czas Polski »
Na fi 5 mm musiałby Ci tokarz zrobić redukcję. Jak planujesz robić dużo otworów i często to 100 zł za Festoola jest do przełknięcia (przynajmniej przyspieszysz robotę). Kup jakiś z Juli na próbę i zobacz czy coś takiego Ci podpasuje...
Ja spiralnego używam tylko do frezowania (tak jak pisałem głównie wczepy) i tu jest rewelacyjny. Nie wiem jak z wierceniem...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2014, 21:10:11 czas Polski »
Ja kupiłem ten za podpowiedzią Amigorga i jest fenomenalny. Do tej pory również używałem tego z juli i w porównaniu do tego jest jak plastikowa zabawka.
Frez Pozytywny prawy znaczy że wyrzut wióra ma w kierunku trzpienia a negatywny lewy w stronę główki frezu.
Tak sprawę przedstawił pan ze sklepu, dostałem tez fajne katalogi :D
Naprawdę świetnie wydana kasa choć nie powiem że się nie martwiłem co przyjdzie.
Ten z linka ma 80mm a powierzchnię roboczą 32mm, to sporo, a na upartego na dwa razy można frezować do 50mm :D
Poniżej kilka fotek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2014, 22:02:43 czas Polski »
No ,no ,no ,myślałem że kolega to stolarz- gawędziarz   :P a tu proszę takie rarytaski ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2014, 23:33:10 czas Polski »
Kozio a gdzie link?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Września 2014, 07:12:29 czas Polski »
http://punta.com.pl/sklep,1839,frez_spiralny_wykanczajacy_z3_pozytyw_

Wybaczta ale komp mi szwankuje i mozilla się wyłącza co chwilę.
Stolarz gawędziarz też fajna sprawa, np: przy ognisku :D
Ja robię drobne rzeczy z palet i resztek po czymś...
Największy mój projekt to domek z palet 160x180 który zrobiliśmy razem z żoną i synem :D
Lubię takie wspólne projekty...
Pozdro

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Września 2014, 10:49:54 czas Polski »
zrobiliśmy razem z żoną i synem

Nie będę się powtarzał(bo zazdrościć nie wolno) :P   ,ale pochwalę wspólne rodzinne zainteresowanie :) +

Offline studio tata

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Września 2014, 16:01:13 czas Polski »
KOzio brawo !!!
zakupie chyba ten frez spiralny cmt
i popracuje troche , a info ktore przekazales
co do lewych i prawych tez cenna sprawa dzieki
poszukam w swoich szpargalach
materialow na temat robienia mebli z drewna z odzysku
chyba jakis DUnczyk lub Holender robi dizajnerskie i funkcjnalne
meble zawodowo , i ma bardzo fajne projkety
i sa bardzo cenne..... doslownie  :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Października 2014, 19:47:28 czas Polski »
Frez jakiś czas temu skapitulował, pękł na trzpieniu a część z ostrzami została wyrzucona gdzieś w bok! znalazłem go po krótkich poszukiwaniach.
Szukałem przyczyny ale nie znalazłem, pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło.
Frezowałem w sośnie wczepy przy prędkości około 20 000 obrotów.
Nie naciskałem, raczej prowadziłem powoli nie wywołując presji,
Macie jakieś podpowiedzi czemu mogło się tak stać?
Wysłałem go na reklamację ale potrwa to około półtora miesiąca, jak coś będę wiedział dam znać.