23 Kwietnia 2026, 12:27:30 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka taśmowa ?  (Przeczytany 34294 razy)

Offline futrzak

Odp: Jaka szlifierka taśmowa ?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Stycznia 2016, 17:05:23 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2016, 17:07:33 czas Polski wysłana przez futrzak »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2016, 17:10:38 czas Polski »
Najtańsza szlifierka Bosch kosztuje 970 PLN - za tyle na Allegro znalazłem. Pewnie znalazłbym taniej.
Metabo tez około 1k. Makita 9911 można kupić za około 550 i uważam to za najlepszy wybór.

Ja się zastanawiałem jak to jest, że np frezarka kosztuje 190LN z silnikiem 2100W i jeszcze frezy w komplecie. Ale inna frezarka kosztuje już 600 i jest goła.
Co z tego, że Parkside ma jakąś ramkę itp. Zrezygnowałeś z makity i kupiłeś parkside bo ma kilka stalowych drutów do których można zamocować szlifierke i może lepiej leży w dłoni.

Mój sąsiad przerabiał tez marketówki, ale z tego się wyrasta.
Trochę choć nie dużo pracowałem z marketówkami i wiem czego się po tym spodziewać. Tylko, że ja gdy mam narzędzie to działa codziennie, a nie raz na jakiś czas.

Offline futrzak

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2016, 17:15:57 czas Polski »
To był skok w bok. Nie pracuję codziennie, a od czasu do czasu. Przy jakimś drobnym remoncie przydaje się do ściągania starej wiekowej farby olejnej. Frezarkę mam Makity rt0700cx2j, a frezy od Globusa :D

Offline Gerdo

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Stycznia 2016, 17:41:06 czas Polski »
Tez mam tą frezarkę. Nie mniej coś jednak musi różnic sprzęt za 190, od tego za 800.

Np szlifierka kątowa - w 3 miesiące zajeździłem dwie sztuki z Merlina. Jakieś noname.
Jedna zaczęła dymić, a z drugiej wypłynął czarny smar.
Młot udarowy - trzeba było skuć w piwnicy fundament - padł.

Szkoda kasy, czasu i nerwów na marketówki, a poza tym jest jeszcze dla mnie istotna ergonomia i wydajność, czego tani sprzęt nigdy nie osiągnie.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Stycznia 2016, 17:54:53 czas Polski »
ale masz gwarancje w lidlu 3 lata

Offline Przemcio

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Stycznia 2016, 18:00:45 czas Polski »
Co mi po gwarancji jak w trakcie pracy mowi "pierd..... Nie robie" i ogłasza strajk. Zamiast pracować wsiadasz w auto i jedziesz do lidla i albo oddadzą pieniądze albo naprawia w 3tyg lub dłuzej bo drugiej sztuki niestety nie ma na stanie. I albo czekasz i robota stoi albo idziesz i kupujesz coś innego. Pol biedy jeśli dołożysz  i kupisz coś porządnego. Gorzej jak weźmiesz taki sam badziew i dalej bedziesz się męczył :(

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Stycznia 2016, 18:23:39 czas Polski »
to kup festoola i nie kombinuj tyle

Offline Gerdo

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Stycznia 2016, 18:56:37 czas Polski »
Poza Festoolem jest jeszcze DeWalt, Metabo, Bosch, AEG, Milwaukee, Makita - narzędzia ze średniej półki cenowej.

Offline mihuhu

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • dzieło, do dzieła
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2016, 09:33:04 czas Polski »
Kompletując sobie sprzęt od kilku lat budowlany i okołobudowlany, często stoję przed dylematem jakiej jakości kupić sprzęt.
Wolę najdroższy na jaki mnie stać. Ale co to znaczy. I nieraz jak kupie sobie taniznę, pluję sobie w brodę, że nie dołożyłem przysłowiowych kilka stów. A znowu jak kupie coś drogiego to ma zgrzyt, że za dużo to kosztowało, a są inne wydatki.

I potrafie sobie wyobrazić takie trzy modele.

1. zawodowca ze sprzętem niskiej (marketowej półki) co ma takie doświadczenie, że i tak cuda wyczaruje i ma pewność swój reki i fachu, że nie potrzebuje/nie stać go na droższy/może lepszy sprzęt i nie wierzy, że 2 krotnie droższy sprzęt łącznie jest dwa razy lepszy. I na tyle ile zdążyłem poznać to forum jest chyba tutaj kilku znanych użytkowników tak realizujących swoje dzieła.

2. zawodowca z festtool'ami i innym hi-end sprzętem, potrzebuje i stać go na droższy sprzęt bo każda ewentualna przerwa w pracy rodzi więcej komplikacji i niezawodność ma kluczowe znaczenie a i wyczuwa swą fachową ręką każdy niuans, każde łożysko kulkowe nieosadzone w plastiku. I nieraz oglądając filmy Jarka z DiD można się rozmarzyć.

3. I cała masa amatorów, hobbystów taki jak ja. Ani całkowity amator, ani zawodowiec. O tak, grzebie coś mu wychodzi. I albo kupuje tani sprzęt w myśl "i tak nie jestem fachowcem to po co będę kupował drogie". Albo nie ma wielkiego fachu w ręku to pomogę sobie trochę lepszym sprzętem, bym i z nim się nie musiał walczyć, zawsze to trochę będzie lepiej. I często kupuję średnią półkę. Bo tanizny sie obawia, że mi to przeszkodzi, na festoola mnie nie stać. I kupuję AEG, zielonego boscha itp kupując poczucie, że to jest lepsze i solidniejsze. Ale mam wrażenie, że ta średnia półka to największy rynek i chyba najgorszy wybór. Bo przeskok finansowy jest w procentach spory ale czy o tyle procent jest to lepszy sprzęt. Wątpię, ale POCZUCIE wygody, bezpieczeństwa jest w cenie.

sorry za zbyt długiego offa

Offline Arek15

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Stycznia 2016, 21:19:17 czas Polski »
teraz w lidlu w uk jest ta szlifierka:) jutro zobacze ile zostało

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2016, 21:36:32 czas Polski »
Arek gdzie mieszkasz? U mnie w lidla zawsze jest opór tych narzędzi. Cały tydzień coś leży i czeka na klienta

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Arek15

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Stycznia 2016, 22:36:18 czas Polski »
szkocja, u mnie raczej tez sa, ale chyba daja mało bo nikt nie kupuje- po 2-4 sztuki max

Offline mihuhu

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • dzieło, do dzieła
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Stycznia 2016, 15:39:36 czas Polski »
Najtańsza szlifierka Bosch kosztuje 970 PLN - za tyle na Allegro znalazłem
Gredo, Bosch (zielony) PBS75 kosztuje 500 zł chyba, że miałeś na myśl GBS (niebieski) za 1000.

będziesz musiał kupić mocowanie do blatu, jakbyś chciał przymocować (ja używam bardzo często przymocowaną do stolika), chyba że zrobisz samemu. Cena tego mocowania będzie zbliżona do ceny Parkside'a. :)
tak cena mocowania to 370 zł - stopa plastiku, dwie śruby, śledzie mocujące i  pochylnia do szlifowania pod kątem. To dużo. Są miejsca montażowe więc coś wyczaruje by zamontować taśmą do góry.

Zdecydowałem się. Kupiłem tego Boscha PBS75A za 370 zł nowy z papierami w sklepie z artykułami do motocykli i skuterów  8) - niby dostałem paragon ale to pewnie nie daje gwarancji, choć w sumie sprzedane + paragon. No coż zaakceptowałem ryzyko. Ale sprzęt nówka ze wszystkim. Na razie ocena organoleptyczna wygląda solidnie, jest ciężki, nie ma regulacji prędkości taśmy (to ma model AE), ma napinacz analogowy (śrubka) oraz wyrównywacz położenia taśmy. Wygląda jak czołg. Ale nie pracowałem, więc nie będę pisał, że dobrze leży w dłoni itp.

Zaraz lecę po papiery do szlifowania (80, 120, 180, 220, 400) i jak tylko pogoda pozwoli i moja menadżer domu ;) w piątek albo w sobotę pierwsze prace z tą szlifierką i krótki opis. Aha renowacja starego stołu - który chyba pójdzie do "warsztatu".

Offline Gerdo

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Stycznia 2016, 16:21:30 czas Polski »
Tak, miałem na myśli niebieskiego Boscha. Proszę wybaczyć, że nie byłem precyzyjny.

@mihuhu no nie mogę się zgodzić z twoim 3 punktem dotyczącym sredniej półki jako byłby to najgorszy wybór i w cenie kupujesz złudzenia.
Dobrej jakości tworzywo, aluminiowe podzespoły, funkcje - to widzę jako pierwsze gdy biorę do ręki sprzęt. Te wrażenia to nie placebo, bo sekundę wcześniej spojrzałem na cenę. Potem jest praca na nich i wspomnienia z używania tanich marketówek.

Mógłbyś podać przedział w cenie który według ciebie odzwierciedla średnią półkę cenową? Np: grubosciówka 3000-8000 PLN
Dla elektronarzędzi:
Szlifierka taśmowa
Szlifierka mimosrodowa
Ukosnica
Odkurzacz
Wiertarka
Wiertarka pionowa

Tak mniej więcej podaj kwoty narzędzi w sredniej półce cenowej według ciebie.

Offline mihuhu

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • dzieło, do dzieła
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Stycznia 2016, 09:07:03 czas Polski »
Gerdo, ja wskazałem na cenę szlifierki taśmowej Boscha, konkretne ceny dwóch modeli, bo zasugerowałeś jakby ceny zaczynały się od 1000. Chce wierzyć (nie skończyłem materiałoznastwa, nie zagladam do środka, nie robie testów wydajności) że ta średnia pólka daje jakość - dlatego mimo wszystko kupuje tzw średnią półkę - która ma pewnie największy wolumen sprzedaży i przez to sama w sobiema dużą rozpiętość cenową Problem jest dla mnie taki, że niestety tanie rzeczy nadrabiają wrażeniem i zbliżają się do tych średnio-półkowych. Gerdo mogę podać moje przedziały rzeczy w tzw średniej półce (choć nie wiem co to da).
Szlifierka taśmowa - 500zł
Mimośrodkowa - 350zł
Ukośnica - 1200zł
Odkurzacz - dla mnie 1000zł (a do sprzątania to chyba z 1mln zł bo mi się już trzeci zepsuł)
Wiertarka - 500zł