20 Kwietnia 2026, 05:29:02 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka taśmowa ?  (Przeczytany 34287 razy)

Offline leku

Jaka szlifierka taśmowa ?
« dnia: 28 Września 2014, 12:14:42 czas Polski »
Jaką szlifierkę taśmową ("czołg") polecacie z możliwością adaptacji w stoliku do pozycji stacjonarnej ?
Budżet ok. 300 zł.
Fajne wymiary kompaktowe ma CELMA
http://allegro.pl/szlifierka-tasmowa-celma-dbsmm-75c-i4611108450.html
ale nie mieści się w budżecie :(

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Jaka szlifierka taśmowa ?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2014, 16:01:43 czas Polski »
Witam
Jak zwykle mogę polecić narzędzie z LIDLA - szlifierkę taśmową PARKSIDE PBS 900A1. używam takiej dość często od stycznia 2012 roku. Ma moc 900 W , typowe taśmy 75 x533 mm do nabycia również w Lidlu, jest na wyposażeniu podstawka do pracy stolikowej w pozycji poziomej i pionowej, ma regulację obrotów. ówczesna cena, to 199 zł + 3 lata gwarancji.
Jedyny problem, to nie wiadomo kiedy będzie w sprzedaży.

Jeżeli zdecydujesz się na szlifierkę CELMY, to mam do takowej metalowe akcesoria do pracy stolikowej: podstawkę i przykładnicę. W mojej kilka lat temu wysiadł wirnik, dałem ją do naprawy do prywatnego warsztatu, którego właściciel nagle zmarł i narzędzia nie udało mi się odzyskać.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2014, 16:03:34 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline leku

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2014, 18:01:09 czas Polski »
amigorg dzięki za info.
Na tą z Lidla poluję już od dłuższego czasu. Twoja rekomendacja utwierdza mnie w przekonaniu, że warto na nią poczekać.
Ponieważ dawno nie było jej w ofercie to jest szansa, że może pojawi się w najbliższym czasie :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2014, 18:48:16 czas Polski »
A co powiecie o Graphite  59G392   kosztuje grosze...
Warto dla majsterkowicza? Ma ją ktoś z was?

Offline leku

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2014, 23:39:16 czas Polski »
A najlepiej byłoby zrobić coś takiego :)

http://www.youtube.com/watch?v=agjBgKB0CaQ#t=454

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Września 2014, 07:57:27 czas Polski »
Podobną szlifierkę zamierzam w przyszłości zrobić :)

Offline leku

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2014, 21:45:32 czas Polski »
Od czwartku 30-10-2014 w Lidlu ma być szlifierka taśmowa po 159 zł ale taka

http://www.lidl.de/de/parkside-standbandschleifer-psds-240-a1/p108272

Ma ktoś i używa ?

Pozostaje chyba czekać dalej na PARKSIDE® PBS 600 A1 (600W) chociaż lepiej byłoby
złapać PARKSIDE® PBS 900 A1 (900W)  :(
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2014, 21:51:14 czas Polski wysłana przez leku »

Offline Arek15

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Października 2015, 22:00:56 czas Polski »
nie kupuj erbauera, łożyska ma osadzane w plastiku, jak zatrze się  od pyłu łożysko , kręci się ono i wyrabia plastik, wałek przestaje być stabilny i ucieka w jednąstronę przez co spada pasek, tak to było u mnie, oczywiście naprawiłem z pomocą znajomego tokarza, mam teraz obudowę z metalu i hula :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2016, 17:09:41 czas Polski »
Zastanawiałem się właśnie nad tą Celmą. Niestety ona chyba nie ma regulacji prędkości.
W podobnej cenie jest Makita 9911 z regulacją.
Do Celmy mam większe zaufanie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2016, 18:39:53 czas Polski »
Zastanawiałem się właśnie nad tą Celmą. Niestety ona chyba nie ma regulacji prędkości.
W podobnej cenie jest Makita 9911 z regulacją.
Do Celmy mam większe zaufanie.

Edit. Do Makity mam większe zaufanie.
Myślałem o Celmie i stąd wdarła mi się pomyłka :)

Offline vegelus

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2016, 21:18:02 czas Polski »
Ja mam grafita od trzech lat używany sporadycznie, głównie dostała po tyłku jak szlifowałem parkiety przy ścianach gdzie nie doszła cykliniarka. To co w niej jest fajnie to że można podnieść osłonę z przodu i mamy dostęp do bardzo małego promienia. Ale jest hałaśliwa w porównaniu do taśmówki niebieskiej bosha (fachowcy od schodów mieli takie bydle że mnie po pokoju ciągało) było prawie niesłyszalne w porównaniu z moją ale pewnie cena niewspółmierna.

Offline mihuhu

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • dzieło, do dzieła
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2016, 13:26:26 czas Polski »
Cześć,
mam szlifierkę oscylacyjną delta (z narzędzia wielofunkcyjnego). Do małych pracy i zakamarków jest właściwa. Ale przede mną jest:
- szlifowanie starego stołu, biurka, setki desek/listew przypodłogowych i wielu desek na ścianę - i chce zakupić szlifierkę taśmową. Tak mi się wydaje, że będzie adekwatna. Bo do mimośrodkowych chemii coś nie czuję. Lecz po obejrzeniu 158 i 318 filmu DiD trochę się pogubiłem. I w sumie czemu te mimośrodkowe przez wielu są uznawane za takie fajne, że są "subtelniejsze" w obchodzeniu się z drewnem niż czołgi taśmowe.

Oglądałem taśmowego Boscha PBS 75A dobrze to wyglądało. Taki czołg. Fajnie bo można ją przymocować do góry nogami, znaczy do góry taśmą. Jakoś mi przypadłą - teoretycznie i namacalnie super. Ale w praktyce - czy miał może ktoś z Was do czynienia z tą maszyną albo do 400zł, może coś polecić co mu przypadło - będę rad.

Co jest dla mnie ważne: wydajność, by można było ją używać stacjonarnie, mile widziane zbieranie syfu do dedykowanego zbiornika :)

Offline chrissbe

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2016, 13:57:30 czas Polski »
Mi też ten Bosch bardzo się podoba. Ludzie chwalą Makitę 9910, ale ja oglądając ten filmik jestem przekonany do Boscha. Nie widziałem jej na żywo więc nie wiem jak z jej wykonaniem i trwałością.

Offline futrzak

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2016, 16:51:06 czas Polski »
Trzymałem tego Boscha zielonego w obi, makitę 9910 w leroy merlin chyba i nie zamieniłbym mojego Parkside'a na żadną z nich. Do jednego jak i drugiego będziesz musiał kupić mocowanie do blatu, jakbyś chciał przymocować (ja używam bardzo często przymocowaną do stolika), chyba że zrobisz samemu. Cena tego mocowania będzie zbliżona do ceny Parkside'a bo kiedyś przeglądałem ceny, a Parkside ma w zestawie :D Tylko tyle, że szlifierka taśmowa jest chyba raz na rok, może dwa w lidlu. Sam miałem kupić jedną z nich, ale zaryzykowałem i kupiłem Parkside i jestem zadowolony. :)

Offline chrissbe

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2016, 16:58:52 czas Polski »
Kolego futrzak, Parkside to nr 1 na mojej liście szlifierek lecz w Polsce oraz w Niemczech nie do dostania. Chyba zbyt dobry produkt wypuścili.

Wysłane z Sony Z1 Compact przy użyciu Tapatalka