17 Lipca 2026, 10:18:40 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka Bosch GEX 125-1 AX - Dziwne zachowanie !  (Przeczytany 4296 razy)

Offline Rhino

Szlifierka Bosch GEX 125-1 AX - Dziwne zachowanie !
« dnia: 01 Października 2014, 09:51:46 czas Polski »
Cześć!

Czytam Was często wiec czas się przywitać !:)

Przychodzę do Was z małym problemem.
Zakupiłem wczoraj GEX 125  i przystąpiłem do pracy.
Ku mojemu zdziwieniu szlifierka zaczęła wykonywać dziwne ruchy odchylające uchwyt od osi pionowej - "tańczy"
Nie wiem czy takie zachowanie jest normalne bo nie miałem wcześniej do czynienia z mimośrodami.
Szlifierka szlifuje OK ale beznadziejnie się ją trzyma w dłoni a przy większych obrotach utrzymanie jedną ręką jest trudne.
Zanim skontaktuję się z serwisem chciałbym abyście wyrazili swoją opinię.

Sprawdzałem przykręcenie tarczy - było OK.
Po zdjęciu tarczy na obrotach na luzie nie widać aby oś "tańczyła"

Przesyłam link do filmiku : https://www.youtube.com/watch?v=l9BrRDw2jmk

Co Wy na to?

dzięki

Sylwek

• Gość
Odp: Szlifierka Bosch GEX 125-1 AX - Dziwne zachowanie !
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2014, 10:36:29 czas Polski »
Czytam Was często wiec czas się przywitać !:)

no chyba niezbyt często:) skoro pierwszy post dajesz w tym dziale :). nadrób zaległości, bo niektórzy ostrzą już sobie ząbki na rozdawanie minusów :).

Offline Rhino

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2014, 10:53:31 czas Polski »
Często!   Często niezalogowany :)
Rozumiem że chodzi Ci o przywitanie się w dziale Hej, Cześć, Czołem.
Poprawię to  skoro takie są zasady ale minusiki, plusiki ?? - daj spokój ...  ::)

Masz kolego jakieś zdanie na temat tematu ?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2014, 12:02:25 czas Polski »
Poprawię to  skoro takie są zasady ale minusiki, plusiki ?? - daj spokój ...  ::) 
Nie chciałbym być nie grzeczny ,ale skoro masz takie zdanie o zasadach panujących na forum to po co  zadajesz jakieś pytania ???

Offline Rhino

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2014, 12:19:53 czas Polski »
Panowie!

Przyszedłem z konkretnym, zwięźle opisanym technicznym problemem.
Jeśli znacie zagadnienie lub macie jakiś pomysł związany z tym zjawiskiem to chętnie przeczytam.
Być może ktoś ma podobny problem wiec rozwinięcie tego wątku może być przydatne.
Ci którzy mają sprzęt na gwarancji mocno się nie martwią ale trzeba pamiętać że każda gwarancja kiedyś się kończy.

Myślę że nikt nie chce czytać w tym wątku że gość Rhino to cham bo się nie przedstawił...
Jest taki dział jak Hyde Park gdzie możecie po mnie jak po starej kobyle.

Nie jestem niegrzeczny tylko rzeczowy.

pozdrawiam

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2014, 12:45:49 czas Polski »
Nie jestem niegrzeczny tylko rzeczowy.

Kolego, no właśnie nie jesteś rzeczowy, jak mało kto. Taki jest regulamin i nawet jeśli się z nim nie zgadzamy to niestety go nie zmienimy.
Rozumiem, że się z nim zgadzasz- bo piszesz, równocześnie się z nim niezgadzając  (bo mimo uwagi jeszcze braków nienadrobiłeś). Totalna paranoja.
W temacie szlifierki piszesz o dziwnym jej zachowaniu, ale póki co, to Twoje zachowanie jest dziwne :(.

pozdro kolego

Offline Rhino

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2014, 12:59:40 czas Polski »
OK

Wracając do tematu to wiesz może dlaczego szlifierka odchyla się od osi pionowej ?
Czy Twoja (bez względu na markę ) pracuje podobnie ?
Być może jest to wada fabryczna czy może  tak ma być ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2014, 21:41:24 czas Polski »
Uparty jesteś ale za to my jesteśmy cierpliwi. Poczekamy z odpowiedziami aż nadrobisz zaległości.
Napisanie tych kilku słów o sobie przecież nie boli, nie ujawniasz publicznie żadnych danych osobowych chronionych ustawą...
Takie zasady (pisane czy też nie) panują na tym forum i jeśli komuś to nie odpowiada to nie musi być "z nami".

Offline Rhino

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2014, 22:26:00 czas Polski »
Jaki tam uparty ? - już jest ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2014, 22:47:00 czas Polski »
OK. Zatem...
Ja nie przypominam sobie że bym w swoich szlifierkach zaobserwował "zjawisko" uwiecznione na filmie (co nie znaczy że nie występuje - po prostu nie pamiętam). Obie to 125-tki i bez problemu można szlifować jedną ręką.
Jeśli jak twierdzisz jest problem z trzymaniem to zapewne jest coś nie tak... Na Twoim miejscu przejechałbym się do jakiegokolwiek miejsca gdzie sprzedają mimośrodówki i obejrzał inne pod kątem "jakości" działania i trzymania. Również rozmowa ze sprzedawcą na temat Twojego Bosch'a powinna być Ci pomocna...
A czy tarcza (talerz) jest płaska (bo może tu jest problem - jeśli tak, to tarcze można dostać bez problemu)?
A czy

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2014, 22:58:17 czas Polski »
U mnie jest podobnie (mam b&d). A zobacz czy mocowanie tego talerza jest faktycznie ok? U mnie poluzowała sie jedna ze śrub mocujących i strasznie wszystko drżało.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2014, 23:00:59 czas Polski wysłana przez Sylwek »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2014, 22:58:22 czas Polski »
Mily68 ma rację. Nawet moja szlifierka PARKSIDE tak się nie kiwa.

Offline Rhino

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2014, 00:33:18 czas Polski »
Tak już wszystko sprawdziłem.
Tarcza na oko jest ok ale jeszcze zrobię drobiazgowe pomiary.
Napęd również wygląda ok  - sztywny i zero luzów.

Na wolnych obrotach nie czuć tak bardzo jak  na szybkich.

Czy to prawda że jest tylko jeden centralny gwarancyjny serwis boscha w Wawie i trzeba im sprzęt wysłać ?

Dzięki za odpowiedzi

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2014, 12:51:25 czas Polski »
A poszukałeś w swojej okolicy jakichś serwisów elektronarzędzi? W sumie każdy taki serwis naprawia Bosch'a - pozostaje dopytać się czy również na gwarancji...

Offline Rhino

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Października 2014, 17:12:47 czas Polski »
Witam

Odkryłem, a przynajmniej tak mi się wydaje dlaczego szlifierka buja się podczas pracy!
Głowica do której przykręca się tarczę ma 4 mosiężne gwintowane gniazda.
Niestety w tych miejscach był nadlany i nie usunięty plastik w związku z czym tarcza pomimo przykręcenia nie dolegała dokładnie całą swoją powierzchnią.
Co więcej owe nadlewki wygniatały nierównomiernie otwory przez które przechodziły wkręty mocujące.
Usunąłem nadlewki nożykiem i teraz wszystko gra. Niestety nie mam czasu bawić się w załatwianie reklamacji więc postanowiłem zrobić zabieg samemu.
Jestem przekonany że powierzchnia nad gniazdami gwintowanymi powinna być płaska. Jednym słowem kiepsko jak  na niebieskiego BOSCHA.

Zamieszczam zdjęcia na których widać owe nadlewki oraz wygniecioną tarczę.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2014, 17:16:31 czas Polski wysłana przez Rhino »