01 Lipca 2026, 20:29:14 czas Polski

Autor Wątek: POŁĄCZENIE WCZEPOWE PROSTE-NAJPROSTSZE ROZWIĄZANIA  (Przeczytany 5326 razy)

Sylwek

• Gość
POŁĄCZENIE WCZEPOWE PROSTE-NAJPROSTSZE ROZWIĄZANIA
« dnia: 03 Października 2014, 15:46:22 czas Polski »
Hej, potrzebuję zrobić połączenie wczepowe proste (np. do pudełek) i przyrząd, który to ułatwi.

Zrobię sanki na blat pilarki (makita mlt 100). Będą to proste sanki, z tym małym elementem, klockiem do kopiowania wczepów, ale bez możliwości przesuwu-w celu robienia szerszych wczepów w kilku przejazdach.

Moje główne pytania dotyczą grubości cięcia za jednym razem- tak to chciałem rozwiązać. W związku z tym chciałbym dokupić drugą tarczę i założyć obie na raz.

1. Czy takie rozwiązanie jest ok? czy to nie obciąża silnika pilarki?
2. jeśli ok, to czy między tarcze lepiej dać jakiś dystans (np.podkładka)? żeby nie uszkodzić tarcz.

Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie to chętnie poczytam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: POŁĄCZENIE WCZEPOWE PROSTE-NAJPROSTSZE ROZWIĄZANIA
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2014, 19:31:24 czas Polski »
Dwie tarcze to  duże obciążenie dla wrzeciona , nikt Ci nie  zaręczy że wytrzyma , bo jednemu może   tak  , a Tobie nie  koniecznie .
Czy w ogóle zmieszczą się  dwa  blaty  by były dobrze  przykręcone?
Jedynie co  możesz zrobić  to  ,  stosując małe podkładki  ustawić  blat wahliwie  - da szerszy rzaz.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2014, 22:59:31 czas Polski »
za wielką wodą takie rozwiązanie jest znane jako dado blade i jest całkiem popularne
jakiś rodzaj podkładki na pewno musisz dać choćby z prostej przyczyny że zęby są rozstawione szerzej niż grubość dysku piły

zgadzam się jednak z Tomkiem, że jest to eksperyment i nikt Ci nie zaręczy jaki będzie jego wynik :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2014, 22:06:56 czas Polski »
Ani Makita MLT 100 ani BOSCH PTS 10 nie nadają się do założenia DADO. W PTS 10 końcówka wałka na pewno jest zbyt krótka, a w MLT 100 pewnie też.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2014, 22:20:32 czas Polski »
Dado jako dado pewnie by nie weszło, ale próbowaliście założyć 2tarcze do swojego Boscha?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2014, 22:28:14 czas Polski »
ja nie próbowałem. ale sam pomysł takich eksperymentów wydaje mi się eksperymentalny :)
tak na serio to chyba łatwiej i szybciej po prostu przejechać kilka razy obok siebie na zwykłej pojedynczej tarczy, zamiast męczyć się z takimi próbami. a jeśli by było tego do zrobienia ogrom to bym chyba poszedł w kierunku frezowania

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2014, 22:48:12 czas Polski »
Chyba jednak to byłby eksperyment, zwłaszcza przy mojej makicie -nie chciałbym jej zajechać. Pozostaje plan B czyli zrobienie sanek i mechanizmu przesuwania. Hmm, co do frezowania, to nie mam jeszcze stolika do mojej frezarki.

Teraz muszę poszukać w necie jak zrobić te sanki z mechanizmem do przesuwania. Widziałem kilka opcji-albo na drewniane zębatki albo na korbę..
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2014, 22:57:29 czas Polski wysłana przez Sylwek »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2014, 23:03:23 czas Polski »
popatrz co amigorg ma u siebie - on ma wiele fajnych rozwiązań

Offline leku

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2014, 12:38:16 czas Polski »
Tu http://woodgears.ca/shop-tricks/dado.html jest co nieco o pseudo dado

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Października 2014, 13:46:28 czas Polski »
Jeszcze o pseudo - dado (tego z linku niżej także).
Jak kupiłem PTS 10 też przymierzałem się do skorzystania z pomysłu Matthiasa, ale zrezygnowałem z następujących powodów:
- konstrukcja pilarki:

Na  zdjęciach niżej pokazuję budowę końcówki wałka silnika PTS 10, na którym mocowana jest piła. Piły maję średnicę wewnętrzną fi 30 mm i są mocowane pomiędzy dwoma tarczami dociskowymi, z których jedna ma występ o średnicy fi 30 mm i gr. ok 2 mm. Z drugiej strony ma wyfrezowane gniazdo do przeniesienia napędu z silnika na piłę. Druga tarcza służy do docisku  piły przez nakrętkę - przeniesienie napędu odbywa się więc poprzez siły tarcia.
Aby dołożyć drugą piłę trzeba by zrobić nową tarczę pierwszą, z dłuższym występem fi 30 mm, lub dołożyć dodatkowy, centrujący  pierścień dystansowy. Ponadto z uwagi na to, że wieńce pił są szersze niż blacha, pomiędzy piłami powinien być pierścień dystansowy i dopiero całość dociśnięta powinna być tarczą dociskową.
Przy takiej przeróbce nakrętka dociskowa mogłaby nieco wystawać ponad wałek silnika ( aktualnie wałek wystaje ok 2 mm) , czyli nie trzymałaby całym gwintem.
Pierścienie dodatkowe musiałyby być wykonane bardzo precyzyjnie, aby piły i pierścienie były właściwie dociśnięte i przy pracy nie było poślizgu.
Taką pracę podejrzewam, że chciałby wykonać tylko bardzo zaprzyjaźniony tokarz.

- podejrzewam, że praca dwoma piłami mogłaby zmienić obciążenie silnika i łożysk, a także dość wiotkich elementów agregatu. Akurat przy Makicie i Boschu, o których mówimy są one dość delikatne. W razie uszkodzenia mogły by być problemy z serwisem i gwarancją. Wchodzi też w grę prawdopodobieństwo pogorszenia bezpieczeństwa (w końcu piły mają kilka tysięcy obrotów na min).

- i po trzecie wydaje mi się, że nie warta "skórka za wyprawkę", po prostu używam innych przystawek zarówno do pilarki i cięcie jedną piłą na kilka razy  jak i do frezarki stolikowej.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Października 2014, 21:20:16 czas Polski »
A do jakiej pilarki zastosowałeś ten frez?

trdm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2014, 10:27:46 czas Polski »
Ja używam takiej tarczy do tego rodzaju wczepów, szerokośc rzazu 5 mm, pilarka taka jak twoja, sama tarcza z tego co pamiętam kosztuje około 90 - 100 zł.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2014, 10:48:15 czas Polski »
szerokośc rzazu 5 mm,

no proszę, a masz jakiś namiar na taką tarczę? Ktoś już o niej chyba pisał, ale może odświeżysz temat.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2014, 11:23:20 czas Polski »
przepraszam miał być link, zapomniałem wkleić
http://www.pilana.com/pl/pi-y-tarczowe-hm-do-rowkowania

kupisz zapewne wkażdym sklepie ze sprzętem na zamówienie, zwróć uwagę że średnica to 180 mm,
więc blat przyrządu musi być z dość cienkiej sklejki, w innym przypadku nie zrobisz  wczepów w grubszym materiale

ps. używam jej również do rowkowania, w sumie do tego ta tarcza jest, sprawuje się świetnie
koniecznie dorób wkładkę do blatu pilarki tylko do tej tarczy

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2014, 11:28:40 czas Polski »
I to jest chyba dobre rozwiązanie :) Kupię taką tarczę,  "+".