Hej,
przede wszystkim mój błąd było powiększenie wyjścia 75 na 100 - mocno spada siła ssania - stąd drugi odkurzacz, który to znacznie poprawił. Mam teraz jednak za dużą moc na rurze 50 i muszę skręcać starmixa na 20%, bo w zupełności starcza.
Po czasie zdałem sobie sprawę, że odkurzacz to co innego niż odciąg. Jeden generuje bardziej podciśnienie, drugi bardziej wymusza ruch powietrza.
Stąd do strugania, jeżeli chcesz zbierać więcej niż 1mm na szer. większej niż 10cm to moim zdaniem żaden cyklon nie da rady - chyba że fi 100, bo inaczej się zapcha.
Także do wszystkiego oprócz strugania spokojnie starczy mały cyklon. Kiedy jednak jest duży wiór, to po prostu za małe są przekroje rur, za mało powietrza jest wprawiana w ruch.
Dodam jeszcze, że niestety nie działa tak jak chciałem funkcja włączania tylko jednego odkurzacza. Tworzy się wtedy "dziura" ze względu na rurę od drugiego odkurzacza. Jeżeli nie wstawię zaślepki, nie ma sensu używać tylko jednego odkurzacza, bo wtedy moc spada znacznie i zaczynają się zapychać worki, ponieważ cyklon przestaje spełniać swoje zadanie. Także albo dwa odkurzacze i regulowanie mocy pokrętłami, albo jeden i zaślepka na drugiej rurze.