20 Kwietnia 2026, 04:32:34 czas Polski

Autor Wątek: Mac Allister MAC25-S  (Przeczytany 13762 razy)

Offline Trombi

Mac Allister MAC25-S
« dnia: 05 Października 2014, 21:35:37 czas Polski »
Dzisiaj nabyłem taki odkurzacz.

Jestem średnio zadowolony. Ciąg jest słaby jeśli chodzi o odkurzanie choć 1400W. Nie zbiera dokładnie, a raczej spycha do przodu większe odpadki. Szeroka szczotka przy ruchu do tyłu za podnosi się zbyt wysoko do góry i praktycznie jedynie zgarnia rucem do przodu. Podłączyłem go do szlifierki oscylacyjnej (ma przydatną funkcję do podłaczania sprzętu, która uruchamia się wraz z pracą narzędzia). Powiem tak. Pyłu było mniej niż zawsze (szlifowałem gładź), ale nie wciąga na 100%. Jeszcze nie miałem okazji wypróbować odkurzacza przy heblarce ręcznej albo piłe ukośnicy. Kiedyś nabyłem takiego Karchera po okazyjnej cenie, ale sprzedałem koledze.
KARCHER Wd4.290
Powiem tak. Minus to brak przyłaczki do narzędzi, ale dywan znajdziecie w środku, jeśli w miare szybko nie zareagujecie.

Offline pawel49

Odp: Mac Allister MAC25-S
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2015, 16:40:01 czas Polski »
Ja nabyłem ostatnio MacAllister 1400W-30L w Castoramie za 350zł. W zestawie dwa węże (5m i 1,5m), adapter gumowy do elektronarzędzi i jakiaś tandetna szczotka i plastikowe rury, które nie są mi potrzebne. Na razie sprawdza się super jak za te pieniądze, 5metrowy wąż jest dużym atutem. Filtry tanie (ostatnio zamówiłem za 55zł z przesyłką). Gwarancja 3 lata, jak się zepsuje to żal też nie będzie.

Offline tomysz1

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2015, 16:52:58 czas Polski »
Szlifowanie (a już zwłaszcza gładzi gipsowej) to najcięższy test dla odkurzacza. I z mojego doświadczenia bez opcji otrząsania filtra nigdy nie będzie jak trzeba. Ciąg będzie słaby bo nie będzie przepływu powietrza przez zaklejony pyłem filtr lub worek. Tutaj rozwiązaniem może być separacja wstępna przed odkurzaczem.
Pozdrawiam
Tomek

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2015, 15:37:59 czas Polski »
Mam macallistra juz od kilku lat kupiony był na potrzeby budowy teraz wykorzystuje jako odciag. Nie kupuje worków bo bym na nie nie wyrobił chyba ze te wielokrotnego urzytku korzystamy z filtra wielokrotnego urzytku i jak naradzie jest ok. Oczywiście system otrzepywania filtra byby super ale brak i trzeba otrzepywac recznie z maska 3M albo zrobić lub kupić cyklon.

Offline volvotime

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2015, 08:21:10 czas Polski »
Trombi.,
Do szlifowania gładzi powinien być filtr i worek klasy separacji minimum M moim zdaniem. Inaczej po paru minutach worek i filtr fałdowany będą zapchane od pyłu.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2015, 21:41:41 czas Polski »
Do szlifowania gładzi powinien być filtr i worek klasy separacji minimum M moim zdaniem. Inaczej po paru minutach worek i filtr fałdowany będą zapchane od pyłu.
wydaje mi się że klasy L, M,  H określają rozmiar cząstek jakie filtr w danej klasie jest wstanie zatrzymać. Tym samym im drobniejszy pył zatrzymuje tym szybciej się "zamuli" i zmniejszy przepływ powietrza.
Na wydajność podczas zbierania dużych ilości pyłu ma wpływ otrząsacz filtra, który w regularnych odstępach czasu, czyści filtr i przywraca wydajność (przepływ powietrza) odkurzacza.

Offline Trombi

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2015, 21:42:12 czas Polski »
wydaje mi się że klasy L, M,  H określają rozmiar cząstek jakie filtr w danej klasie jest wstanie zatrzymać. Tym samym im drobniejszy pył zatrzymuje tym szybciej się "zamuli" i zmniejszy przepływ powietrza.
Na wydajność podczas zbierania dużych ilości pyłu ma wpływ otrząsacz filtra, który w regularnych odstępach czasu, czyści filtr i przywraca wydajność (przepływ powietrza) odkurzacza.
To fakt, zapycha się i to szybko. Będę musiał udoskonalić. Chyba pójdzie w ruch "dust commander" i odkurzacz będzie jako urzadzenie ssące głównie, nie wciągające.