03 Maja 2026, 11:50:16 czas Polski

Autor Wątek: Sposób na pleśń  (Przeczytany 3818 razy)

Offline Rizer

Sposób na pleśń
« dnia: 07 Października 2014, 16:00:45 czas Polski »
Witam. Miałem pewną ławkę z drewna sosnowego która zaczęła pleśnieć. Pleśniała tak sobie z miesiąc albo półtora i postanowiłem się za nią wziąć.  Zrobiłem roztwór wody i dość silnego detergentu, i wcierałem go w wcześniej wyszlifowaną ławkę papierem ściernym 180 z ręki niezbyt mocno. Jak już wtarłem tak że jeszcze paredziesiąt minut z niej roztwór kapał to wystawiłem do przeschnięcia na 2 dni i proces powtórzyłem. Potem poczekałem z miesiąc upewniając się że pleśni nie ma i zabejcowałem. I Tak już rok po tym całym procesie sobie ławka egzystuje w wilgotnych warunkach na dworze cały rok (raz przy jej powstawaniu zaimpregnowana tylko olejem kuchennym i bejcą) i pleśni nie widać. Myślę, że komuś przyda się ten sposób. ;)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
Odp: Sposób na pleśń
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2014, 16:54:10 czas Polski »
Jakiś konkretny detergent?

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2014, 19:03:35 czas Polski »
Konkretnie Clean Maximo(detergent do mycia podłóg) ale inne detergenty myślę, że też dały by radę. No i jeszcze ten roztwór wymieszałem tak żeby powstała piana na jego powierzchni.
                                                                Abraham Maslow

Offline Ana

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2015, 20:31:49 czas Polski »
Pytanie trochę "z nnej bajki", ale też o plesni więc podłączam się do tematu.Dwa tygodnie temu pocięłam plastry brzozy (średnica 40 i 30 cm) i dębu (średnica 20 i 30 cm) na grubość 2 i 3 cm i zostawiłam do schnięcia w pomieszczeniu (poprzekładane, nie stykają się ze sobą). W piątek je sprawdziłasm i okazało się, że większość pokryła się nalotem, który po przeszlifowaniu barwi drewno na brązowe i szare plamy. Jak mogę to drewno teraz oczyścić i jak zabezpieczyć, by historia się nie powtórzyła? Boję się, że zmarnowałam masę dobrego drewna.
Dodam, że dotąd suszyłam tu drewno (ale w balikach, nie cięte) i nie było takiego problemu. podejrzewam, że zawiniłam sama nie sprawdzając tam temperatury przez dwa tygodnie, bo zawsze było chłodno, ale zaczął sę sezon grzewczy i stróż dość mocno palił w kotłoeni, która sąsiaduje z tym pomieszczeniem. Mimo uchylonego okna drewno jest zagrzybione.
Jak mam je ratować???  :-[
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2015, 19:05:04 czas Polski »
Uratować - albo tym moim sposobem albo kupisz preparat anty grzybowy do drewna i tym wysmarujesz. Żeby się nie powtórzyło to układaj drewno aby na pewno miało dobry przewiew z każdej strony(więc nie może być w kącie). Musi być też dostęp światła tzn. nie może stać w cieniu. A tak odbiegając od tematu to zapewne takie plastry szybko popękają.

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

Abraham Maslow

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2015, 21:45:58 czas Polski »
a masz wilgotnościomierz w pomieszczeniu? jest tam przepływ powietrza?

wydrukować i gdzieś powiesić.

Nie za bardzo rozumiem, czemu nie może leżeć w cieniu? ja mam dużo miesek suszących się, wszystkie bez słońca. Wręcz słońce to mój wróg :) W sumie to dodatkowo mam w kartonach, nie ma przepływu powietrza, a grzyba i pleśni nie łapią.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2015, 21:48:41 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2015, 22:01:51 czas Polski »
Bo trociny odbieraja wilgoc, tez tak susze i jest git:)

Offline Rizer

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2015, 23:53:47 czas Polski »
Lepiej jest z przepływem powietrza bo wtedy lepiej wilgoć z drewna ucieka i do tego nie służy to rozwoju grzyba a z tym słońcem to chodzi o to że jak na to świeci to grzyba na pewno nie będzie, co nie znaczy, że bez tych czynników zagrzybieje.
Co do tej tabeli wilgotności to na prawdę może być 3% ? Słyszałem że max to 7%.

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

Abraham Maslow

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2015, 01:33:15 czas Polski »
Jak za szybko ucieka wilgoć to chyba też nie za dobrze.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudnia 2015, 06:35:07 czas Polski »
Woda wolna ( z przestrzeni międzykomórkowych  )  może szybciej wyparowywać , zaś ta związana ( w komórkach ) już wychodzi wolniej .I tak ma być , bo bedzie drewno pękać . dlatego w procesie szybkiego suszenia w suszarniach niekiedy nawilża się komorę , aby zachować równowagę . To tak w skrócie .
Np misy , które suszycie w kartonach są z grubsza już cienkie i z wiórami gdzie jest przestrzeń powietrza ,więc  wysychają powoli . Ale cały klocek w kartonie obawiam się że dostał by pleśń do czasu równej wilgotności z tym wytoczonym.
Słońce  , jeśli pada bezpośrednio na drewno ,  jest  wrogiem  suszenia  ale światło  nie . Zaś pleśń światła  i ruchu  powietrza  nie lubi.

Offline sajo

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudnia 2015, 09:39:21 czas Polski »
klocek tak, ale koleżanka pisze o plastrach 2-3 cm. Tym bradziej z plastra, powinna woda szybciej parować.