20 Maja 2026, 20:01:39 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 17074 razy)

Offline sebacmielow

Pilarka stołowa
« dnia: 16 Października 2014, 19:27:06 czas Polski »
Witam.
Inspirując się filmem Matthiasa Wandela
Homemade table saw, part 1
postanowiłem wykonać pilarkę, niestety nie po stolarsku lecz ze stali. Tu użyję profili kwadratowych 30x30x2, lecz sama idea zmiany położenia piły pozostaje podobna. Wałek do piły i silnik już posiadam i zostaną one wykorzystane do budowy urządzenia. Wykonałem wstępny projekt w sketchupie i przystępuję do działania. W miarę postępów postaram się wrzucać fotki (niestety zapominam o nich i dlatego ten dział a nie ,,krok po kroku"). Do tej pory mam wykonane to co na projekcie, do regulacji wysokości i położenia zamieżam użyć śrub ze starych lewarków samochodowych ( na zdjęciach).
Proszę o opinie i porady jak i szerokich komentarzy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2014, 20:33:59 czas Polski »
Zapowiada się interesująco. Jakie masz parametry silnika? Koło pasowe na wale piły ma chyba małą średnicę, pasek klinowy masz uzębiony?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2014, 21:42:14 czas Polski »
Silnik na zdjęciu to trójfazowy silnik przepięty na 230 V o mocy teraz około 750W, docelowo ma być 1,5 kW 2800 rpm. Ten ma zbyt małe obroty (1380 rpm),a już zamówiłem u znajomego tokarza koło 120 mm mimoże zwiększając średnicę koła na silniku straci dodatkowo na mocy. Koło na wałku ma 65 mm, czyli minimum do paska 13 mm, niestety pasek zwykły, zębatych nie mieli w podobnej długości. Mimo wszystko ta konfiguracja już była testowana, ciąłem łatę wys. 40mm wzdłuż na dwie części i szło całkiem nieźle. Dla porównania deska 20 mm pilarką ręczną 1400W ok. 30% wolniej się cięła. Co do samej konstrukcji to mam świadomość tego że blat musi być wyposażony w wkładki do cięcia pod kątem gdyż piła przy pochylaniu nie zachowuje osi wobec blatu, ale przy takiej konstrukcji trochę ciężko mi to było rozwiązać.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2014, 22:14:25 czas Polski »
Kolejny etap pracy przy mojej pilarce, tym razem modyfikacje i coś więcej w ramach testu. Przeniosłem położenie zawiasów maksymalnie do góry co pozwoli zmniejszyć znacznie odchylenie piły od osi przy pochylaniu, na razie wstępnie przyłapane w ramach testów. Dodatkowo również testowo zamocowana śruba do regulacji wysokości wysuwu piły, o dziwo działa tak jak powinno nie generując żadnych luzów. Jutro odbieram koło pasowe i czas pracy zostanie użyty zapewne przy jego montażu. Z moich obliczeń da mi to trochę ponad 2500 obrotów na wałku co przy pile 250 mm da jakieś 33,25 m/s trochę mało ale po zmianie silnika z 2800 rpm powinno być super, ale to zostawiam na potem zobaczymy jak całość będzie się sprawować.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2014, 22:21:06 czas Polski »
Dobrze Ci idzie :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2014, 23:01:56 czas Polski »
No i kawał maszyny powstaje.

Pomyśl od razu o jakiejś śrubie do naciągu paska na silniku i pasek wielorowkowy.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2014, 07:38:08 czas Polski »
Dzięki Jarku za podpowiedź ze śrubą, nie pomyślałem o tym, zastanawiałem się raczej nad rolką dociskową coś jak w autach jest. A co do paska to nie da rady bo kółko na wałku jest na stałe wspawane i nie ma możliwości jego wymiany ani dołożenia innego.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2014, 19:34:40 czas Polski »
Witam.
Dziś znów praca poszła trochę do przodu i podstawa została połączona w całość. Poza tym śruba do regulacji wysuwu zamontowana już na stałe, wymienione koło pasowe na większe (na silniku). Pozostało mi wykonać regulację kąta tylko zastanawiam się jeszcze jaką opcję wybrać tą zasadę co jest ze śrubą czy po prostu dokręcana rączka blokująca możliwość przesunięcia (zdj. 3).

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2014, 20:19:27 czas Polski »
Rama z regulacja gotowa. Czas na blat i osprzęt (osłony, prowadnica boczna,  itp.). Blat na razie ze sklejki 18 mm 630 x 1000, gdyż taki tylko posiadam docelowo ma być szerszy tak 1000 x 1000.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2014, 21:06:07 czas Polski »
Jeżeli tyko kąty proste mechanizmu są zachowane i nie ma luzów na zawiasach, to będzie fajna, solidna pilarka. Bardzo jestem ciekaw jak będzie pracowała. To może być świetny wzór  pilarki SAM dla innych.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Października 2014, 21:33:31 czas Polski »
Też jestem ciekaw  :P  jak to będzie działało  :) trzymam kciuki ;)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2014, 21:43:43 czas Polski »
Tak, kąty są zachowane luzów też nie ma, zawiasy wybierałem z dość sporej ilości zanim dostałem takie co są dość ciasno spasowane, co do kątów to postaram się po wekendzie  wrzucić fotki dziś nie dotykać ,,świeżo malowane". Sam jestem ciekaw jaki będzie efekt końcowy choć próby już na dniach są w planach, ale jeszcze cała masa roboty przede mną takie jak osłona tarczy ,,pazur" za piłą, prowadnica boczna i odprowadzenie wiór, tu chyba zastosuję pojemnik pod pilarką lub odciąg wiór z przegrodą Thiena ,,własnej produkcji" na wzór z Twojego Rysiu (jeśli mogę tak się do Ciebie zwracać) posta . A wiadomo praca, dom no i oczywiście nie zapominając o wyjazdach na groby naszych bliskich, prace mogą zostać trochę odłożone w czasie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2014, 22:02:43 czas Polski »
Oczywiście możesz mówić mi po imieniu. Zbiornik ( u mnie szuflada) + odciąg z wężem minimum  fi 50 mm do stworzenia podciśnienia dobrze mi się sprawdza - większość wiórów ląduje w zbiorniku.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Października 2014, 22:18:58 czas Polski »
Z grzeczności i racji różnicy wieku ( mam prawie połowę mniej) a także szacunku warto zapytać. Do tego jeszcze dochodzi podziw nad Twoimi pracami, z których czerpię inspirację i pomysły przy budowie swojego kącika stolarskiego. Dzięki tej stronie i Twoim wpisom stolarstwo po prostu mnie wciągnęło, choć tu w większości to jakieś maszyny konstruuję ewentualnie dodatki do elektronarzędzi.

Offline def

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2014, 18:28:14 czas Polski »
@seba, w jaki sposób zamierzasz wykonać prowadnicę boczną? Nie masz na myśli przykładnicy (culagi) tylko boczny wózek?