21 Maja 2026, 05:36:30 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 17081 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Listopada 2014, 16:04:53 czas Polski »
Za pierwsze udane próby " +"

Offline def

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Listopada 2014, 20:24:23 czas Polski »
To co zrobiłeś Ty, jest w najlepszym porządku. Ten wałek , który masz ogranicza możliwość "rozwinięcia skrzydeł". Jeśli byś robił "sanki" nie żałuj szerokości, bo im szerzej, tym większa dokładność i bezpieczeństwo. Nie zapommnij o klinie za tarczą. Tak trzymaj,....

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #32 dnia: 07 Listopada 2014, 20:59:13 czas Polski »
Rozstaw na sanki planuję z prawej na krawędzi tego blatu plus poszerzenie (teraz jest 63 cm) a z lewej około 25 cm od tarczy czyli coś około 45 cm rozstaw. Na klin poszukuję materiału o grubości 3 mm chociaż to jeszcze muszę dokładnie sprawdzić. Gdzieś na forum było o tym lecz teraz nie mogę znaleźć gdzie, Jarek chyba o tym pisał jaka grubość do jakiej tarczy, ja mam tarczę 250 mm 3,2 mm ząb i 2,5 mm tarcza. Po za tym chcę jeszcze zamontować także osłonę nad tarczą i pod tarczą odprowadzenie wiór, jeszcze tylko zastanawiam się czy użyć do tego pojemnik pod piłą czy podłączenie do odkurzacza oczywiście samodzielnie wykonanego na wzór odciągu z posta amigorga.

Offline def

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Listopada 2014, 21:26:30 czas Polski »
.... Musisz sobie sam odpowiedzieć jaki rodzaj stolarstwa będziesz uprawiał. Modelarstwo, meblarstwo, stolarka budowlana, czy z płyty. Nic tego "podziału" nie jest gorsze ani lepsze, tylko sprzęt ma inne wymagania. Oczywiście kiedy zajmujemy się stolarstwem amatorsko. W poważnym warsztacie robi się wszystko. Twoje sanki mogą same stanowić niemałe przedłużenie blatu przed tarczą i poszerzenie węższego boku. "Płozy" sanek powinieneś umiejscowić na podstawowym blacie. Boczną przystawkę poszerzającą będziesz mógł zakładać z obu stron (przygotuj ten sam wymiar na panel podwieszania). Klin, na chłopski rozum, powinien mieć grubość węglików lub rozwiedzenia tarczy, ale czasami jest jeszcze bicie. Bicie na tarczy należy zredukować albo tarczę przerobić na mieszadło do gipsu lub świder do wędkarstwa lodowego.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #34 dnia: 12 Listopada 2014, 17:57:53 czas Polski »
Witam.
Mój projekt powoli zbliża się ku końcowi, w zasadzie pilarka już działa zostały dodatki jak sanki odprowadzenie wiór i względy estetyczne. A oto mała prezentacja:

Klo

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Listopada 2014, 18:47:02 czas Polski »
Ci powiem...
"+"

Offline def

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Listopada 2014, 20:12:58 czas Polski »
,..... no Seba, jestem pod wrażeniem. Kolejne będą tylko lepsze, bo przecież jakieś drobiazgi byś poprawił?  Myślę, że mało kto potafiłby za pierwszym razem uzyskać taką kątową regulację pochylania kąta cięcia. Może powinineś przerzucić się na usługowe wykonawstwo maszyn stolarskich. Dla mnie jesteś kozakiem. (+)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #37 dnia: 12 Listopada 2014, 20:45:42 czas Polski »
Dzięki chłopaki ale bez was nie dał bym rady, to tu się wielu rzeczy nauczyłem i dzięki wam mam jakieś tam postępy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #38 dnia: 12 Listopada 2014, 22:02:56 czas Polski »
"+" 

Offline MarcinW

« Odpowiedź #39 dnia: 13 Listopada 2014, 09:40:09 czas Polski »
Plus z mojej strony!
Kawał porządnej maszyny Ci wyszedł. Mam nadzieję, że fajnie będzie się spisywała.
Fajnie że zrobiłeś klin poniżej górnej granicy zębów - bardzo przydatne rozwiązanie :)
Powodzenia w pracy!

Offline robson

« Odpowiedź #40 dnia: 13 Listopada 2014, 10:26:02 czas Polski »
Fajnie że zrobiłeś klin poniżej górnej granicy zębów - bardzo przydatne rozwiązanie :)

Nie do końca się z tym zgodzę , klin powinien być nad tarczą 2-3mm .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Listopada 2014, 11:13:05 czas Polski »
Całą konstrukcja bardzo solidna i będziesz miał z pilarki pożytek. Jak zrobisz wózek i dodatki, to będzie komplet. "+" za całość.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #42 dnia: 13 Listopada 2014, 11:54:36 czas Polski »
Nie do końca się z tym zgodzę , klin powinien być nad tarczą 2-3mm .
Ja zupełnie co innego czytałem http://archiwum.ciop.pl/13873 , po za tym jak wykonać rowek jak klin będzie ponad tarczą?

Rysiu oczywiście wózek jak najbardziej będzie zrobiony, tylko materiał skompletuję i przestudiuję Twoje dodatki które wykonałeś. W wyfrezowane rowki w blacie planuję wbudować ceownik aluminiowy 15x10 dla wzmocnienia i równiejszego prowadzenia sanek.

Offline hycel

« Odpowiedź #43 dnia: 13 Listopada 2014, 14:16:55 czas Polski »
Witam.
     Oczywiście klin musi być poniżej tarczy, co CI się ubzdurało że powyżej?.
Piła całkiem fajnie wyszła jestem pewien ,że sprawi Ci dużo frajdy, tym bardziej
że to Twoje ,,dziecko".
Z praktycznych porad to bym ulepszył przykładnice (culagę).
 Dobrze by było ,gdyby była troszkę wyższa i była możliwość jej wysuwania w
płaszczyżnie poziomej,ja osobiście bardzo często z tego korzystam .

Pozdrawiam.

Offline robson

« Odpowiedź #44 dnia: 13 Listopada 2014, 14:27:35 czas Polski »
Nie wyraziłem się zbyt jasno, klin do którego jest zamocowana osłona ''kaptur'' musi być powyżej tarczy.
Na ostatnim zdjęciu widać jak osłona mocno ogranicza wysokość cięcia.

pozdrawiam  :)