20 Kwietnia 2026, 09:50:24 czas Polski

Autor Wątek: Drewniana beczka  (Przeczytany 7601 razy)

Offline robinson

Odp: Drewniana beczka
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Października 2014, 10:30:59 czas Polski »
beczka do celów ozdobnych bo raczej szczelna to nie jest

Offline studio tata

« Odpowiedź #31 dnia: 27 Października 2014, 12:23:00 czas Polski »
alez sie obudziles  :o

Klo

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Października 2014, 15:38:18 czas Polski »
W gaśnicę koniecznie trzeba zainwestować....
U mnie do warsztatu wrzucam nigdy nie używane gaśnice samochodowe, dla których minął czas homologacji (1 rok).
Mam już niezłą kolekcję  :) Obym nigdy nie musiał dowiedzieć się czy w razie potrzeby zadziałają.....
Homologacja w gaśnicach samochodowych, to pic na wodę. Chodzi tylko o robienie kasy. Te gaśnice mają w sobie nabój (taki, jak w dawnych syfonach do napojów gazowanych). Dlatego gaśnica jest z blachy - a nie jak niegdyś, z żeliwa, więc na dobrą sprawę, gaz nie ma prawa się ulotnić. :)
Jeśli chcesz, żeby gaśnica zadziałała, należy przed użyciem cisnąć nią kilka razy o ziemię, aby umieszczony w niej proszek rozsypał się w środku. Bo jak gaśnica stoi przez ileś lat w jednej pozycji, to proszek się zbryla.

A beczka OK.
Myślałem, że użyjesz wiórów i trocin do wypalenia jej w środku. Tak jak to się robić powinno. :)
A to przedmiot dekoracyjny. :) Szczelna być nie musi, więc i zawartość nie musi trącić palonym drewnem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #33 dnia: 27 Października 2014, 18:42:30 czas Polski »
Ogólnie jak proszek się zbryla to powinniśmy go wymienic i skontrolować gaśnice.Nie wszystkie korpusy są z blachy stalowej bo i ze stopów i z aluminium się zdarzają.Więc nie zawsze uderzenie nią jest dobrym rozwiązaniem.I tak na koniec dodam że taką kilogramową to "se możemy" co najwyżej garść wiórów zgasić bo na więcej się nie nada.Takie jest moje zdanie.

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #34 dnia: 27 Października 2014, 20:19:31 czas Polski »
Na początek dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie, wyrazy uznania itp. I tak jak obiecałem, Jak obiecałem, odpowiadam:

1. Kreczmar: w sumie to jedna gaśnica jest tam z czystego przypadku, bo rozbiłem swoją szybką kunę i wyciągałem z niej co się dało.
2. Ogólnie w sprawie offtopu gaśnic: zawsze mam w warsztacie 2 wiadra z wodq. One mnie bardziej przekonują niż jakaś stara gaśnica.
3. Morświn: ten kranik to tzw. szpunt. Tu historia ciekawa, bo licytowałem i przez 2 tygodnie wygrywałem aukcję ze starym zaworem, który by idealńie pasował do tej beczki. No ale, w ostatniej minucie ktoś mnie przelicytował. Trochę mnie to przybiło, bo chciałem jak najszybciej skończyć tą beczkę. No i na szybko czegoś szukałem. Niestety na allegro ceny kosmos, 100-200zł za coś ciekawego. Za to na olx udało mi się kupić ten za 30zł. Może jest trochę za duży, ale cena była prawdziwą okazją.
4. Łukasz G.: olej przylaciał do mnie z USA, ale ostatnio znalazłem taki na allegro i był minimalnie tańszy. A strug zdzierak zwinąłem dziadkowi z półki. On go nie używał, a ja go naostrzyłem i używam do byle czego, bo za bardzo nie mogę rozgryźć jak ma być założony nóż z podcinakiem, a do precyzyjnych prac mam Baileya.
5. MarcinW: ten wzornik to jedna z niewielu rzeczy które przydały mi się w życiu podczas studiów. Służy on do kreślenia łuków pionowych w profilu drogi. Może niewiele Wam to mówi, ale jak kogoś to interesuje spróbujcie wygoglować "droga w profilu, łuki pionowe". Nie wiem gdzie można teraz takie coś kupić. Ja to nabyłem na wydziale budownictwa polśl. Jak byś był poważnie zainteresowany to mogę tam zajechać, kupić i wysłać.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2014, 20:21:08 czas Polski wysłana przez Mariusz Płaszczyk »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #35 dnia: 27 Października 2014, 22:14:33 czas Polski »
Jak byś był poważnie zainteresowany to mogę tam zajechać, kupić i wysłać
Dzięki za info, ale nie będę Cię kłopotał :)
spróbuję poszukać na własną rękę jak już wiem gdzie i kogo pytać o coś takiego, ale w razie czego zwrócę się do Ciebie

Offline Piotr90

« Odpowiedź #36 dnia: 27 Października 2014, 22:44:42 czas Polski »
Niesamowite! Jeżeli kiedyś do czegoś będzie mi brakować cierpliwości i samozaparcia do realizacji to przypomnę sobie ten filmik.

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #37 dnia: 03 Listopada 2014, 22:25:31 czas Polski »
Up: dzięki, miło się takie rzeczy czyta.

Tak sobie po cichu myślę nad większą wersją tej beczki, hmm zobaczymy.

P.S. JarekO: miał być filmik na głównej, i co :P

Offline konradk1k

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Listopada 2014, 22:59:48 czas Polski »
To się nazywa talent i cierpliwość
Nic dodać nic ująć tylko dawać +