24 Kwietnia 2026, 10:53:14 czas Polski

Autor Wątek: Młotowiertarka Akumulatorowa Makita DHR241 - recenzja  (Przeczytany 7675 razy)

Offline konradk1k

Młotowiertarka Akumulatorowa Makita DHR241 - recenzja
« dnia: 30 Października 2014, 00:13:49 czas Polski »
Witam.

Jest to moja pierwsza recenzja jakiegokolwiek sprzętu więc proszę o wyrozumiałość w przypadku błędów lub nieprofesjonalnego opisu.

Dane techniczne:

Młotowiertarka Akumulatorowa Makita DHR241:

- Prędkość obr. na biegu jałowym: 0 - 1100 obr./min
- Częst. udarów na biegu jałowym: 0 - 4000 /min
- Energia pojedyn. uderzenia: 2,0 J 
- Zdolność wiercenia w betonie: 20 mm
- Zdolność wiercenia w stali: 13 mm
- Zdolność wiercenia w drewnie: 26 mm
- Uchwyt narzędziowy typu: SDS-PLUS
- Wymiary (DxSxW): 417 X 84 X 219 mm
- Zasilanie akumulatory Lithium-ion 18V
- Waga: 3,5 kg

- 3 tryby pracy: wiercenie, wiercenie z udarem i kucie
- Ślizgowy uchwyt narzędzia pozwala na szybką wymianę narzędzia typu SDS-PLUS
- Beznarzędziowe 40-pozycyjne przestawianie dłuta
- Zderzak chroni dźwignie trybu pracy oraz obudowę przekładni
- Ogranicznik głębokości.

---------------------------------------

Po wzięciu narzędzia do ręki w pierwszej w chwili wydawało mi się kompletnie niewyważone, jednak efekt minął po założeniu przedniego uchwytu oraz akumulatora. Wiertarka w moim przypadku dostarczana była w Makpac-u typu 3 oraz definiowaną wytłoczką - plastikiem do walizki który ma lepiej trzymać urządzenie w walizce. Odradzam kupowanie takiego zestawu, ponieważ wiertarka musi być "goła" żeby się zmieściła, co oznacza że przed każdym użyciem trzeba zakładać akumulator oraz rączkę (bez nie strasznie niewygodnie się pracuje).
Poza tym sama walizka jest na tyle mała że jeśli ktoś tak jak ja przewozi w niej wiertła, kołki, smar, itp to po prostu się to nie zmieści.
Do wiertarki dokupiłem sobie jeszcze zestaw wierteł walizeczce.

Moją propozycja jest taka żeby kupić sobie Makpac typu 4 (najwyższy) i darować sobie wytłoczkę.
Walizka z wiertłami wchodzi z tyłu Macpaka, w pełni uzbrojona wietraka mieści się na ukos (wiec jest od razu gotowa do pracy) i do tego mamy jeszcze miejsce na ze 4 paczki kołków, smar itp.
Ponieważ mam makpac 4 z frezarki, zrobilem eksperymant i wszystko fajnie pasuje. (już zamówiłem dodatkowy makpac 4 :))

Do tego jeśli ktoś nie chce oby sprzęt nie obijał się w walizacje (bo nie ma wytłoczki) proponuje wyłożyć dno pianką tapicerską.
Ja zrobiłem tak w najniższej walizce w której wożę wyrzynarkę i małą wkrętarkę razem z ładowarką i nożykami.
Nic się nie obija, nie tłucze o siebie, a takiej wytłoczki nie dało się dokupić.

Teraz może wrażenia z pierwszego użytkowania.

Samo urządzenia dość ciężkie, ale w końcu akumulator waży swoje. Odnośnie ergonomii to raczej kwestia gustu, bardzo podobna do modelu sieciowego modelu HR2470. Z założoną przednią rączką trzyma się ją bardzo pewnie, włącznik umieszczony w poręcznym miejscu, obłożony gumą, wiec nie powinno się tam nic nasypać.
Przełącznik funkcji pracuje gładko, ma blokadę każdego z położeń (czerwony przycisk na pokrętle) wiec nie ma szans żeby się przez przypadek przełączyło.
Przednia rączka - obita czymś w rodzaju gumy, pewnie się trzyma nawet jak jest zapylona. Jedyny minus to jej montaż - strasznie uciążliwy.
Żeby ją założyć trzeba rozkręcić i przy nakładaniu na wiertarkę dość mocno rozciągać żeby trafiła na ząbki pozycjonujące, po czym skręcić. Trwa to dość długo, dlatego warto mieć ją już uzbrojoną.

Jeśli chodzi o wiercenie z udarem to puki co wierciliśmy w betonowej ścianie kołki fi 10 długie na ok 10cm i radzi sobie bez problemu.
Używam też jakieś 4 lata wiertarki Bosch GBH 2-23 REA i nie widzę kompletnie żadnej różnicy w szybkości wiercenie między nimi.
Robiłem również test wiercenia w blacie HPL 38mm otwiarnicą fi 130mm i również pozytywnie.
Co do kucia to raczej nie ma co spodziewać się rewelacji, sprzęt może posłużyć raczej do podkuwania czegoś - bruzda na kabel elektryczny itp.

Odnośnie akumulatorów to sprzęt był dopiero na jednym montażu więc nie wiem jeszcze ile rzeczywiście wytrzymują.
Czas ich ładowania to w moim przypadku ok 15 min, i w związku z tym że są litowe można je oczywiście ładować w każdej wchwili (nie trzeba ich rozładować)

Postaram się w najbliższym czasie nagrać filmiki z pracy przy wierceniu oraz kuciu.

Pozdrawiam

PS Jeśli ktoś chciał by fotki w większym rozmiarze, to prześle na maila.

Offline konradk1k

Odp: Młotowiertarka Akumulatorowa Makita DHR241 - recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Października 2014, 13:34:00 czas Polski »
Proszę o informacje od doświadczonych forumowiczów czy ten sposób recenzji jest ok, czy coś trzeba zmienić/pisać innaczej.

Pytam ponieważ jeśli to jest w miarę ok, zrobie recenzje jeszcze kilku narzędzi, może się komuś przyda.

Z góry dzięki, pozdrawiam

Offline krzyś48

Odp: Młotowiertarka Akumulatorowa Makita DHR241 - recenzja
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Października 2014, 15:22:26 czas Polski »
Proszę o informacje od doświadczonych forumowiczów

No ja za doświadczonego się nie uważam(hobbista) ale recenzja spoko(b.d.) jak dla mnie ;)  +