16 Maja 2026, 21:02:10 czas Polski

Autor Wątek: Rozmieszczenie prowadnic rolkowych.  (Przeczytany 33974 razy)

Offline Waldek

Rozmieszczenie prowadnic rolkowych.
« dnia: 02 Listopada 2014, 21:23:49 czas Polski »
Mam prośbę.
Proszę mi powiedzieć czy jest nakręcony w internecie film o rozmierzaniu, mocowaniu  i zasadach jakie temu towarzyszą, prowadnic szufladowych, rolkowych.
Może macie sprawdzony swój sposób?
Jak rozmierzyć prowadnice aby fronty szuflad ładnie się ze sobą schodziły na całej długości szafki.
Proszę o ewentualny link, stronę, która wyczerpująco to tłumaczy lub wyczerpujący opisz Waszego doświadczenia.
Zapomniałem dostać, że w grę nie wchodzą szablony i inne prowadnice.
Muszę wykorzystać te, które mam.
Z góry dziękuję za informację.

Offline Marcins

Odp: Rozmieszczenie prowadnic rolkowych.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2014, 21:51:13 czas Polski »
Witam! Proszę więcej informacji! Ile szuflad w szafce? Jakiej wysokości szuflady?  A jakiej front? I czy zwykle, czy wewnętrzne?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2014, 23:17:15 czas Polski »
Waldek, mamy tu taki "dziwny" zwyczaj, że każdy forumowicz który chce być choć minimalnie aktywny (czyli pisać posty) pierwszy wpis powinien umieścić w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Bez tego może się okazać, że tylko Marcins będzie chętny Ci pomóc... a jest tu wielu bardzo życzliwych i chętnych do pomocy osób tak więc nadrób zaległości a zapewne uzyskasz odpowiedzi na Twoje pytanie :)

Offline Waldek

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2014, 19:55:38 czas Polski »
Co do wymiarów szafki, to wymiary wewnętrzne: wys. 64 cm, szer. 56,2 cm z deski 1,5 cm.
Wymiary szuflady po zewnętrznej: głębokość 45 cm szerokość 53,8, wysokość 15,5 cm, zaś frontów ( zewnętrzne ) szerokość 58,8 cm 22,5 cm.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2014, 20:49:37 czas Polski »
Przy rolkowych jak pamiętam jedna rzecz ważna - czyli stały wymiar między szufladą a skrzynią - czyli 12.5-13 mm. Druga rzecz - wiercenie pod wkręty - zainwesować w to wiertło z prowadzeniem i nim robić wiercenie. Bez tego, zawsze wkręt pójdzie w bok i prowadnica będzie wyginana.

Trzecia sprawa... ja bym te prowadnice omijał szerokim łukiem :( Prędzej czy później kółka się rozwalą i trzeba to demontować. Szkoda czasu na nie. Najtańsze kulkowe zdecydowanie dłużej wytrzymają.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Waldek

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2014, 23:51:20 czas Polski »
Akurat z rolkowymi ja mam inne doświadczenie.
Mam takie, które służą już około 10 lat i dalej świetnie się trzymają i właśnie te ponownie chcę wykorzystać.
Skrzynie tych szuflad ponownie chcę wykorzystać.
Jedynie zmieniam fronty.
Nigdy nie rozrysowywałem mocowania prowadnic w skrzyni i szukam prostego sposobu na szybkie ich wyznaczenie bez szablonu.
W taki sposób by fronty ładnie się ze sobą schodziły na całej długości.
Widzę, że w necie jest wielka pustka w tym temacie.
Wszyscy używają szablonów.
Jak tak dalej pójdzie, to będę zmuszony sam na to znaleźć sposób.
Niema takiej rzeczy z czym by człowiek sobie nie poradził.
Myślałem, że sobie ułatwię.
Pozdrawiam.

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopada 2014, 14:18:55 czas Polski »
Szuflada  po zewnątrz powinna być mniejsza od korpusu szafki  w wewnątrz o 26mm nie więcej( bo może telepać się na boki) , reszta jak wyżej , jeszcze jedno górny korpus szuflady powinien być opuszczony względem korpusu szafki 20 mm , ważne przy całkowitym wyjęciu szuflady :)

Offline Marcins

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2014, 16:52:24 czas Polski »
A ile masz tych szuflad? Bo jak 3 to te fronty coś za wysokie! Poza tym tak jak pisał kolega ma być 26mm różnicy a u ciebie chyba 24mm więc szuflady mogą ocierac. Jeśli chodzi o montaż to proscizna ! Na boku szafki na tej wąskiej krawędzi od przodu narysuj sobie jak wypadają fronty pamiętając o 3mm przerwy pomiędzy nimi. Następnie od górnej krawędzi każdego narysowanego frontu odmierz w dół jakieś 18cm w twoim przypadku. I tu masz miejsce przykrecenia twojej prowadnicy i tak z każdą szuflada. Pamiętaj zrób to tylko na jednym boku jak już będziesz miał zaznaczone miejsce montażu prowadnicy wtedy przenieś ten wymiar na drugi bok. W ten sposób unikniesz błędu. Jeśli chodzi o przykrecanie prowadnic to możesz przyłożyć prowadnice odrysować  otwory i zapunktowac wtedy będzie łatwiej. A montaż frontów możesz wykonać jak na filmie Jarka wkręcić w szufladzie 2 wkręty tak żeby troszkę wystawaly, i przyłożyć front i odbić. Ale najpierw sprawdź czy wymiary się zgadzają.  jak by co to pytaj! Pozdro.

Offline Waldek

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2014, 20:55:23 czas Polski »
Dziękuję za czas jaki poświęciliście aby wnieść jakąś informację w tym temacie.
Już zamocowałem prowadnice własnym sposobem ale jakim to Wam nie jestem w stanie opisać bo to były próby i błędy aż wyszło.
Jakoś sobie poradziłem, wyszło bardzo dobrze.
Jednak mam pytanie a skąd woziłeś 18 cm od krawędzi frontu, które wcześniej odznaczamy?
I jeszcze jedno, masz na myśli odznaczenie górnej krawędzi frontu skrzyni szuflady czy frontu, który przymocujemy do skrzyni szuflady.
Małe wyjaśnienie bo to chyba jest istotne.
Moje szuflady są wykonane z pełnej skrzyni, cztery boki i piąty element to przykręcany do skrzyni front, który wychodzi na zewnątrz.
Jak macie trochę czasu to może opiszcie dokładnie jakie są zasady przy wyznaczaniu miejsc przykręcenia prowadnic.
Ktoś kto tu zaglądnie będzie miał pełną wiedzę, bo ja to się naszukałem w necie i w końcu własnymi siłami musiałem wykombinować jak poradzić sobie z tym fantem.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za chęć udzielenia informacji.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2014, 11:21:24 czas Polski »
Prowadnice szuflad- rozmieszczenie.
          ( otwór w prowadnicy jest na wysokości 32 mm od  spodu )

I .prowadnica    -licząc od  dołu szufladki  ( boku )
      32 mm + 18 mm(dno) + 1 mm luz  = 51 mm

II. prowadnica  -   wysokość dolnego frontu  szufladki  +  szczelina  ( jaką zakładamy między frontami ) +  32 mm  +  5 mm luz

III . prowadnica  -  suma  wysokości  dolnych  frontów szuflad   ze szczelinami + 32 mm +  5 mm  luz

IV. prowadnica -  jak  w pkt. III   itd.

Głębokość otworu to  37 mm od przedniej krawędzi boku szafy.

ps. poprawcie jak się pomyliłem  Tomekz :)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2014, 20:23:00 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline Waldek

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2014, 11:30:08 czas Polski »
Szkoda, że nie miałem czasu na czekanie bo to jest sprawne rozliczenie.
Mam nadzieję, że nie wkradł się jakiś błąd a szukający takiej informacji będą mieć świetne wyliczenie mocowania prowadnic.
Jak będę mieć trochę czasu lub znowu mi się przytrafi mocowanie prowadnic rolkowych to sprawdzę te wyliczenia.
Chyba, że potwierdzicie, że jest to rozpisanie bez błędu.
Dzięki za umieszczenie dokładnego opisu rozmieszczenia prowadnic rolkowych.
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za poświęcenie czasu.

Offline axel123

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2015, 17:16:31 czas Polski »
Rozrysowujesz czoła ołówkiem na korpusie i montujesz każdą prowadniicę 10 mm wyżej nad kreską.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2015, 15:32:58 czas Polski »
Witam
Jak radzicie sobie z wierceniem pod prowadnice żeby było równo z obu stron
Jakieś szablony domowe ?
Bo gotowe to 1000 zł

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2015, 16:53:58 czas Polski »
Przykręcania przed złożeniem korpusu w calosc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Roobertt

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia 2015, 18:33:56 czas Polski »
No tak ale czasem ręka z wiertłem idzie milimetr w bok i się buja szuflada