18 Czerwca 2026, 12:28:16 czas Polski

Autor Wątek: Akumulatorowa szlifierka Kątowa Makita DGA452 - recenzja  (Przeczytany 15457 razy)

Offline konradk1k

Akumulatorowa szlifierka Kątowa Makita DGA452 - recenzja
« dnia: 02 Listopada 2014, 22:14:23 czas Polski »
Witam.

Jak że nie zostałem zlinczowany za recenzje młotowiertaki: http://forum.domidrewno.pl/wiertarki-wkretarki/mlotowiertarka-akumulatorowa-makita-dhr241-recenzja/msg21750/#msg21750, postanowiłem zrobić kolejną recenzje, tym razem Szlifierka Katowa Akumulacyjna Makita DGA452.

Dane techniczna:

Prędkość obr. na biegu jałowym: 11000 obr./min
Średnica tarczy: 115 mm
Wymiary (DxSxW): 317 x 129 x 126 mm
Waga: 2,3 kg
Zasilanie: akumulator 18V

• Lekka i poręczna szlifierka kątowa do tarcz o średnicy 115 mm
• Zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem po
zamontowaniu akumulatora (sygnalizowanie miganiem kontrolek)
• Zabezpieczenie przeciążeniowe (sygnalizowanie miganiem
kontrolek)
• Wąska obudowa silnika pozwala na wygodny i bezpieczny
chwyt szlifierki

Pierwsze wrażenie: szlifierka jest ogromna!!!. W porównaniu ze szlifierkami które posiadam jest dużo większa i cięższa.
Zanim cokolwiek uciąłem wydawało mi się że będzie straszliwie nieporęczna, na szczęście wrażenie szybko znikło.
Fakt faktem jeśli ktoś ma drobne dłonie może mieć problem z pewnym trzymaniem urządzenia przy pracy. Sprawdziłem jej wymiary z urządzeniami sieciowymi i na suwmiarce nie ma praktycznie żadnej różnicy w obwodzie urządzenia, jednak trzymając ją ma się wrażenie że jest dużo masywniejsza.

Szlifierka dostarczona została w Makpac-u typu 1 (najniższy) wraz z wytłoczą, 2x bateria 18V 3Ah i łądowarką.
Zestaw bardzo fajny i praktyczny. Do wytłoczki wchodzi w pełni uzbrojona szlifierka (z baterią, osłoną i założoną tarczą), powyżej po prawej jest miejsce na ładowarkę, pod nią miejsce na kilka tarcz. Po prawej stronie wchodzi dodatkowy akumulator.
Także w porównaniu z wytłoczką na młotowiertarkę (która jest nieużyteczna) tą warto kupić (tym bardziej że kosztuje ok 30zł).

Wrażenia z użytkowania:

Jakość i szybkość cięcia taka sama jak sieciówek.
Na plus zasługuje nieco łagodniejszy rozruch (nie jest to typowy łagodny rozruch, ale nie szarpie tak jak klasyczna) oraz dużo szybsze wyhamowanie tarczy (coś jak hamulec w ukośnicach).
Jedynym minusem, przynajmniej dla mnie jest umiejscowienie włącznika. We wszystkich szlifierkach których używałem był zawsze pod kciukiem w pozycji do cięcia, natomiast w tej zamontowali go na ściance obok, także trzeba włączyć maszynkę i dopiero chwycić ją docelowo do cięcia. Pewnie idzie się do tego przyzwyczaić, ale pierwsze wrażenie dziwne.

Z przydatnych funkcji jedna zasługuje na pochwałę, mianowicie zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem przy zakładaniu akumulatora: jeśli przypadkiem macie włączony przycisk i wsadzicie aku to urządzenie nie włączy się, tylko będzie migać czerwona dioda. Należy wtedy wyłączyć przycisk, i już można pracować normalnie.
Dla mnie rewelacyjna funkcja, ponieważ zdarzyło mi się kiedyś włączyć do prądu szlifierkę która była włączona; całe szczęście że oprócz stołu roboczego nikomu nic się nie stało.

Szlifierka z włączonym włącznikiem przed wsadzeniem akumulatora.

Po złożeniu aku zadziała zabezpieczenie, urządzenie nie włączy się i zacznie migać czerwona dioda.

Ładowarka. W moim przypadku ładuje baterie w ok 15min

Porówanie gabarytów z sieciową Makitą GA4530

Szerokość korpusu wersji aku

Szerokość korpusu wersji sieciowej

Tak leży w ręku sieciowa

A tak aku

Postaram się wstawić jeszcze filmik z pracy urządzenia.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2014, 22:16:40 czas Polski wysłana przez konradk1k »

Offline Paweł 46

Odp: Akumulatorowa szlifierka Kątowa Makita DGA452 - recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2014, 23:20:04 czas Polski »
Mając taką szlifierkę, można parkować gdzie się chce, nie straszna blokada na koła :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2014, 23:23:03 czas Polski »
Nad takim zastosowaniem nie myślałem.
Ale dobry pomysł, oprócz montaży będzie także jeździć na co dzień w samochodzie  ;D ;D ;D

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2014, 20:33:54 czas Polski »
Dodam coś od siebie jako użytkownik troche starszego modelu ale praktycznie nieróżniącego się z tym. Posiadam mogel BGA452 od ponad 3 lat

Faktycznie. Sprzęt jest rewelacyjny. Ale....
Jest to sprzęt do drobnych prac. Ucięcie rurki aluminiowej, plastikowej. Uciąć śrubke  czy nawet jakiś cieńki pręcik stalowy. Do cięższej pracy się nie nadaje (efektywnej pracy). Ma wyłącznik przeciążeniowy i sprzęt sam się wyłącza. Mocno nim nie dociśniemy do materiału ciętego bądź szlifowanego. Pomalutku prawie wszystko zrobić można ale lepiej wtedy wziąśc sieciówke. Plusem oczywiście jest to że gdy nie mamy pod ręką zasilania to nawet pomału a sukcesywnie zrobimy robote (przy dobrych bateriach). Plusem jest również poręczność to że idziemy z tym sprzętem np na dach coś dociąć i nie ciągniemy kabli. Ogólnie jestem zadowolony. Kupiłem w zestawie w jednej walizce pare sprzętów. Jako pojedyńczy bym nie kupił raczej. No ale co kto lubi i co komu potrzebne. Mi bardziej sieciówka potrzebna, ale i z tego czasami korzystam.

Pozdrawiam
Piotrek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2014, 20:58:30 czas Polski »
No ja kupiłem to do prac strikte na wyjazdach/montażach, także nie planowałem nią ciężkich prac.
Ale miałem już okazję ciąć nią ścianę z żelbetonu (musiałem przenieść klientowi gniazdko o ok 3 metry w prawą stronę).
Zrobiłem w ścianie 2 bruzdy na głębokość ok 3cm, resztę wykułem sds.
Po tym cięciu muszę powiedzieć że naprawdę trzeba się postarać żeby zadziałało zabezpieczenie antyprzeciążeniowe. Dość mocno wciskałem fleksa w ścianę i jakoś cięło. Bateria wytrzymała ok 15min ciągłej pracy w tym materiale.

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2014, 21:21:36 czas Polski »
Może w tym modelu wyłącznik przeciążeniowy jest mniej czuły. 15 minut to sporo jak na taką prace. Mam wyrzynarke pod te same baterie. Po kupnie miałem okazje przetestować. 22 minuty cięcia desek 2,5cm. Chwale sobie makite bo jest naprawde dobrym sprzętem, ale radze po takiej pracy przedmuchać kompresorem z każdej strony. No i uważaj na baterie bo są za drogie żeby kupować nowe :P

Pozdrawiam
Piotrek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2014, 22:34:49 czas Polski »
Na te baterie nie ma co uważać, tylko używać jak Pan Bóg przykazał.

Z tego co się dowiedziałem to wszystkie nowe urządzenia i baterie Makity oznaczone są gwiazdką - mają zabezpieczenie przeciw "rozwaleniu" akumulatora.
Działać ma to tak że jeżeli poziom baterii spadnie do jakiegoś tam min (chyba coś kolo 10%) to urządzenie się wyłącza, nie należy wtedy już dojeżdżać akumulatora do zera tylko wpiąć do ładowania.
Same urządzenia jak sam wiesz mają zabezpieczenia przeciw przeciążeniowe, także też będzie ciężko komuś przesadzić.

A na akumulatory (i sprzęt również) jest bardzo proste rozwiązanie - UBEZPIECZENIE OD USZKODZEŃ MECHANICZNYCH.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2014, 22:39:18 czas Polski »
olepiotr jeśli posiadasz wyrzynarkę aku 18v to mógłyś napisac jaką i jeśli jesteś w stanie wrzycić jakąś recenzje/filmik z pracy.

Zamierzam w najbliższym czasie dokupić sobie takie urządzonko i miło było by przeczytać coś na jej temat od użytkownika.

Ja posiadam wersje aku 10,8V - Makita JV100DWE i do tego po co ją kupiłem sprawdza się rewelacyjnie.

Offline olepiotr

• Newbie
  • *
  • Ocena +1/-0
  • Całe życie samouk ;)
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2014, 23:10:30 czas Polski »
Jutro popatrze jaki to model i postaram się coś skrobnąć o niej. Aktualnie przyglądam się jakiejś nowej żeby kupić na promocji, ale na kablu. Ta nie że jest zła ale potrzebuje w PL i musze sobie sprawić drugą ;)

Pozdrawiam
Piotrek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2014, 00:08:04 czas Polski »
Będę wdzięczny.

W temacie sieciowych wyrzynarek Makity nie pomogę bo nie mam.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany recenzjami/opiniami o jakiś wyrzynarkach to mam następujące:

- z dawien dawna, ale nadal chodzi: Black&Decker KS500
- później kupiłem wynalazek z wbudowaną"listwą prowadzącą" w linii prostej: Black&Decker KSTR8K Zenit
- i w końcu porządną sieciówkę: Bosch GST 150 CE
- i niedawno w wesji aku: Makita JV100DWE

Wszystkie nadal ma i działają, ale kupując i użytkując każdą następną naprawdę doceniłem różnicę w jakości sprzętu.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2014, 00:15:04 czas Polski »

Offline konradk1k

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2014, 00:54:00 czas Polski »
Pawel46 to ja mam jakąś inną:

Ale myślę że pokszę się o opis Makity JV100DWE bo jest naprawdę fajna do lekkich prac (i tania), oraz Black&Decker KSTR8K Zenit żeby przestrzec przed zakupem (nie bardzo sprawdza się to co deklaruje producent a za nie wiele więcej można kupić jakąś podstawowa Makite)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopada 2014, 01:12:26 czas Polski »
Pawel46 to ja mam jakąś inną:
To jest to samo tylko obudowa inna.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2014, 01:17:46 czas Polski »
Aż z ciekawości przed chwilą sprawdzałem, i rzeczywiście praktycznie to samo tylko plastiki inne i nr modelu, ty masz: Bosch GST 150 BCE a ja Bosch GST 150 CE.

Także myśle że kwestia opisu mojej już rozwiązana, nie będę powtarzał tego co ty już napisałeś.

Pozdrawiam

Offline MarcinW

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2014, 21:28:12 czas Polski »
rzeczywiście praktycznie to samo tylko plastiki inne
jeśli dobrze pamiętam to różnią się sterowaniem prędkości. wersja CE czyli taka jak na zdjęciu powyżej ma włącznik przesuwny ON/OFF i sterowanie pokrętłem z tyłu by ustawić prędkość. wersja BCE (z chwytem żelazkowym) ma sterowanie prędkości za pomocą głębokości wciśnięcia spustu. jeśli dobrze pamiętam, bo wiem, ze w jakimś modelu Bosch tak ma.
ja mam Boscha GST 160 CE i jestem mega zadowolony - bardzo mocna, świetne prowadzenie ostrza, bardzo łatwa wymiana brzeszczotu, bardzo pewny uchwyt - naprawdę polecam