06 Maja 2026, 18:47:56 czas Polski

Autor Wątek: Stół rozkładany  (Przeczytany 17296 razy)

Offline robson

Odp: Stół rozkładany
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Stycznia 2015, 16:03:27 czas Polski »
Elegancko wyszedł Ci ten stół wstawiam wirtualnego plusa  :D
ze zdjęć wynika że uporałeś się z lakierem zwłaszcza z blatem czyli przeszedłeś chrzest bojowy  :D

Offline majkel_esc

« Odpowiedź #61 dnia: 25 Lutego 2015, 10:53:15 czas Polski »
Witam
Dzisiaj widać jeszcze więcej - na ostatnim zdjęciu jest coś, co bardzo przypomina stół.
- do nóg wkręciłem po dwie gwintowane szpilki M8. Wcześniej zrobiłem prosty przyrząd do wywiercenia otworów pod kątem 45 stopni na wiertarce stołowej. Ponieważ nogi są o przekroju prostokątnym 50 x 60 mm, miejsce wiercenia na dłuższym boku wyznaczyłem za pomocą przeniesienia potrzebnych linii z rysunku w skali 1:1 przekroju złącza oskrzyni i nogi, a na pozostałe nogi wymiary z tej pierwszej. Przy jednej nodze złamałem wiertło, którym wierciłem otwór prowadzący  i w konsekwencji błąd pogłębiłem ukręcając śrubę w otworze. Na szczęście zostawiłem zapas kilku centymetrów na długości nóg,  mogłem uciąć 2 cm i przesunąć otwory - zdjęcie 4. Jak widać warto mieć zapas materiału i dopiero na samym końcu ucinać.
- stalowe obejmy w narożnikach też montowałem wykorzystując rys 1:1 złącza do zaznaczenia potrzebnych linii na deskach dla jednej obejmy, a następnie przenosząc potrzebne wymiary na pozostałe.

- przykręciłem na razie prowizorycznie prowadnice i przyłożyłem blaty.

Jeszcze dużo pracy: muszę wkleić 2  listwy łączące oba dłuższe boki oskrzyni w dolnej części - usztywnią konstrukcję i będzie na czym położyć wstawkę do wydłużenia blatu. Dużo prac wykończeniowych przy blacie i oskrzyni - poprawki, struganie, szlifowanie, malowanie.
Blat ma być biały, reszta w kolorze naturalnym jesionu.
  Nigdy nie robiłem takiego stołu, ani nie widziałem jak się robi, pewnie można to zrobić lepiej.

Mam pytanie jeśli chodzi o zdjęcie: * DSC00412.JPG
dlaczego pod tymi metalowymi okuciami są jeszcze podkładki drewniane?
Niestety moja wiedza na ten temat jest znikoma, a postawiłem sobie ambitny cel wykonania stołu rozkładanego:)
Bedę wdzięczny za odpowiedź:)

Offline majkel_esc

« Odpowiedź #62 dnia: 25 Lutego 2015, 10:59:14 czas Polski »
Pierwszy raz robię taki stół, Tomka warto słuchać - zrobię nowe nogi :)

Mała podpowiedź o co kaman z "prawa do prawej, lewa do lewej"?:)
Dzięki

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Lutego 2015, 11:29:59 czas Polski »
Po pierwsze, nie cytuj całego wpisu a tylko konkretny akapit.
- podkładki pod okucia są po to, aby uzyskać odpowiedni dystans okucia do krawędzi nogi, krawędź można wprawdzie odpowiednio ściąć, ale i tak okucia wychodziły za blisko.
- określenia prawy lewy dotyczą układu słojów w przekroju deski- prawa ))) , lewa (((((
  deski mają tendencje do wyginania się pod wpływem wilgoci w kierunku lewej strony> Powinny być sklejone "lewa" do "lewej" , wtedy krawędzie dociskałyby się do siebie. "Prawa" z "prawą" stroną na odwrót, szpara może się poszerzać.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2015, 11:37:05 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Lutego 2015, 11:23:08 czas Polski »
Moja żona zamówiła stół z białymi nogami i drewnianym blatem, Ty zrobiłeś odwrotnie, no ale "klient nasz Pan". Niestety rzadko oglądamy ten drewniany blat, bo na stole leży jakiś obrus, albo cerata. Ja to lubię patrzeć na drewno...

Do tego zrobiliśmy stolik kawowy z palety, mają być białe nogi i paleta, a blat drewniany. Niestety żona potraktowała blat jakimś olejem, który się trochę kleił na początku, ale używamy już tej ławy - gdzieś wstawiłem zdjęcie.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Lutego 2015, 13:51:03 czas Polski »
Jeszcze mam pytanie, czemu po drodze było struganie ręczne, skoro w pierwszej wypowiedzi była mowa o wyrówniarce i grubościówce. Przepraszam za pytania laika.

Jeszcze jestem ciekaw, ile kosztują deski jesionowe w tartaku, jeśli to nie tajemnica.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Lutego 2015, 16:09:43 czas Polski »
Moja grubościówka nie daje równej powierzchni - są fale - wyrównuję je strugami ręcznymi. Tak samo klejonki, też wykańczam je strugami.
Niekiedy, np. przy budowie szyfoniery, szczególnie przy wykonywaniu szuflad robię elementy z lekkim naddatkiem i później strugami dokładnie dopasowuję.
W tartaku w którym kupuję deski, za jesion płacę 1400 zł/m3 , dąb czerwony 2400 zł/m3, buk 1100 -1200 zł/m3.

Offline robinson

« Odpowiedź #67 dnia: 28 Lutego 2015, 07:56:26 czas Polski »
JA JESZCZE BYM DODAŁ TEN MALUTKI FILTEREK NA PISTOLET TAK NA WSZELKI WYPADEK
 ZAWSZE COŚ SIĘ MORZE JESZCZE SKROPLIĆ NA TYCH 10 M

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Lutego 2015, 08:39:06 czas Polski »
Między filtrem a pistoletem mam 5 m węża fi 10 mm. Mały filtr stwarza straty a mam sprężarkę o niskiej wydajności.

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #69 dnia: 28 Lutego 2015, 11:26:05 czas Polski »
- określenia prawy lewy dotyczą układu słojów w przekroju deski- prawa ))) , lewa (((((
  deski mają tendencje do wyginania się pod wpływem wilgoci w kierunku lewej strony> Powinny być sklejone "lewa" do "lewej" , wtedy krawędzie dociskałyby się do siebie. "Prawa" z "prawą" stroną na odwrót, szpara może się poszerzać.
Witam
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem klejonka powinna wyglądać tak (jak mamy dwie listwy):
 )))(((
jak jest ich więcej jak powinien wyglądać układ słojów

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Marca 2015, 12:36:40 czas Polski »
Tu masz kilka przykładów klejenia w stosie:  http://solidnydom.pl/drewno-warstwowe-bsh.html
i klejenie po szerokości - grafika

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #71 dnia: 03 Marca 2015, 19:18:53 czas Polski »
Wielkie dzięki za informację bo właśnie będę się brał za robienie klejonki jesionowej, a nigdy wcześniej nie robiłem klejonki - zobaczymy co z tego wyjdzie  :)