10 Czerwca 2026, 15:33:49 czas Polski

Autor Wątek: Lakierowanie barwne i bezbarwne z kostek mdf  (Przeczytany 2463 razy)

Offline CollectiveJudas

Lakierowanie barwne i bezbarwne z kostek mdf
« dnia: 12 Listopada 2014, 16:00:47 czas Polski »
Hej,
mam do pomalowania małe kostki mikrofonowe ale z utrudnieniem. Otóż, kostki mają być całe czerwone z możliwie dużym logiem i tu zaczynają się schody.
Pewnie kostki pomalować mogę niemal dowolnym lakierem uniwersalnym ale nie bardzo mam pomysł na umiejscowienie loga.
Planowałem zrobić coś takiego: pomalowanie całości na czerwono; przyklejenie wydrukowanego loga (i dylemat drukować na papierze i bawić się w wycinankę czy też wydrukować na folii przeźroczystej i ją przykleić); następnie wszystko zabezpieczyć lakierem bezbarwnym.
Ale czy bezbarwny będzie się trzymał folii czy też papieru?

Może i pytania banalne ale nie mam w tej kwestii doświadczenia więc proszę Was o pomoc ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Lakierowanie barwne i bezbarwne z kostek mdf
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2014, 17:44:46 czas Polski »
wypal logo

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2014, 17:48:20 czas Polski »
Logo w jednym kolorze? Ile sztuk? Może zrób sitodrukiem?
Ew. wytnij z folii samoprzylepnej na ploterze loga, pomaluj najpierw kostki na kolor loga, przyklej folię , następnie na to daj ten czerwony kolor i odklej folię...
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2014, 17:58:52 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2014, 21:10:18 czas Polski »
termotransfer

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2014, 22:38:58 czas Polski »
ja sie ostatnio bawilem w "wycinanke" na boxach do crossfitu na silownie  8)
chyba najszybszy sposob. wycinamy "dziure" w ksztalcie loga i spryskujemy, na koniec 2 warstwy lakieru transparentnego i mozna skakac :D
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2014, 22:44:40 czas Polski wysłana przez prezzemolo »

Offline CollectiveJudas

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2014, 06:23:43 czas Polski »
Dzięki za szybką odpowiedź ;)
Tak więc wypalanie odpada bo kostka musi być czerwona. Wypalanie lakierowanego/malowanego drewna to raczej kiepski pomysł.
Logo wolałbym zostawić w wersji kolorowej - jest dość skomplikowane dlatego pomysły z nadrukiem i naklejaniem.
Sitodruk to fajny pomysł i może z niego skorzystam ale jeśli mogę coś zrobić sam to wolę to tak zrobić i chyba nie jestem tu odosobniony ;)

A co z moimi pomysłami z nadrukiem na folii?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2014, 11:55:10 czas Polski »
Sitodrukiem możesz robić sam. Zamawiasz ramki które samodzielnie kładziesz na element i przeciagasz farbę - to naprawdę proste.