16 Czerwca 2026, 19:43:19 czas Polski

Autor Wątek: Dzień dobry  (Przeczytany 1966 razy)

Offline Webster

Dzień dobry
« dnia: 19 Listopada 2014, 12:41:49 czas Polski »
Witam wszystkich pasjonatów drewna.

Nie ukrywam, że jestem totalnie zielony. Zawodowo zajmuję się produkcją elementów wykończeniowych z betonu architektonicznego - właśnie tam od czasu do czasu mam do czynienia z drewnem lub różnego rodzaju płytami (sklejki, osb itd). Na forum trafiłem poszukując w internecie informacji na temat połączeń elementów drewnianych. Temat mi się spodobał i jestem w trakcie przygotowywania małego warsztaciku w piwnicy.

Pozdrawiam

mily68

• Gość
Odp: Dzień dobry
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2014, 12:54:55 czas Polski »
Witam! Mam nadzieję, że się skutecznie "zaraziłeś" ;) Trzymam kciuki! Powodzenia :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2014, 13:34:01 czas Polski »
Witaj.
Możesz przybliżyć technologicznie pokrótce jak się robi takie elementy.
Rozumiem, że robisz np. tralki itp. elementy z betonu ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Webster

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2014, 14:42:01 czas Polski »
Witam. Niestety nie mogę się tym podzielić ze względów prawnych (nie jest to moja technologia). 90% to okładziny na ściany, a reszta donice, ozdoby, meble.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2014, 15:17:07 czas Polski »
Nie, to nie bez łaski   ;D
Rozumiem technologia rodem z rakiet balistycznych trzeba strzec tajemnicy  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2014, 15:57:49 czas Polski »
Witam i ja.

te płyty to coś jak płyty betonowe fermacell??

Offline Van Gert

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2014, 17:17:06 czas Polski »
Beton od dłuższego czasu znajduje zastosowanie w wykończeniówce, pewnie ze względu na łatwość formowania. Elementy takie pozwalają nadawać pomieszczeniom niezwykłych i ciekawych wygląd. Jakiś czas temu sam orientowałem się w podobnej tematyce, a mianowicie w blatach betonowych pokrytych substancjami epoksydowymi, które pozwalają uzyskać efekt wizualny bardzo zbliżony do marmur:)
Co do ciekawych rzeczy związanych z betonem to jest również coś takiego jak "przezroczysty beton".  kilka zdjęć znalezionych w internecie i ciekawy filmik o blatach ;D
https://www.youtube.com/watch?v=lJmOoV1OeHg
Pozdrawiam, Łukasz.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2014, 19:42:49 czas Polski »
A żeś pojechał...
Tekst niczym z reklamy. ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2014, 22:30:58 czas Polski »

Witam :)

Nie ukrywam, że jestem totalnie zielony

No niestety żeby, zostać jako takim hobbistą (fachowcem) to ,musi być osobnik(czka), łyknąć trochę wiadomości,(pożywka w postaci DiD) a potem dojrzewasz by ujawnić się,następnie kiełkujesz ,zielony jesteś,i tu od nas zależy ,czy wyrośniemy na piękne drzewo czy mały krzaczek w cieniu ;D
Jeśli chodzi o surowy beton ,to jest on dla budowlańca tym ,czym dla stolarza niestrugana deska (tak dumam) :P ale jak się ją ładnie oprawi(doda jakieś drogie elementy pomaluje fikuśnie ,to może to być arcydzieło :)

Witaj.
Czasami mając przepis i formy ,nie uzyskamy zadowalających efektów :( ale trening czyni mistrza :) A czytając fora o temacie budowlanym ,odnosi się wrażenie że to jest tak trudne że zwykły zjadacz chleba nie poradzi sobie :o
Jak bym wychodził z tego założenia to bym domu nie przebudował(dobrze że kiedyś internetu nie było ;D ) bo czytając co niektóre wypowiedzi ,to powiem szczerze nie porywał bym się (ale kiedyś byłem piękny ,silny,młody ;D  i w pewnym sensie nie świadomy tego co mnie czeka)  ::) :P można powiedzieć zielony  ;D
Przepraszam kolegę za luźne żarty :)