29 Kwietnia 2026, 07:28:57 czas Polski

Autor Wątek: Opadnięte drzw  (Przeczytany 10338 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Opadnięte drzw
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopada 2014, 17:31:53 czas Polski »
No pewnie tak, ale jest powleczone cienką warstwą więc wygląda jak mosiądz.
Przecież napisałem, że wygląda tylko. Co się czepiacie :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopada 2014, 17:56:36 czas Polski »
Kiedyś podobne drzwi wyprostowałem podobnie jak Tomek radzi - najpierw naciągnąłem do kąta prostego (nawet lekko przeciągnąłem), następnie wkleiłem po dwa kołki fi 10 na łączeniach ramy ( w sumie osiem).  Kołki dałem chyba dębowe - w każdym razie po ich zlicowaniu i ponownym pomalowaniu całości  są widoczne i wcale nie rażą.

Offline def

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopada 2014, 18:22:12 czas Polski »
przeważnie "nie wim", ale "tu wim". Tak jak proponuje @amigorg, tylko jeszcze we wszyskie czopy, po dwa kliny (obok tych co były za chude lub puścił klej) na klej i dopiero po kołku. Tak przedwojenni stolarze robili drzwi. Klin oczywiście o grubości czopu poziomych elementów ramiaka. Uważam, że same krótkie metalowe kątowniki nie spełnią oczekiwań, a jeśli to na krótko, albo jeśli będą długie i miejsce na nie zostanie pogłębione (dłubanina). Miałbym jeszcze dwie wersje naprawy, ale kolega chce dokonać poprawek w wersji minimum.

Offline nefestus

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopada 2014, 20:56:41 czas Polski »
Tak jak proponuje @amigorg, tylko jeszcze we wszyskie czopy, po dwa kliny (obok tych co były za chude lub puścił klej) na klej i dopiero po kołku.
A mogę prosić o szersze opisanie sposobu naprawy najlepiej z rysunkami bo nie umiem się połapać gdzie kliny i kołki. Ja dopiero zaczynam "zabawę" z drewnem.
Zrobiłem zdjęcie połączenia (góra drzwi). Czy w czymś to pomoże?
"Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej."

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2014, 21:37:53 czas Polski »
Daj więcej zdjęć . Całe   drzwi  , oraz wręg pionowego  ramiaka od  strony  zamka .
Coś czuję , że tam nie będzie czopa - tania produkcja .

Offline robson

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopada 2014, 21:43:22 czas Polski »
Def z tego co zrozumiałem proponujesz w ramiaki poziome  wbić kliny w czopy ,słuszna koncepcja pod warunkiem że czopy są zrobione przelotowo  :( 
Spotkałem się z drzwiami , które miały czopy  o długości równej wpuszczonego filonga .
 Podejrzewam, że to jest problemem  opisywanych w tym wątku opuszczających się drzwi .

Offline def

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopada 2014, 22:18:41 czas Polski »
... "normalne" drzwi składają się z ramy a ta z dwóch długich ramiaków (to te na których mocowane są zawiasy i zamek z klamką) i trzech lub więcej krótkich (poziomych) ramiaków. Czasami w drzwiach przeszklonych trzeci krótki ramiak "spada" do dolnego i jest jego poszerzeniem. Ramiaki poziome powinny posiadać czopy przechodzące na wylot tych długich (pionowych). Czop stanowi 1/3 grubości ramiaków, a więc klin powinien mieć identyczną szerokość , zaś długość klina 15 cm , grubość od "O" do 1,5 - 2 cm. "Kieszenie" na czopy powinny być nieco rozwarte(2-3 mm) aby czop wstępnie nacięty dłutem mógł się rozszerzyć i zaklinować podobnie mają styliska młotków i siekier. W każdy czop wbija się po dwa kliny, każdy około 2 cm od górnej i dolnej szczeliny wpustu(?). Pasowanie-składanie odbywa się na klej, "szrankowanie", klinowanie, obcięcie naddatków czopów z klinami.
 Ze zdjęcia nie wynika jak są zbudowane Twoje drzwi, bo widać tylko "felc" będący elementem estetycznej oprawy płyciny (filąga). Nie znam technologii masowej produkcji drzwi, ale jeśli u Ciebie nie ma czopów, to musisz mieć (się postarać) o elektroferezarkę lub pilarkę do wyfrezowania kanału 6 mm i zabawić się w ślusarza. Mam nadzieję, że to nie będzie konieczne, choć to łatwizna. Można jeszcze schować nakrętkę z podkładką i długą szpilką dociągnąć. Skrytkę zaflekować. Starannie wyciąć z płyty
sklejkowej pełną ramę i nakleić dokładnie na ramiak drzwi. Coś za coś.....
    Pisanie idzie mi ślamazarnie. Tak @robson, to taki sposób,ale ... jak powyżej...

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopada 2014, 22:36:16 czas Polski »
Nie znam technologii masowej produkcji drzwi

Szybko,prosto, tanio i żeby przypominało drzwi >:(

Offline def

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2014, 07:52:20 czas Polski »
... jesli te drzwi łączone są na kryte czopy (łączenie meblowe) to zawiasowy ramiak powinen sam zaraz odpaść. Powinny być widoczne na łączeniach szczeliny. Z jakiegoś powodu łączenie nie dostało kleju lub przypadkowe uderzenie zerwało działanie kleju. @nefestus, masz tak długie ściski aby objęły szerokość drzwi? Możesz jeszcze w hurtowni ustalić producenta i dowiedzieć się jaki sposób polecają naprawić usterkę. Będziesz grzeczny, to powiedzą,... A może nawet wymienią na nowe?

Offline nefestus

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2014, 07:59:51 czas Polski »
To są właśnie tanie drzwi.
Ramiaki poziome powinny posiadać czopy przechodzące na wylot tych długich (pionowych).
Brak czopów.
do wyfrezowania kanału 6 mm
Kanał należy poprowadzić po długości krótkiego ramiaka i skręcić śrubą (szpilką)?
Czytając Wasze opinie skłaniam się ku rozebraniu drzwi na elementy pierwsze aby poznać ich budowę i opracować sposób naprawy drugich drzwi bez rozbiórki.
Możesz jeszcze w hurtowni ustalić producenta i dowiedzieć się jaki sposób polecają naprawić usterkę.
To był zakup w Castoramie jakieś 5 lat temu. Poszukam w papierach kto to zrobił i zapytam producenta. Dzięki za radę nawet nie przyszło mi to do głowy.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2014, 08:02:57 czas Polski wysłana przez nefestus »

Offline def

« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2014, 08:15:09 czas Polski »
... długie, cienkie wiertło z żądłem poprzez dlugie ramiaki a środek wyfrezować i potem zakryć szpilkę. Gniazda na nakrętki.  Do wiercenia zrób prowadnicę bo z wolnej ręki możesz źle skończyć. Szpilki są nawet fi 5-6 mm a długie na 1 metr. Najpierw pokaż nam miejsca popękanych łączeń. Tanie, nietanie, grzecznie się dowiesz u źródła, to lepiej niż drzwi rozerwać. Telefon? Mail? Nie do Chin, te drzwi robione są w Polsce.
 "Tera" muszę, bo szef-żona wzywa.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopada 2014, 10:49:43 czas Polski »
Zdjęcie złącza ogranicza możliwości naprawy. Gdyby to na mnie trafiło, rozebrałbym drzwi i skleił na nowo. Wzmocniłbym naroża ramy poprzez wstawienie dodatkowych czopów - jak na rysunku.

Offline nefestus

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Listopada 2014, 12:32:44 czas Polski »
Gdyby to na mnie trafiło, rozebrałbym drzwi i skleił na nowo
Jak to zrobić bezboleśnie dla drzwi? Czy jest taka metoda?
Materiał jest miękki - sosna.

Offline robson

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Listopada 2014, 13:00:30 czas Polski »
Metody jakieś tam są to zależy od Twojej wyobraźni :) ja zaproponuję coś takiego :
1 zdjąć drzwi , położyć np. kobyłki lub stół
2 na końcach ramiaków ( pionowych) założyć drewniane podkładki i mocno ścisnąć ściskiem
3 pomiędzy podkładki dorobić deskę trochę krótszą (kilka milimetrów)
4 dorobić solidnego klina i zabić go w tą różnicę ( szparę ) pomiędzy deskę a podkładkami ,które są przykręcone ściskami
5 w razie dużego oporu, miejsca klejenia można trochę podgrzać opalarką (często to pomaga)
jeszcze jedno wbijając klina pobijaj młotkiem w podkładkę tak aby to rozłączyć , być może że drzwi trzeba będzie obrócić na druga stronę
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2014, 13:10:09 czas Polski wysłana przez robson »

Offline nefestus

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Listopada 2014, 13:41:22 czas Polski »
na końcach ramiaków ( pionowych) założyć drewniane podkładki i mocno ścisnąć ściskiem
To chyba będzie trzeba w trzech miejscach - tam gdzie są ramiaki poprzeczne i równomiernie rozciskać.
Nie wychodzę z podziwu ile rzeczy można zrobić wykorzystując ściski!