03 Maja 2026, 18:03:57 czas Polski

Autor Wątek: szafka na frezy  (Przeczytany 4311 razy)

Offline pawel-26.85

szafka na frezy
« dnia: 21 Listopada 2014, 19:21:58 czas Polski »
 Ma może ktoś pomysł jak wykonać szafke na frezy do dolnowrzecionówki? frezów jest sporo po rozłożeniu jeden przy drugim zajmują ok 4m2.  chciałbym aby były czytelnie rozłożone  a szafka nie zajmowała zbyt dużo miejsca

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: szafka na frezy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2014, 20:54:43 czas Polski »
1. szafka z kołkami na których wiszą frezy  , oraz dwoje drzwi otwieranych i też z wiszącymi na nich  frezami od  środka .
2. szafka z półkami i w nich zrobione gniazda ( lub  przegródki ) do wkładania frezów  w pozycji jak książki na regale , do tego można to powtórzyć na drzwiach do mniejszych frezów , lub dać kołki do wieszania .
Tyle podpowiedzi - powodzenia :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2014, 21:46:38 czas Polski »
do propozycji tomkaz ja bym dodał jeszcze trzecią: szuflady, ni emuszą być głębokie, wystarczy na grubość freza + oczywiście luz i w szafce takich szuflad wyjdzie Ci kilkanaście, kilkadziesiąt. łatwo wszystko poukładasz

Offline JarekM

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2014, 21:57:05 czas Polski »
Witam. Ostatnio wpadłem na taki projekt, John'a Heisz'a http://www.ibuildit.ca/Workshop%20Projects/drill-press-cabinet-4.html - może komuś się przyda.
Wszystkie przyborniki wyjmowane z boku. Myślę, że interesujący pomysł i pozwala trochę lepiej zorganizować miejsce pracy.
Do frezów może się to nieźle nadać, a przy okazji pomieści jeszcze sporo innych "gratów" :)
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2014, 22:23:05 czas Polski »
ja bym dodał jeszcze trzecią: szuflady

Szuflady mają ten minus że nie ma się poglądu na całość frezów . Często szuka się między kilkoma frezami , którym najlepiej zrobić konkretny profil i dobrze jest wtedy mieć pogląd na więcej sztuk .

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2014, 22:44:24 czas Polski »
między kilkoma frezami , którym najlepiej zrobić konkretny profil i dobrze jest wtedy mieć pogląd na więcej sztuk .
w takim razie Twoja druga propozycja też nie spełnia tego warunku :)

Offline demolkaa

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2014, 22:48:51 czas Polski »
To ja proponuję ala taką szafkę ale zrobić ją podwójnie lub potrójnie otwieraną.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2014, 22:52:16 czas Polski »
MarcinW  . spełnia bo z kantu widzisz idealnie jaki ma frez profil , a po drugie w takim książkowym układzie najwięcej frezów można zmieścić

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2014, 22:57:25 czas Polski »
ok, coś w tym jest :)
masz na pewno większe doświadczenie, ale myślę, ze jeśli w jednej szufladzie zgrupujesz podobne frezy to uzyskasz podobny efekt

Offline pawel-26.85

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2014, 19:48:20 czas Polski »
dzięki wszystkim za podpowiedzi coś z tych pomysłów na pewno wykorzystam bo całkiem niezłe są. jak coś zmodzę to pokażę

Offline RobRob

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2014, 20:50:17 czas Polski »
proponuje pooglądać również filmiki na youtube
znajdziesz kilka propozycji