29 Maja 2026, 22:52:00 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka - ustawienie kąta i uszkodzony zacisk.  (Przeczytany 3599 razy)

Offline shakez

Wyrówniarka - ustawienie kąta i uszkodzony zacisk.
« dnia: 30 Listopada 2014, 13:24:49 czas Polski »
Witam.
Kupiłem wyrówniarkę (700 zł) z zamiarem wykonywania na niej klejonki.
Niestety trudno było ustawić kąt prosty. W trakcie dokręcania korbki ustalającej kąt przykładnica odchylała się.
Miałem pisać o tym problemie ale podczas robienia zdjęć na potrzeby tego tematu wykręciłem te korbkę i zauważyłem pęknięty zacisk.
Moje pytanie teraz brzmi czy przerabialiście kiedyś taką usterkę i gdzie coś takiego mogę dokupić.
Przy okazji chciałbym zapytać czy można regulować blaty w takiej wyrówniarce?
Poniżej link do galerii zdjęć (nie mogłem dodać zdjęć na forum).
https://drive.google.com/folderview?id=0B01E8Yhi6rl6OXc2TEpERVFnMDQ&usp=sharing
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2014, 13:26:47 czas Polski wysłana przez shakez »

Offline demolkaa

Odp: Wyrówniarka - ustawienie kąta i uszkodzony zacisk.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2014, 14:40:41 czas Polski »
zanieś do tokarza to ci dorobi nową taką część.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2014, 18:45:16 czas Polski »
Chyba kupiłeś używaną  ???  bo mnie kosztowała dużo więcej.
Tak a propos  awarii, u mnie na szczęście jest wszystko w porządku, więc nie pomogę.

Offline shakez

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2014, 20:37:42 czas Polski »
Tak kupiłem używaną ale jak za takie pieniądze to myślę że warto było. Jest w bardzo dobrym stanie gdyby nie ten problem z dociskiem. Umówiłem się jutro z ślusarzem i pewnie będzie w stanie mi to dorobić taki detal. Pewnie będzie drogo ale nie mam wyboru.
Co z tymi blatami? Można je regulować? Oba maja po jednej stronie przy prowadnicy trzy śruby ale  czy to do regulacji?

Offline hycel

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2014, 20:49:59 czas Polski »
Witam .
    Każda strugarka ma dwa blaty, podawczy i odbiorczy .
Blaty mają regulacje ,góra -dół. Niektóre ,nie mają regulacji
stołu odbiorczego ,te mniejsze .
Ważne ,ze stół odbiorczy musi być idealnie w płaszczyżnie
z nożami , śrubą od stołu podawczego reguluję się grubość
skrawania.
      Pozdrawiam.

Offline shakez

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopada 2014, 22:43:29 czas Polski »
Chodziło mi o regulację blatów względem siebie.
Kładę długą listwę aluminiową przez oba blaty i wtedy widać niewielkie różnice w szczelinie na blacie podawczym.

Offline Krystian

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2014, 20:39:37 czas Polski »
Czyli ci po struganiu łuki wychodzą?Miałem podobny problem lecz strugarka ma może z 30lat i mimośrody się wyślizgały od podnoszenia blatu przez co blat podawczy był pod lekkim kontem do dołu do strony noża i waliła łuki.

Offline shakez

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2015, 21:24:19 czas Polski »
Dla potomnych napiszę że część dorobiłem za 50 zł. Oryginalny docisk ponoć był żeliwny i dlatego pęka. Teraz jest z jakiejś super twardej stali.
Wrócę jeszcze do regulacji tych blatów. nie chodzi mi o regulację w zakresie wysokości a kątów pod jakimi są ustawione względem siebie. Czyli jeśli przyłożę kont prosty na blat odbiorczy i do przykładnicy to po dokręceniu przykładnicy taki sam kont powinienem mieś na blacie podawczym względem przykładnicy a tak nie jest. Nie wiem czy mnie rozumiecie. Te trzy śruby po coś tam są więc przypuszczam że do regulacji. Ustawiał ktoś blaty w swojej wyrówniarce?

Offline molu

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2015, 19:37:02 czas Polski »
Przytrafiło mi się to samo co shakezowi - pękły żeliwne elementy blokujące przykładnicę. Znalazłem w domu kawałek stali i sobie wyrzezałem nowe. Trochę się umęczyłem piłując to brzeszczotem ale zawsze to jakieś ćwiczenia fizyczne. Dla potomnych - jeden element ma otwór o średnicy 10mm, drugi ma gwint M10. Elementy mają rozmiar 28x15x12mm.

T.