14 Maja 2026, 15:12:01 czas Polski

Autor Wątek: Kuchnie, zmywarki itd.  (Przeczytany 4099 razy)

Offline Seba856

Kuchnie, zmywarki itd.
« dnia: 03 Grudnia 2014, 00:05:26 czas Polski »
Witam,

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić taki temat...

Gdybym miał kupować kuchenki, zmywarki itd. to którą firmę wybrać Amica, Bosch, Electrolux.
Puki co wybrałbym Electrolux ewentualnie Amica.

I jeszcze jedno pytanie korzystanie z punktów sprzedaży, czy wszystko zamawiacie przez internet ?

Czekam na wasze opinie.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2014, 00:13:17 czas Polski wysłana przez Seba856 »

Offline konradk1k

Odp: Kuchnie, zmywarki itd.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2014, 00:24:17 czas Polski »
Sprecyzuj czy to ma być dla Ciebie do domu czy na sprzedaż.

Offline Seba856

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2014, 00:36:44 czas Polski »
Sprzedaż głównie kuchenki , piekarniki, zmywarki, okapy i ewentualnie lodówki.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2014, 00:58:43 czas Polski »
Rozumiem że sprzedaż AGD w formie kompleksowej usługi do np. mebli kuchennych.

Ogólnie to w takim przypadku chodzi o to żeby być możliwie najtańszym, czyli kupowanie w sklepach internetowych i sklepach stacjonarnych raczej odpada, bo to doliczeniu swojej marży będziesz dużo droższy.
Poza tym w razie problemów (jeśli coś przyjdzie uszkodzone lub nie działa przed jeszcze przed montażem) to Ty masz problem bo musisz to normalnie reklamować i czekać na decyzje dystrybutora (a klient raczej nie będzie zachwycony że musi czekać).

Najlepszym rozwiązanie jest podpisanie umowy z producentem lub hurtownią.
W przypadku hurtowni masz jednego dostawce, w miarę stałe ceny i mniejsze problemy w przypadku reklamacji gdyby coś. Dodatkowo za obrót towarem często zbiera się punkty które można wymieniać później na nagrody (sprzęt, wakacje, bony itp)
Jeśli masz umowę z producentem to jesteś w stanie przebić każdą (nawet najtańszą ofertę z internetu) dostawy są zawsze terminowe i nie ma możliwości żeby coś przyjechało uszkodzone (niesamowicie tego pilnują, a przewoźnik płaci bajońskie kary jeśli choć karton jest uszkodzony).

P.S handlowanie z Amicą sobie odpuść, tragedia jakościowa i zarobek na poziomie 2%.

Offline Seba856

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2014, 01:07:23 czas Polski »
Jeżeli dobrze zrozumiałem to najlepiej będzie napisać na http://www.electrolux.pl/ ?
I wyślą przedstawiciela handlowego.

Patrząc po necie nie mam tutaj w okolicy takiego hurtownika, był tylko chyba jakiś serwis naprawy.

ps. Po raz kolejny dzięki za pomoc ;) Jesteś niesamowicie w tym obeznany.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2014, 01:25:13 czas Polski »
Tak łatwo tego nie załatwisz (chodzi mi o napisanie do producenta maila), bo tu trzeba podpisać umowę z fabryką.

Hurtownika nie musisz mieć w okolicy, oni i tak wszystko wysyłają spedycją.
Spróbuj w Galicja Tomaszek (Max kuchnie)

P.S proszę bardzo, taki zawód :)

Offline przeniek

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2014, 14:51:06 czas Polski »
Z marek popularnych polecam bosch. Mają pozostałości części metalowych  (np łożyska ) są w miarę ciche  (zmywarki pralki ) . Wśród osób które się skusiły nie słyszałem narzekania. A np zmywarki z zabudowanym panelem mają taką miła projekcję ledem czasu na podłogę . Z lodówek do zabudowy wydaje mi się że electrolux ma dobry stosunek jakości do ceny.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2014, 20:54:10 czas Polski »
Mam przykre doświadczenia z amicą. W hurtowni w moim miescie już nią nawet nie handlują bo sie nie opłaca/ bo to chinszczyzna. Po dwóch latach od zakupu nie mogłem dostac częsci do naprawy i kuchenka poszła do kosza. Co do innych firm nie wiem ale podejrzewam że każda ma zalety i plusy. Napewno cięzko będzie dobrać całe agd do kuchni w niskiej cenie z jednej firmy

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2014, 21:56:50 czas Polski »

Z marek popularnych polecam bosch. Mają pozostałości części metalowych  (np łożyska ) są w miarę ciche  (zmywarki pralki ) .

Genialny tekst, reszta już tylko na plastikach jedzie :)

A ma ktoś jakieś doświadczenia z szajsungiem?

Offline konradk1k

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2014, 22:47:25 czas Polski »
Szajsung już powoli wraca do daaaawnego Samsunga. :)

Ja tym dość dużo handluje, nauczyli się chyba że nie warto aż tak oszczędzać na podzespołach bo teraz jest o niebo lepiej.
Nowa najwyższa seria ich produktów jest z 5 letnią gwarancją, a przed samym końcem gwarancji przyjeżdża do klienta serwisant, sprawdza całe urządzenie i jeśli coś może za nie długo paść jest wymieniane jeszcze na gwarancji.
Także coraz lepiej.

Offline SSN774

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2014, 22:56:36 czas Polski »
Z moich doświadczeń, licząc już 6 letnich z marką Bosch nie mogę w sumie narzekać. Produkty które posiadam w kuchni nie są z najniższej półki cenowej jeśli to istotne, ale w lodówce którą posiadam była wada fabryczna i każda z tej serii miała/ma problem z czujnikiem no-frosta, wymiana go plus obudowa która się odkształca i element "grzewczy" to po rabatach z racji wady i niestety juz po gwaracji 500zł z dojazdem i ekspertyzą. Reszta działa bardzo dobrze. Pralka Samsung, po niecałych dwóch latach od kupna padła jej pompa, serwisant był mocno zdziwiony że już padła, ale zasugerował mi że jeśli będzie kolejny taki problem nie muszę brać sygnowanej Samsunga tylko najtańszą - konkretna porada. Samsungowa 120, zamiennik -30/40. Notabene ten sam tylko bez nadruku :) Jestem zadowolony z produktów, serwis też szybki i dokładny. Więc zależy kto co potrzebuje.
Pozdrawiam Wojtek

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2014, 23:28:59 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi.
To jeszcze takie pytanie upewniające się.
Chcąc "handlować" agd przy produkcji kuchni dogadać się lepiej z hurtownią niż producentem, jak rozumiem?

Offline SSN774

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2014, 23:37:59 czas Polski »
Wg mnie z producentem się nie dogadasz, ale może są przedstawiciele od detalicznego klienta-pośrednika. Spróbować nie zaszkodzi
Pozdrawiam Wojtek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2014, 00:21:53 czas Polski »
Dogadasz się z producentem, tylko że tylko z kilkoma (sam ma takie umowy i mogę dzięki nim zagwarantować przebicie każdej ceny)

Lepiej finansowo od producenta bo omijasz hurtownie i możesz sprzedawać w cenach internetowych przy przyzwoitej marży, natomiast jest mało producentów którzy wchodzą w taki handel.

Hurtownia jest o tyle dobra że bardzo prosto się dogadać, utrzymują stałe rabaty i dostępność dużo szybsza (zazwyczaj mają stany magazynowe, a w przypadku producenta większość jest w ich magazynach w innym kraju i często zdarza się że nie ma stanów i trzeba czekać na produkcje więc dostawy czasami trwają nawet 10dni)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2014, 09:17:01 czas Polski »
i ewentualnie lodówki.
Polecam Liebherr.