Skibaski, no tak, zacząłeś źle. W każdej zbiorowości oprócz zasad formalnych są zasady zwyczajowe, niepisane. U nas, to zasada przedstawiania się. Chcemy wiedzieć z kim rozmawiamy, w szczególności gdy chcesz uzyskać daleko idącej pomocy.
Chcesz zbudować pompę próżniową SAM, a w zasadzie chcesz aby ją zbudowali..... forumowicze. Oczekujesz, że inni poszukają za ciebie zamienników podzespołów i wyłożą "kawę na ławę" - ciekawe podejście. Wiem co mówię, gdyż sam zbudowałem kilkanaście maszyn i urządzeń SAM. Najpierw włożyłem mnóstwo pracy w koncepcję, wyszukanie materiałów, znalezienie podzespołów, a następnie krok po kroku budowałem je "na oczach" forumowiczów - pojawiały się podpowiedzi, pomysły innych także pytania. Efekty są w odpowiednich działach.
Do rzeczy.
- ja bym zaczął od szczegółowego zapoznania się z wykazem części i instrukcją budowy pompy, którą wybrałeś. Jest tu:
http://www.joewoodworker.com/veneering/welcome.htmJest bardzo szczegółowa, ilustrowana, są tam również szczegóły połączeń i regulacji. Jak nie znasz angielskiego, to korzystaj z google translatora.
- w internetowych sklepach z automatyką pneumatyczną poszukaj zamienników głównych podzespołów z wykazu, na takie, które są dostępne w Polsce, jak masz wątpliwości zadaj pytanie dystrybutorowi, a na końcu na forum, ale już w konkretnej sprawie.
Nie wystarczy powiedzieć: jestem amatorem, nie znam się ale chcę zbudować to czy tamto. To jest forum pasjonatów, a to oznacza wieczną naukę. Zapewniam Cię, że taka postawa i szacunek dla innych są tu szybko zauważone i doceniane