16 Maja 2026, 15:00:03 czas Polski

Autor Wątek: [Poradnik] Jak oklejać okleiną PCV bez okleiniarki?  (Przeczytany 86400 razy)

Offline forumfan

[Poradnik] Jak oklejać okleiną PCV bez okleiniarki?
« dnia: 20 Maja 2013, 09:17:00 czas Polski »
Wiadomo, że okleiniarka to bardzo specyficzne narzędzie przydatne raczej w stolarni niż w przydomowym warsztaciku. Często jednak chcemy okleić jakieś krawędzie - szczególnie gdy w stolarni wyceniają oklejanie na bajońskie sumy. Wtedy można zastosować poniższy sposób aby przykleić obrzeże bez okleiniarki.

Potrzebne narzędzia:
- klej kontaktowy (np. Pattex Universal Classic, Pattex Universal Gel - polecam ten drugi - bardzo wygodny i czysty w nanoszeniu)
- młotek gumowy
- nożyk do tapet lub strug, są też wyspecjalizowane narzędzia
- opalarka (suszarka do włosów też się nada)

Sposób oklejania:
- Docinamy okleinę tak by miała wystarczającą długość dla oklejanej krawędzi.
- Nanosimy klej na obie sklejane powierzchnie. Należy to zrobić dokładnie i w miarę możliwości równomiernie aby klej pokrywał całą powierzchnie klejenia. Warstwa kleju nie może być też zbyt gruba bo klej będzie widoczny po klejeniu.
- Czekamy aż obie powierzchnie wyschną (dla kleju Universal Classic to około 15 minut).
- Teraz przychodzi etap łączenia powierzchni. Klej kontaktowy to taki, w którym moc wiązania kleju nie zależy od długości ściskania obu klejonych powierzchni ale od siły ich połączenia. Przykładamy obrzeże do oklejanej krawędzi dokładnie naciągając tak aby nie powstały fałdki i zwracając uwagę na to aby obrzeże nie zeszło z oklejanej krawędzi. Następnie uderzamy gumowym młotkiem wzdłuż oklejonej krawędzi aby wzmocnić wiązanie kleju.
- Po tej operacji możemy usunąć nadmiar obrzeża i kleju. Do tego celu można użyć zwykłego nożyka do tapet. Są też specjalne narzędzia - jak to. Ja używam do tego celu struga - moim zdaniem bardzo wygodny. Podczas usuwania nadmiaru obrzeża należy uważać aby nie zebrać zbyt dużej ilości materiału i nie uszkodzić laminatu płyty.
- Na koniec, gdy już zetniemy nadmiar obrzeża można drobnym papierem ściernym przeszlifować krawędzie aby były bardziej okrągłe.
- Dla kolorowych obrzeży zdarza się, że po przycięciu tracą kolor i mamy brzydkie białe odbarwienie na krawędzi cięcia. Można to łatwo usunąć ogrzewając krawędź opalarką (ewentualnie suszarka do włosów też powinna się nadawać, nie potrzeba bardzo wysokiej temperatury). Należy tylko uważać aby nie przygrzać zbyt mocno i nie stopić obrzeża i nie nadpalić płyty. Dodatkowym plusem ogrzania krawędzi na koniec jest wygładzenie i delikatne wyoblenie krawędzi.

Okleiłem w ten sposób kilkanaście płyt - głównie po łuku i rezultat jest więcej niż zadowalający. Szczególnie jeśli wziąć pod uwagę prostotę metody i niewielkie koszty jakie trzeba ponieść.

Offline Jakub

Odp: [Poradnik] Jak oklejać okleiną PCV bez okleiniarki?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2013, 17:14:35 czas Polski »
Do odcinania okleiny jest też taki bajer: Virutex tu w zestawie z odcinaniem końcówek http://allegro.pl/virutex-au93-rc21e-strugarka-obcinarka-obrzezy-i3200292159.html. Co do przyoblania krawędzi to najlepiej, najdokładniej i najszybciej małą FGW z frezem np. R2 tak jak to Jarek robi na każdym filmiku :P Tak ogólnie to metoda dość pracochłonna i "upierdliwa" w nanoszeniu tego kleju. Nie osiągniemy niestety takiej jakości jak po dobrej okleiniarce z polerowaniem krawędzi.
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2013, 19:50:22 czas Polski »
Dziękuję  chłopaki za porady. Z czystej ciekawości pewnie kupię ten klej i potestuje :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2013, 19:53:34 czas Polski »
Takie oklejanie jest dużo szybsze i łatwiejsze niż robienie jak Ty Jarku doklejek. To też dobra metoda ale zastanawiam się czy jest warta zachodu. Takie obrzeże 2 mm PCV jest naprawdę mocne i dość konkretne.
Pozdrawiam Jakub.

Offline forumfan

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2013, 10:49:03 czas Polski »
Nie osiągniemy niestety takiej jakości jak po dobrej okleiniarce z polerowaniem krawędzi.
Nie sądzę aby ktokolwiek miał taką nadzieję :). Sposób jest raczej przeznaczony dla osób takich jak ja - skromny majsterkowicz z podstawowymi narzędziami w swoim przydomowym warsztaciku. Rezultat jest przyzwoity a nie trzeba kupować sprzętu, którego by się użyło kilka razy w życiu.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2013, 11:48:03 czas Polski »
Ja dziś 1 formatkę oklejałem i z ciekawości sprawdziłem to odbarwianie okleiny. Faktycznie docinanie super ostrym dłutem - przy małym naddatku (nic nie odbarwia), przy większym - już robi się biała krawędź. Wystarczy jednak później przeciągnąć dłutem jak skrobakiem i magicznie biały zmienia się na szary :) Dzięki za TIPS! :)
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2013, 15:14:54 czas Polski »
Jarek a przejedź klockiem  z filcem i napisz

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2013, 16:03:58 czas Polski »
Filc... żebym to ja wiedział gdzie go mam ;) Po tych przenosinach ze wszystkim jest problem ;) ale... nie poddam się :)
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2013, 16:20:57 czas Polski »
He   he   ,filc to najczęściej na butach filcowych ;D

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2013, 20:24:34 czas Polski »
Aby ta krawędź po nożu nie była biała to można ją umiejętnie przetrzeć szmatką z rozpuszczalnikiem nitro i tez jest jakby po polerce.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Rufio34

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2014, 15:22:40 czas Polski »
Można też opalarką delikatnie podgrzać i nalot z okleiny zniknie .

Offline Jakub82

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2014, 21:38:02 czas Polski »
Ja oklejam 3 mm obrzeżem klejem SPRAY-KON B700 / B707 rewelacja jak dla mnie szybko trzyma jak diabli i nie ma efektu kleju ktĻry widać pomiędzy obrzeżem a płytą , kleje też tak płyty w celu pogróbienia , polecam.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2014, 09:17:36 czas Polski »
Witam
Chcę skorzystać z wyżej opisanego sposobu na oklejanie obrzeży okleiną PCV i w związku z tym mam kilka pytań.
Chciałem sobie kupić obcinarkę z Vitutexa, taki komplecik:

ale doczytałem że maksymalna grubość okleiny to 0,6mm i nawet jak komuś udało się uciąć grubszą okleinę
to ten sposób już średnio mi się podoba. Wprawdzie są obcinarki do oklein 3mm ale cena daje mi już do myślenia czy
nie lepiej użyć do tego taniej frezarki jak np. ten Maktec:

Posiadam już dużą frezarkę z Makteca, model MT362 do której dorobiłem sobie stolik i używam jej głównie zamocowanej w stoliku.
I tu właśnie mam pytanie do szanownych kolegów, jaki frez kupić do wyoblania obrzeży PCV? Czy kupować tą mniejszą
frezarkę czy da radę obrobić obrzeże na stoliku? Zauważyłem że są dostępne frezy o promieniu 2 lub 3 mm, czy te właśnie frezy
służą do takich celów? Najlepiej gdyby frez był z łożyskiem bo to ułatwi mi pracę. Jedno jest pewne, na Conturo mnie nie stać :-)
więc będę się uczył kleić okleinę ręcznie ale czy taką okleinę można wtedy obrabiać frezarką?
Z tego co się zorientowałem to okleiny są różnej grubości, najczęściej 1-2mm, jakiej grubości musi był obrzeże jeśli płyta
będzie miała grubość 18 mm? 
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2014, 09:30:37 czas Polski »
Zanim reszta odpowie - pomyśl co zrobi frez o promieniu 2-3mm z okleiną czy fornirem o mniejszej grubości. To taka szybka podpowiedź ;)
Pozdrawiam
Jarek

Offline II Artur II

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2014, 09:40:16 czas Polski »
Jarku, moja wiedza jest niemal zerowa w tym temacie dlatego tyle pytań rodzi się w mej dyńce ;-)
Domyślam się tylko że frez nie zrobi prawidłowego wyoblenia? O to chodzi?
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski