16 Czerwca 2026, 19:03:38 czas Polski

Autor Wątek: Tokarka Elektra Backum HDM 1000  (Przeczytany 10175 razy)

Offline studio tata

Odp: Tokarka Elektra Backum HDM 1000
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudnia 2014, 23:06:57 czas Polski »
mialem na warsztatach , ale niewiele , jedna noge do stolu wytoczylem

mysle o toczeniu mis z niekorowanego  drewna , taki film widzialem u kolegi
bardzo mi sie podoba , wiem ze to trudne i niebezpieczne i zapewne zaczne od galek i swiecznikow  ;)

Tomasz Cz.

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudnia 2014, 16:13:07 czas Polski »
Morświn przerobił więcej tokarek więc może powiedzieć w tych sprawach więcej.Ja pracuję na razie na jednej i nadal się uczę,więc nie mogę polecić ale mogę podrzucić kilka istotnych faktów.W jednym wątku jest film jak kolega z forum toczy i ta tokarka daje radę więc nie sugeruj się tylko moją podpowiedzią ale skorzystaj z kilku opisów.
Moje kilka pytań
- jaki masz na to  budżet? Nie ma co przesadzać na początek bo jak stwierdzisz że to nie to,ożenisz się z tokarką.
- ile masz miejsca? Ważne ponieważ najlepiej mieć miejsce dookoła tokarki.
- czy będziesz toczył hobbystycznie? Ważne w przypadku kosztów.
- czy masz inną maszynę np.piłę taśmową  lub pilarkę? Chodzi mi  o gabaryty toczonych np. mis.

Offline Morświn

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudnia 2014, 17:32:13 czas Polski »
No ja mogę powiedzieć że do mis potrzebna jest większa moc niż do zwykłych tralek bo i materiał więcej waży.
Na tej tokarce Gomad która mam toczy mi się świetnie ale między innymi nie ma mimośrodów przy koniku i podpórce.
Brakuje też konika ze stożkiem Morse'a i to bardzo.
Fajne są tokarki co mają wałek dwustronny albo wysuwany poza łoże ale to już większe koszty.

Tomasz Cz.

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudnia 2014, 17:47:11 czas Polski »
Masz tą tokarkę  Gomad z suportem itd.?

Offline DM

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudnia 2014, 17:55:37 czas Polski »
Moświn ma coś w stylu DNXA czyli blaszaka.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2014, 17:59:54 czas Polski wysłana przez DominikDec »

Offline Morświn

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudnia 2014, 18:07:30 czas Polski »
Dokładnie,jak na razie starcza spokojnie ale na tą bestie też mam ochotę;)

Offline DM

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudnia 2014, 18:12:21 czas Polski »
Ja tam mam smaka z rok i jak na razie nie było ani jednej kompletnej.
Szkota bo fajna maszyna

Ten egzemplarz był za 2 tys zł w pełni wyposażony :( ale wtedy g.... wiedziałem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Grudnia 2014, 18:24:20 czas Polski »
Aj szkoda bo komplentą ciężko znaleźć będzie.

Tomasz Cz.

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudnia 2014, 19:01:23 czas Polski »
Pytania moje do studio tata wynikają z tego że każdy z nas na czymś zaczynał.I już po kilku trudniejszych projektach dochodzi do różnych wniosków.Mam na oku tokarkę,Angielskiej produkcji,ale mam dylemat ponieważ jak łatwo się przekonać czytając opisy że Angielski sprzęt ma gwinty calowe.Co za tym idzie może być a raczej jest problem z uchwytami które już posiadam.Można zawsze kupić uchwyty NOVA ale na pewno znacie ceny.Oczywiście można zawsze dotoczyć adapter,ale jaki to ma sens przy nowej i tak drogiej tokarce? Tokarka kosztuje nie mało,jakość wykonania jak i precyzja są niepowtarzalne jeżeli prawdą jest to co podaje producent. Na filmie z recenzją widać że podtoczony,niemal na kilka milimetrów element  jakby się nie obracał do momentu podcięcia go dłutem.Mowa oczywiście o RECORD POWER.Zobaczymy co dalej będzie z tym moim ''marzeniem''.Ale tak własnie to wygląda.Oczywiście dalej będę toczył na tym co mam ale już coraz trudniej jest mi zrealizować projekty które mam w głowie.I wiem na pewno co ja potrzebuję i jakie wydatki mnie czekają .I dlatego wydaje mi się że nie ma recepty na... ''jaką kupić''.

Offline DM

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudnia 2014, 20:18:32 czas Polski »
Nowe tokarki mają standardowo gwint T38 czyli M33 x 3,5mm .
Ten wypasiony Gomad DNRA ma gwint M52 i stożek morsea 4

Swoją musisz sprawdzić bo jeżeli jest według nowych standardów robiona to ma M33 albo gwint dla małych stołowych tokarek.

Offline studio tata

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lipca 2016, 20:41:27 czas Polski »
halo , halo
czy ktos wie co sie stalo z kolega Tomaszem !?

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lipca 2016, 07:27:52 czas Polski »
Właśnie też się zastanawiam znikną nagle i na YT kanał nieosiągalny a fajną robotę prezętował i można było się sporo nauczyć od Niego

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lipca 2016, 07:34:58 czas Polski »
Armagedon też zniknął i nikt nie wie co się z nim dzieje. A był moderatorem, więc niby Jarek coś powinien wiedzieć. Pisałem do Jarka to zapytanie, ale mnie olał.

Offline Morświn

« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lipca 2016, 12:50:58 czas Polski »
A no ludzie przychodzą i odchodzą;D
To takie przemyślenie na dziś:P
Co do Armagedona to Jarek coś chyba pisał że jest zajęty jakąś dużą robotą czy coś ale pewny nie jestem bo nie pamiętam. Z tych bardziej aktywnych też nagle zniknął Jakub, a szkoda:-

Offline studio tata

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lipca 2016, 22:39:06 czas Polski »
ano szkoda , ze nie ma . Tomasz i na you tube i facebooku i tutaj na domidrewno sie odszedl
?