02 Maja 2026, 20:10:20 czas Polski

Autor Wątek: Altana z bali drewnianych  (Przeczytany 46705 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Altana z bali drewnianych
« dnia: 21 Maja 2013, 21:40:49 czas Polski »
Na dniach zaczynam budowę altany z bali. Będzie to mój pierwszy wyrób tego typu. Dysponuję projektami które mniej więcej rozrysowałem na podstawie zdjęcia. Wszystko niby ok i mogę zaczynać lecz mam jedną niejasność. I tutaj właśnie z prośbą o pomoc się zwracam. Nie wiem do końca jak połączyć ze sobą poziomo bale. Wkręty raczej odpadają. Myślałem o dużych kołkach budowlanych. Musiały by mieć z 20cm dł. i średnicę ze 2,5cm. Można w ogóle takie zakupić? Podsyłam zdjęcie o jakie bale chodzi.

Offline Przemek

Odp: Altana z bali drewnianych
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2013, 22:35:29 czas Polski »
Na pewno są śruby do drewna grubości 16mm o takiej długości z łbem sześciokątnym - ale nie bardzo wiem o jakie połączenie chodzi - na zdjęciu bale są w całości (chyba) nie łączone poziomo ze sobą.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2013, 22:50:46 czas Polski »
Na czerwono zaznaczyłem gdzie myślałem o wstawieniu kołków (przykładowe bale).

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2013, 22:54:39 czas Polski »
Pierwszy myk polega na tym, że bale ze zdjęcia są frezowane, co daje im większą powierzchnię styku, zwiększa tarcie, klinuje itd. Jeśli chodzi o połączenie to widziałeś kiedyś jak montuje się murłaty? Ja bym tak zrobił, to znaczy do tego na czym posadawiasz czyli najlepiej na płycie betonowej osadziłbym pręty gwintowane, myślę, że M12 by wystarczyło. Potem w każdym balu wiercisz otwór i nakładasz na te pręty, każdego sobie możesz nakrętką z osobna dociągać lub wszystkie na raz. Mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co mi chodzi  :o
Tu obrazek http://www.google.com/imgres?biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbnid=cDHEpXr92xsUcM:&imgrefurl=http://www.marol.info.pl/site/r258-jak_mocowac_murlaty&docid=itIhTAZDBH-ooM&imgurl=http://www.marol.info.pl/~marrole/uploads/images/Image/dachy/murlata.jpg&w=596&h=493&ei=gd6bUZu2DITYtQaqkYD4Ag&zoom=1&ved=1t:3588,r:4,s:0,i:90&iact=rc&dur=6971&page=1&tbnh=186&tbnw=235&start=0&ndsp=17&tx=99&ty=75 chodzi o element nazwany "kotew". Teraz widzę, że wystarczy jak osadzisz ten pręt w tym pierwszym od dołu dużym balu, następnie dokładając kolejne poziomy sobie nawiercasz i nakładasz jak na szaszłyk kolejne baliki.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2013, 22:56:30 czas Polski wysłana przez Jakub »
Pozdrawiam Jakub.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2013, 23:05:09 czas Polski »
druga ewentualnosc to wiertlo typu swider i toczone kolki (prety) drewniane - musza byc bardzo suche wbijane w dwa bale i naprzemiennie robisz dziury i kolkujesz. Jak kolki dostana ciut wody z powietrza to rozpecznieja i atom juz tego nie ruszy. Sruby czy kotwy maja to do siebie ze po jakims czasie zardzewieja a kolki nigdy

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2013, 23:07:03 czas Polski »
Ocynkowane pręty gwintowane schowane w środku bala przeżyją właścicieli....
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2013, 00:28:28 czas Polski »
A czym będziesz frezował belki od spodu? Masz frez do tego? Armagedon- pamiętasz, pokazywałeś chyba kiedyś trak taśmowy z opcją frezowania kształtowego belek wzdłuż...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2013, 00:51:28 czas Polski »
Pewnie kupi takie gotowe (chyba się da) albo tylko zbierze oba bale aby były trochę płaskie w miejscu łączenia.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2013, 06:28:49 czas Polski »
Bele będę najpierw strugał na płasko do szerokości +/- 10 cm, następnie dłutami i szlifierką wybierał koryto do dopasowania kręgu bali. Myślę że w jeden dzień uwinę się z przygotowanie "koryt" na całości materiału. Właśnie myślałem o tym co Armagedon wspomniał: świder + kołki. Tylko gdzie takie kołki zakupić właśnie ?

Offline forumfan

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2013, 07:21:11 czas Polski »
Pewnie to śmieszny pomysł ale może będziesz miał szczęście i znajdziesz odpowiednie trzonki do obsadzania miotły :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2013, 07:21:38 czas Polski »
No ja właśnie zastanawiałem się gdzie tam połączenia w poziomie - chodziło Ci o połączenia w pionie raczej - przynajmniej ja tak to rozumiem  ;D myślę, że najlepsze będą takie kołki - to jest metoda stosowana przy budowie domów z bali i sprawdza się od pokoleń - śruby lub szpilki też się sprawdzą jednak ostatnią warstwę i tak będziesz musiał dać na kołki albo maskować otwory po śrubach.
Jak możesz to dokumentuj postępy i techniki chętnie popatrzę jak powstaje taka altanka.
Pozdrowienia
Przemek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Maja 2013, 07:40:42 czas Polski »
Bele będę najpierw strugał na płasko do szerokości +/- 10 cm, następnie dłutami i szlifierką wybierał koryto do dopasowania kręgu bali.

Coś tu nie pasuje . Jak będziesz strugał płasko to co chcesz wybierać wklęsło? w tym płaskim  ,  dłutem ?  Jeśli tak  ,  to drugą stronę bala   ,   też na płasko zrób i wyfrezuj rowek na obce pióro   lub nie jak  kłopot to dasz kołki  . Masz przy tej operacji  bale  skalibrowane  i proste
Kołki zrobisz sam i skalibrujesz je przebijając przez nawiercony w metalu otwór .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Maja 2013, 08:36:42 czas Polski »
Na kołki można kupić trzonki do szczotek albo grabi, łopat.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Maja 2013, 23:33:51 czas Polski »
Armagedon- pamiętasz, pokazywałeś chyba kiedyś trak taśmowy z opcją frezowania kształtowego belek wzdłuż...

Strona Logosola - polecam fajne zabawki :D

Tylko gdzie takie kołki zakupić właśnie ?

Mozesz po prostu uzyc frezarki z frezem do cwiercwalkow. Ja tak wlasnie robie kolki. szybko i skutecznie :D

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2013, 23:36:34 czas Polski »
W razie pilnej potrzeby - szwagier ma obtaczarkę ;) Muszę tylko dopytać jakie średnice dokładnie może robić tą maszyną.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek