20 Kwietnia 2026, 23:22:55 czas Polski

Autor Wątek: Altana z bali drewnianych  (Przeczytany 46531 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Altana z bali drewnianych
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Czerwca 2013, 21:25:17 czas Polski »
Najlepiej zaznaczysz po stolarsku  wybijając    rzymskie  numery  dłutem . (  np . XIV ) :D

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Czerwca 2013, 19:52:52 czas Polski »
Całość wyczyszczona i gotowa do impregnowania. Dzisiaj pomalowane impregnatem bezbarwnym, jutro leci kolor. Tak że po jutrze pewnie zaczynam kołkować  ;D Nie jestem pewien do końca czy wyjdzie mi to tak jak mam w planie, ale na samą myśl już o zbijaniu tego wszystkiego kołkami robi mi się jakoś tak miło :P

mily68

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Czerwca 2013, 19:59:17 czas Polski »
Robi wrażenie... Czekam na konstrukcję dachu gdyż sam jestem tuż przed podobną (tylko oczywiście duuużo prostszą) "budową" a jak na razie nie mam pojęcia jak to wszystko "ugryźć". Podziwiam Cię za wiedzę, odwagę i upór i trzymam kciuki za efekt końcowy :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:09:17 czas Polski »
Nie przesadzajmy z tą wiedzą ;) Do tej pory zajmowałem się tylko rzeźbieniem płaskorzeźb i napisów. To zapewne jakieś ułatwienie daje w wyobrażeniu przestrzennym całej altany. Najważniejsze to przemyśleć sobie plan działania, rozrysować projekt i działać etapami. Gdy zakołkuję całość, obfotografuję, to wypiszę jakie błędy wyszły :) Już kilka ich jest ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:32:04 czas Polski »
Podoba mi się Twoje podejście do pracy: dużo myślenia, pytania na forum, układania w głowie, plan realizacji i krótka robota z niewielkimi korektami, prawie jak w podręczniku organizacji i przygotowania pracy. 20 - 30 lat temu powiedziałbym, że to takie " nie polskie" (mam na myśli wieczną, kosztowną improwizację), ale przez ten okres dużo się zmieniło. Dlatego tak dobrze Ci idzie, co budzi szacunek.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:34:13 czas Polski »
Już kilka ich jest
daj  je teraz , może coś poradzimy ? :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:41:48 czas Polski »
Wszystkie błędy które byłem w stanie poprawić to na bieżąco poprawiałem. Proste założenie: Jeśli znam powód błędu, dlaczego miałbym ko nie skorygować ;). Przy wybieraniu żłobień na bale tak zająłem się dopasowywaniem ich, że jedna ściana straciła dość dobrze pion. na całej wysokości ma odchylenie około 4 cm chyba na zewnątrz. Przy złapaniu pionu słupem powstałą luka między ścianą a nim. Co spowoduje że po nabiciu kołków będą one widoczne dość pokaźnie. I ogólnie chodzi o to że zbiorę wszystko do jednego worka co złe i wrzucę posta. By na przyszłość było wiadomo czego uniknąć ;)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Czerwca 2013, 18:14:29 czas Polski »
Bale schną sobie zaimpregnowane już na kolor. Jutro jeszcze raz przemalować i do składania :) Co by nie siedzieć bezczynnie i czekać na wyschnięcie impregnatu, wziąłem się za projektowanie dachu. Wrzucam screeny jak mniej więcej ja to widzę. Oczywiście liczę na korekty od doświadczonych w tym fachu ;) Wymiary podane są +/- .
p.s. projekt może mało dokładny, ale dopiero zaznajamiam się z programem sketchup ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Czerwca 2013, 21:14:00 czas Polski »
Te belki poziome (na dole) na wysokości murłaty - chcesz je koniecznie dawać? Jak byś je usunął to "sufit" automatycznie był by dużo wyżej. Kombinował bym z jętkami na 1/3 długości krokwi (od góry).  Same krokwie - użył bym 120-150mm x 50mm i rozstaw co 50-60cm. Tak tu u mnie wszelkie dachy są robione.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Czerwca 2013, 21:31:40 czas Polski »
Te belki poziome raczej muszą być. Na nich właśnie będzie wsparty dach o słupy. Cała altana dość solidnie będzie wyglądać, dlatego też wolałbym uniknąć wstawiania drobnych listew. No i też nie bez znaczenia jest aspekt sprzętowy. Łatwiej jest wyprowadzić kilka większych elementów a niżeli więcej mniejszych, bez heblarki, grubościówki itp. :) Do dyspozycji piła motorowa, cyrkularka, strug elektryczny. Chodzi mi bardziej o to czy konstrukcja po prostu wytrzyma np. napór mokrego śniegu w zimie czy też jakiś wiatr mocniejszy.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Czerwca 2013, 21:41:27 czas Polski »
Na belkach położysz najpierw murłatę, w około. Ona będzie już spinać ściany. Na to krokwie śpięte na górze (1/3) jętkami (z obu stron). To pancerna konstrukcja nośna całego dachu.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline mati881

« Odpowiedź #71 dnia: 27 Czerwca 2013, 22:15:32 czas Polski »
Szczepan ja bym całkiem wywalił jętki... Wg mnie psują efekt... Na dachu z fotki niżej leży ponad 2,5 tony samej dachówki... nie liczę podbitki, łat itd.. Po zrobieniu konstrukcji zmierzyłem wysokość od podłogi do góry dachu, oraz zmierzyłem po położeniu dachówki - różnica 1 cm.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:20:51 czas Polski »
Bale zaimpregnowane 1x impregnatem bezbarwnym, 2x impregnatem kolor: tik. Dzisiaj zacząłem nabijać kołki. Najpierw ułożenie 3-ech poziomów i zabicie ich kołkami. Pierwsze 8 kołków z uśmiechem na twarzy i radością ducha wbiłem. Każdy następny męczył co raz bardziej. Wszystkie kołki zabite do głębokości około 3 / 4 cm poniżej poziomu bala żeby drugi kołek od góry wszedł w bal. Kolejne 3 poziomy i znowu 18 kołków. Dostawienie słupa i sprawdzenie otworów. Na początku jedna strona tylko pasowała, więc zabiłem jeden kołek w poziomie. Druga strona jakby nie do pary. Ale skoro słup miał pasować, to wziąłem kołek i wbiłem. W efekcie wszystko pasuje :P Docięcie kołków balach i wyrównanie dłutem. Cegły usunę dopiero po ustawieniu wszystkich słupów. Z tego co sprawdzałem siłą naporu ciała to zarówno słup jak i cała konstrukcja trzyma się bardzo solidnie :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:27:36 czas Polski »
Kołki na miejscu, a w środku, to fotel Prezesa?

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:53:34 czas Polski »
Nie było czasu na siedzenie :) "Fotel" posłużył jako podest do nabijania kołków ;)