21 Czerwca 2026, 01:22:35 czas Polski

Autor Wątek: Dębowa miseczka z fornirem.  (Przeczytany 3523 razy)

Offline Morświn

Dębowa miseczka z fornirem.
« dnia: 28 Grudnia 2014, 19:22:15 czas Polski »
Witam
chęć przetestowania nowych prezentów wzięła górę nad panującym na dworze wszechobecnym mrozem.
Więc uznałem że wytoczę miseczkę dębową (ponoć dąb czerwony) ze wstawką z forniru na dnie.
Na początku odciąłem kawałek z belki dębowej wyznaczyłem środek i odciąłem rogi aby łatwiej i szybciej się toczyło, przy takim mrozie postawiłem na prace piłami japońskimi żeby się trochę rozgrzać i nie dźwigać pilarki do warsztatu  :P.
Kolejne kroki to nawiercenie wiertłem fi8 środka na głębokość 19mm i wkręcenie klocka na adapter śrubowy.
Następnie przetoczyłem bok tak aby nadać wstępnie kształt i na spodzie przyszłej miski zrobiłem podtoczenie na 10mm na szczęki uchwytu.
Zmiana uchwytu na czaszowy i toczymy już wnętrze misy.Po wybraniu środka zrobiłem podtoczenie na wcześniej wycięty kawałek forniru 50mm (wycięte wykrojnikiem Narex'a który swoją droga jest super  :D) Wkleiłem fornir dociskając go specjalnie do tego celu wytoczonym kołeczkiem.Następnie stoczyłem nadmiar drewna i kleju dookoła forniru i przeszlifowałem wnętrze papierami do 240.Końcowa faza to pokrycie miseczki olejem kokosowym i tyle.
Opis może zbyt szczegółowy ale uznałem że ktoś może skorzysta ;).

Pozdrawiam Adrian.

Offline Morświn

Odp: Dębowa miseczka z fornirem.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2014, 19:25:44 czas Polski »
i kolejne zdjęcia.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2014, 19:51:37 czas Polski »
Ta miseczka (bez urazy) to taka trochę popielniczka :)
Fajna praca i nawet słoje na zmianie "gatunku" się schodzą :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2014, 19:58:03 czas Polski »
Hehe spoko, popielniczkę mam i ma nacięcia na papierosy i jest niższa  ;).
Kształt celowo prosty bo nie wiedziałem czy się uda wkleić fornir i nie chciało mi się myśleć długo nad kształtem dla jakby nie patrzeć testu.
A przy okazji lubię proste formy.

Długo przymierzałem elementy tak aby właśnie się schodziły  :D.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2014, 20:18:24 czas Polski »
Powiedzcie mi taką rzecz. Jak toczę już końcówkę, to żeby nie robiły się za duże zadziory w drewnie podkręcam obroty w tokarce na max. ? Czy obroty nie mają znaczenia, po prostu pod koniec trzeba delikatniej zbierać materiał ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2014, 20:28:05 czas Polski »
Nie rozumiem za bardzo jaką końcówkę?

Edit. Chodzi o rant naczyń/pojemników?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2014, 20:35:46 czas Polski »
Toczy końcówkę, to że jak kończy nadawać kształt, "ostatni przebieg"

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2014, 20:36:48 czas Polski »

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2014, 20:45:01 czas Polski »
Trzeba mieć ostre dłuta to po pierwsze,dobry kąt i zbierać mniej niż przy zgrubnym to najwazniejsze.
Ja często tocze na jednej prędkości od początku do końca.W sośnie będzie ciężej na pewno osiągnąć ładną powierzchnie, a w buku czy brzozie łatwiej.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2014, 20:59:31 czas Polski »
No tak materiał toczony dużo znaczy przy gładkości powierzchni, toczyłem jesion, to wychodziło dużo dokładniej. Ostre dłuta to oczywista sprawa.
Zadałem to pytanie odnośnie miseczki bo widzę, że po zgrubnym toczeniu przed szlifowaniem masz delikatne wżery. I tak sobie myślę, że trzeba to uwzględnić w końcowym efekcie, bo czasami miejscami trzeba zeszlifować z 2-3mm więc trzeba brać pod uwagę żeby nie zabrakło materiału do wyrównywania :) Szczególnie przy miskach gdzie ścianka może być cienka. Przy wałkach zawsze jest z czego zebrać.

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2014, 21:36:40 czas Polski »
Przy pracach dla relaksu gdzie wymiar i projekt nie ma znaczenia nie przejmuje się czy są drobne ubytki bo wiem że mogę zebrać więcej (Specjalnie zostawiam grubszą sciankę i nie zbieram na poczatku zbyt dużo) by po obruceniu materiału zniwelować ewentualne bicie i wygładzić materiał. Jak robie coś według projektu zostawiam ściankę jeszcze grubszą i uważam żeby nie zgubić wymiaru:))

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2014, 22:53:16 czas Polski »
świetnie dobrałeś usłojenie ;-)

Offline Morświn

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudnia 2014, 23:22:29 czas Polski »
świetnie dobrałeś usłojenie ;-)

Dzięki.
Czułem pewien niedosyt i poszedłem wytoczyć jeszcze jedną miseczkę z innym fornirem.
Tu już gorzej było ułożyć fornir tak aby słoje ładnie się zgrały no ale cóż.
Dodaję przy okazji fotkę z procesu "fornirowania" i moje kochane dłutka  :P ;D.

Pozdrawiam Adrian.

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2015, 21:51:57 czas Polski »
Witam
uznałem że nie ma sensu zakładać nowego wątku więc dorzucę do starego.
Pojemnik z dębu czerwonego i sklejki.Chciałem sprawdzić jak wyjdzie takie połączenie i... mi się podoba.
Klejonka to sklejka/dąb/sklejka/dąb/sklejka.Po klejeniu na pilarce obciąłem rogi pod kątem 45* i toczenie.
Najpierw pokrywka dokładnie, wytoczony środek i zgrubnie z zewnątrz.Następnie już sam pojemnik przetoczony i wyszlifowany.
Po zrobieniu wnętrza pojemnika założyłem pokrywkę zrównałem ją z pojemnikiem i nadałem ostateczny kształt.Na końcu szlif i olej kokosowy.Ostatnie zdjęcie z butelką pokazuje wielkość pojemnika.

Pozdrawiam M.

Offline Morświn

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lipca 2015, 08:23:22 czas Polski »
I kolejna miseczka  ;)