29 Kwietnia 2026, 01:55:07 czas Polski

Autor Wątek: Problem z ustawieniem piły taśmowej  (Przeczytany 7754 razy)

Offline Yar0

Problem z ustawieniem piły taśmowej
« dnia: 29 Grudnia 2014, 11:31:39 czas Polski »
Witam
Mam piłę taśmową Dewalt 3401. Przed samymi świętami miałem porozcinać listwy na ażurową osłonę o którą pytałem Was jakiś czas temu. Napotkałem problem następujący. Taśma piły (15mm) po kilku cm cięcia ucieka mocno na bok. Na długości 30cm mam krzywe cięcie o 1cm. Jak przydusze cięty materiał do prowadnicy to taśma się klinuje i silnik staje. Oczywiście prowadnica/ culaga jest ustawiona równolegle to taśmy.
  Wcześniej bez problemu rozcinałem dwuletnie klocki buku wysokie na 15cm na cienkie listwy z dość dużą dokładnością a teraz deski 2cm nie jestem w stanie rozciąć równo.  Taśma napięta już nawet na max, ograniczniki boczne i tylne łożyska ustawiałem na wszelkie sposoby. Teraz podmieniłem taśmę na nówkę sztukę tylko że 6mm. Ucieka ale w drugą stronę, tym razem w stronę prowadnicy. Zrobiłem nawet nową wkładkę, tak by rowek w niej był ciasny i trzymała taśmę ale chwila cięcia i taśma ucieka.
Panowie co jest grane? Już brakło mi pomysłów i materiału do testów ;D przy okazji strzeliła mi taśma 6mm na zgrzewie bo za bardzo napiąłem. Co ciekawe wydawało mi się, że naciąg jest słaby bo mogę wyginać ją sporo na boki.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Problem z ustawieniem piły taśmowej
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2014, 11:42:09 czas Polski »
To co opisujesz, to zjawisko dryfu, naturalnego dla pił taśmowych. Trzeba go kompensować nierównoległym ustawianiem przykładnicy lub specjalną jej konstrukcją albo specjalną podpórką umożliwiającą manewrowanie deską.
Na jednym z filmów Jarek pokazywał, jak kompensować dryf a w internecie znajdziesz konstrukcje podpórek do resawingu np. takiej jak na rys.
Sprawdź też, czy brzeszczot ma rozwiedzione zęby.

Tu masz film Jarka - tuning piły i kompensacja dryfu.   http://www.domidrewno.pl/category/video/page/5/
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2014, 11:48:09 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Yar0

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2014, 11:49:52 czas Polski »
Amigorg, mam już chwilę to piłę i nigdy nie miałem takich problemów :o Znam temat dryfu ale obecne zachowanie taśmy nie jest dla mnie zrozumiałe do końca. Postaram się nagrać filmik, niestety telefonem. Może będzie na nim coś widać.

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2014, 11:54:57 czas Polski »
ustawiona równolegle to taśmy.
I to jest błąd, każda taśma tnie inaczej trzeba zrobić poprawkę na kąt. Na YT są filmiki jak to robić.

Offline Yar0

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2014, 12:28:59 czas Polski »
Nie mam oryginalnej prowadnicy i jak na razie używam poziomnicy złapanej ściskami do blatu. Od początku posiadania taśmówki ustawiałem ją na kątownik by była równolegle i było git. Co ciekawe, jak tylko materiał zaczyna być cięty, taśmę od razu skręca w prawą stronę o kilka stopni. Czasem zdarza się, że idzie równo ale to tylko przy cieniutkim materiale. Próbowałem nakręcić filmik ale nic nie widać. Pobawię się za chwilę ze skoszeniem prowadnicy i dam znać o efektach :)
Na zdjęciu widać jak krzywo tnie. Już po 3cm cięcia ucieka o 3mm

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2014, 12:36:58 czas Polski »
Zwiększony dryf może wystąpić również przy stępieniu piły i przy wyprostowaniu zębów przy taśmie 15 mm. Taśma 6 mm jest raczej do wycinania łuków i przy prostych cięciach też więcej ucieka.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2014, 12:50:25 czas Polski »
Zobacz czy taśma nie ma z jednej strony bardziej "wyprostowanych" zębów od koła jak pisał Amigorg.
Miałem dokładnie tak samo, taśma uciekała nawet przy sklejce 6,5mm, po wymianie na nową taśmę wszystko wróciło do normy :)
Przy okazji zapytam, czy naciągasz na oko czy masz jakąś skale na obudowie? U mnie nie ma żadnej skali i nie wiem jak bardzo powinna być naciągnięta? Może macie jakiś patent?
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline Yar0

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2014, 12:59:14 czas Polski »
Bingo!! To musi być taśma. Panowie, u mnie wystarczy delikatnie dotknąć materiał do ostrza a sama taśma skręca mocno zawsze w tę samą stronę. Teraz kojarzę, że przed świętami rozcinając sklejkę rozciąłem sztyfta z gwoździarki. Fakt, że był cieniutki bo 1,20mm ale geometria zębów mogła się pozmieniać. Zamówię nową taśmę dzisiaj i jak dojdzie dam znać o efektach :)
 Co do naciągu taśmy to w Dewoltcie na samym pokrętle mam naniesioną skalę z podanymi wartościami w Nm ale nie mam żadnej tabeli i naciągam na czuja ;D
Co do zwalcowanych zębów to na moje oko chyba też są >:( Nową taśmę będę musiał starannie ustawić na kołach. niby są mocno gumowane ale wiadomo jak jest
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2014, 13:02:06 czas Polski wysłana przez Yar0 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2014, 14:41:33 czas Polski »
i rozcinając sklejkę rozciąłem sztyfta z gwoździarki. Fakt, że był cieniutki bo 1,20mm ale geometria zębów mogła się pozmieniać.

Od jednego sztyfta nic się nie dzieje . Taśma ogólnie przytępiona , a przede wszystkim ,   nie równo naszrankowana  i może za mało  ( należy poprawić  )  do tego chcesz prosto ciąć taśmą do łuków  ( 6 mm )

Offline Yar0

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2014, 15:31:40 czas Polski »
tomekz uwierz, że na tą chwilę taśmą 6mm tnę prościej jak tą szeroką  ;D Założyłem ja tylko dla testów bo już nie wiedziałem co się dzieje. Próbowałem tak jak na filmie Jarka ustawić prowadnicę to wyszłaby mi prawie po przekątnej stołu. Bez prowadnicy z ręki próbując ciąć po linii prostej muszę co chwilę jeździć materiałem prawo lewo.
 Naszrankowana tzn wygięcie zębów prawo lewo ? Z tego co się przyglądałem to zwalcowana jest prawie na płasko. Można w ogóle naostrzyć i zgrzać taśmę w warunkach domowych?

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2014, 16:36:58 czas Polski »
O ile posiadasz zgrzewarkę do pił taśmowych to jak najbardziej :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2014, 17:10:44 czas Polski »
Z tego co się przyglądałem to zwalcowana jest prawie na płasko. Można w ogóle naostrzyć

Można naostrzyć , zgrzać ( zgrzewarka  na prąd  , boraks Na2Bo4 )
Bez  szranku ( rozwarcia zębów  - można  samemu zrobić  ) blat  piły  będzie skręcał tam gdzie  mu się podoba i widzi  piwo.

Offline Yar0

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2014, 09:14:15 czas Polski »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudnia 2014, 10:49:18 czas Polski »
Mam podobny pracujący na tej  zasadzie . Można też rozwierakiem ręcznym , a nawet po partyzancku wkrętakiem płaskim ;D

Offline JacekD

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2016, 11:16:22 czas Polski »
Odświeżę wątek - niedawno borykałem się z podobnym problemem falowania/driftu na mojej taśmówce.
Zakupiłem chińczyka w znanej szweckiej sieci i po pierwszych kilku cięciach taśma zaczęła uciekać (zawsze na prawo z punktu widzenia operatora).
Przeglądając wątki tutaj postanowiłem przeostrzyć taśmę. W tym celu wykonałem przystawkę do dremela i przeostrzyłem piłę - efekt tylko nieznacznie poprawił pracę.
W piątek przyszły nowe taśmy i po założeniu znów mogę ciąć prosto i powtarzalnie.
Będę jeszcze próbować samodzielnie 'rozewrzeć' zużytą piłę - ale generalnie potwierdzam powyższe - problem uciekania brzeszczotu przy poprawnie ustawionych rolkach i naciągu to wina taśmy.
Mogę śmiało polecić punkt z Wrocławia który ma w asortymencie taśmę 15mm. Zgrzewają w firmie pod Lublinem,  na przesyłkę czekałem 1 dzień . Do tej pory sprawdziłem cięcie na jesionie, orzechu i sklejce 4mm :)
WWW.DREWTAK.PL