09 Lipca 2026, 02:50:14 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja deski podłogowej  (Przeczytany 5150 razy)

Offline macieqmc

Odp: Renowacja deski podłogowej
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Stycznia 2015, 12:14:30 czas Polski »
Moim zdaniem pomiędzy ściana a deska powinien znajdować się delikatny dystans dlatego że drewno pracuje mimo woli.
Pomysł bardzo oryginalny, który wykorzystuje materiał jaki masz w posiadaniu. Lecz nie wiem jaki jest stan tej deski.
Na pewno nie będzie to łatwa praca. Tak jak kolega napisał "deski raczej nie są równe".
 Jeżeli to małe uskoki to wszystko można zniwelować podczas procesu szlifowania (cyklinowania). Obawiam się że będzie to nieuniknione, chcąc uzyskać idealny efekt.
Sprawdzałeś może jak wysokie są legary i jaka jest krzywizna?
Życzę powodzenia i wytrwałości podczas pracy :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline def

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Stycznia 2015, 18:18:01 czas Polski »
,... dlaczego Panowie bierzecie pod uwagę tylko podłogę "w dechę". Odzyskany materiał można położyć na wiele sposobów. Przy dzisiejszych materiałach można ułożyć pomiędzy ceramiczną płytką, drewnem twardym, blachą stalową ... co tylko fantazja przyniesie. Każda opcja byle nie wściekła drobna szachownica lub inne "rokokoko".

Offline macieqmc

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Stycznia 2015, 23:56:25 czas Polski »
,... dlaczego Panowie bierzecie pod uwagę tylko podłogę "w dechę". Odzyskany materiał można położyć na wiele sposobów. Przy dzisiejszych materiałach można ułożyć pomiędzy ceramiczną płytką, drewnem twardym, blachą stalową ... co tylko fantazja przyniesie. Każda opcja byle nie wściekła drobna szachownica lub inne "rokokoko".
Dokładnie tak :)
Jak to mówi znajomy stary stolarz..
Jedyna blokada to wyobraźnia :P
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline Filip

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2015, 00:10:53 czas Polski »
Chcesz zdemontować 30 letnią deskę podłogową bitą na gwoździe w legary? Powodzenia.
Latem demontowałem, tzn. próbowałem demontować, boazerię. Potem miałem ja montować z powrotem. Zacząłem cierpliwie i starannie. Po godzinie miałem oderwane 3 listwy, z czego jedną uszkodziłem. Wkur... się strasznie i rozerwałem resztę jak popadnie. Całość przestrugałem, na pile obciąłem pióro, wpust i zafrezowałem na nowo. Odzyskałem 50%. Resztę dorobiłem z nowego materiału.
Gdyby to była stu letnia podłoga dębowa, można się pokusić. Ale sosna, w bloku, pewnie z czubów, sam sęk. Chyba nie warto poświęcać tyle pracy.
Rozerwij, daj na 4-stronną. Dostaniesz fajną, starą, ciemną sosnę. Resztę dorób z czegoś jasnego dla kontrastu. Będzie dobrze.

a13

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Stycznia 2015, 10:43:18 czas Polski »
Chcesz zdemontować 30 letnią deskę podłogową bitą na gwoździe w legary?

Demontowałem: wycięcie wokół gwoździa sękownikiem. Inaczej demontaż nie był możliwy. Podłoga z 1935 r.
Potem wklejenie odpowiedniej łatki i przybicie deski w innym miejscu. Działa.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Stycznia 2015, 11:06:46 czas Polski »
Ja odcinałem gwoździe, między legarem a deską po lekki poluzowaniu łapką (jak się dało) piłą szablastą z odpowiednio przerobionym(długim) brzeszczotem do metalu.Teraz można chyba już kupić dłuższe brzeszczoty

a13

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Stycznia 2015, 12:16:06 czas Polski »
Demontowałem: wycięcie wokół gwoździa sękownikiem. Inaczej demontaż nie był możliwy. Podłoga z 1935 r.
Potem wklejenie odpowiedniej łatki i przybicie deski w innym miejscu. Działa.

Nie dodałem, tak było tylko przy 1 desce, pozostałe podważane i wycięcie gwoździa.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Stycznia 2015, 13:29:40 czas Polski »
a13 wszystko by było w porządku tylko to nie mój cytat :P

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Stycznia 2015, 12:27:22 czas Polski »
No i temat do zamknięcia, deski kolega wystawił na sprzedaż a zanosiło się ciekawie.