20 Czerwca 2026, 13:13:50 czas Polski

Autor Wątek: Strug z allegro  (Przeczytany 9682 razy)

Offline Przemek

Odp: Strug z allegro
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Czerwca 2013, 11:33:45 czas Polski »
A ja mam tylko listę i brak perspektyw na zakupy  :-\
Jak popatrzyłem, jak idzie struganie veritasa strugami to mnie zatkało przy takich sprzętach to mechaniczne urządzenia prawie zbędne  :o
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Czerwca 2013, 21:41:44 czas Polski »
Wiesz, zazwyczaj kupuje się to co jest lub będzie akurat potrzebne przy danej robocie a czego nie masz lub nie chcesz pożyczać. Z czasem uzbiera się. No, chyba że ktoś ma kasę i kupowanie dla "miecia" traktuje jako hobby...

Offline maniek11ja

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:34:57 czas Polski »
Witam podłącze się do tematu. W marcu tego roku kupiłem żeliwny strug z Juli, za strug dałem 20zł wiem ze to śmieszne pieniądze ale pomyślałem ze na początek wystarczy. Dość długo zeszło mi się doprowadzenie go do normy, ostrze po paru minutach trzeba było ostrzyc, ogólnie stopa, łoże, odchylak a nawet odpowiednik klina był do szlifowania bo kaleczył kantem rękę. I w maju na moje szczęście pękł w nim nóż równolegle do od krawędzi ostrza na wysokości 3 centymetrowy. A potem dzięki mojej ukochanej udało mi się dokupić nóż do strugów płaszczyznowych Stanley 50 milimetrów. I okazało się ze zaczął śmigać  po deseczkach. mam tylko jeden problem którego nie wiem jak do końca rozwiać. A mianowicie nóż wysuwa się pod kontem do szczeliny. samo ostrze jest pod kontem prostym ale odstęp już nie jest, a chcąc żeby równo zbierał nóż muszę ustawić na lewa stronę inaczej zostają bruzdy w drewnie podczas strugania. Czy ktoś może ma pomysł jak to naprawić??

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:45:44 czas Polski »
Naprawić? Rozumiem, że regulacja odchyłu noża lewo/prawo jest już w skrajnym położeniu? Spróbuj założyć nóż krzywo (jak bardzo to już metodą prób i błędów)i wtedy reguluj. Ja na Twoim miejscu bym go reklamował. Co z tego że dałeś 20 zł? Dla zasady... Zbieraj na jakiś firmowy, nawet używkę. Ja kiedyś miałem "maluszka" firmy Silverline - stopa zaczęła pękać tuż przy ustach. Pomijam że regulacja samych ust też była skopana - też miał być "na początek".

Offline maniek11ja

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:30:33 czas Polski »
A za mną właśnie chodzi jakiś maluszek typu 1-12-020 Stanleya tylko na razie cienko z kasa... sa wazniejsze wydatki, niestety :-\

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:34:43 czas Polski »
eee niecałe 200 zeta to nie majątek. Ci co piją piwo kupią dziennie jedną puszkę mniej a ci co palą ograniczą fajki (na zdrowie tylko wyjdzie :)  ) i damy radę...

A jak ktoś pije i pali to kilka dni i nowe narzędzie ma w domu...

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:45:43 czas Polski »
Witam podłącze się do tematu
Mozesz sie podlaczac ale najlepiej byloby gdybys najpierw sie przedstawil... Tego wymaga kultura jak rowniez standardy wychowania...

Co do struga: sprawdz prostopadlosc loza na ktorym spoczywa noz w stosunku do bocznej plaszczyzny. Jestem na pewien ze cos jest nie tak. Jesli loze jest dokrecane (a na bank jest) to po prostu ustaw porzadnie i problem rozwiazany.

Offline studio tata

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2014, 09:05:19 czas Polski »
a tu zanlazlem takie dziwadlo , strugi metalowe , o dziwnej konstrukcji
chyba nie sa hand made
co to za strugi , moze koledzy podpowiedza , spotkali sie z takowymi ?
Arek pozdr
ps
oczywiscie jeden na gorze to kanna japosnki strug , ale reszta ?

Offline hycel

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lutego 2014, 14:32:30 czas Polski »
Witam .
 Te strugi metalowo-plastikowe to prawdopodobnie skandynawskie .
Dwa late temu miałem je w ręku , na Dremie jakaś firma je
wystawiał .
Z tego co pamiętam ,nie były tanie , ale nie wzbudziły mego
zainteresowania .
 Pozdrawiam.