Witam drodzy forumowicze,
Chciałbym zaprezentować wam wiertarko-wkrętarkę udarową Hitachi DV14DCL2.
Dane techniczne:
Prędkość obrotowa bez obciążenia 0-400/0-1500 (niskie/wysokie)
Liczba udarów 0-5600/0-21000 (niskie/wysokie)
Max średnica wiercenia stal 13 mm
Max średnica wiercenia drewno 32 mm
Max. wymiar wkrętów do drewna 8x50 mm
Max średnica wiercenia cegła 13 mm
Napięcie akumulatora 14,4 V
Długość całkowita 238 mm
Waga 1,7 kg
Uchwyt roboczy 13 (1/2") mm (czale)
Wyposażenie:
- Bateria 2 szt.
- Ładowarka
- Walizka transportowa
- Bit
- Obroty prawo/lewo
- Obudowa soft grip
Więcej informacji na stronie producenta:
http://search.hitachi.co.jp/sitesearch/RGN-POLAND?SITE=RGN-POLAND&LANG=ALL&PL=PL&SC=RGN-POLAND&SET=1&Q=dv14dcl2&x=33&y=6Teraz troszkę z mojej strony

Posiadam ten sprzed około pół roku. Kupiłem go z myślą o skręcaniu mebli oraz do różnych domowych zastosowań.
Wkrętarka mimo swojej wagi bardzo wygodnie trzyma się w ręku, co prawda 1,7 kg to nie tak dużo ale po kilku godzinach pracy z ręką w górze daje po sobie znać.
Czas ładowania jaki podaje producent to 30min, no powiedzmy że tak naprawdę około 40min, lecz tak czy siak to w takim czasie nie byłem w stanie rozładować drugiej baterii. Przy intensywnej pracy (wiercenie, wkręcanie - drewno i płyta meblowa) bateria wytrzymuje około 1,5h.
Od udaru nie możemy za dużo wymagać, chociaż już nie raz go stosowałem i do niewielkich prac w murze daje sobie radę. Do żelbetu nawet nie podchodziłem

Jedynym mankamentem jest że kiedy zechcemy zmienić z udaru np na wiercenie - regulacja potrafi się "przyciąć". Wystarczy troszkę poruszać główką i jest ok - w tych modelach to ponoć normalne.
Walizka transportowa jest bardzo pojemna, dla mnie to i dobrze - mogę sobie tam powkładać jakieś podstawowe rzeczy np wiertła bity itp.
Reasumując: dobry produkt za dobrą cenę, na chwilę obecną nie wykryłem w nim żadnych poważnych minusów.
P.S. To moja pierwsza recenzja więc jeśli coś zrobiłem źle to przepraszam