30 Kwietnia 2026, 04:08:46 czas Polski

Autor Wątek: Einhell RT-CD 10,8 Li - Recenzja  (Przeczytany 6851 razy)

Offline macieqmc

Einhell RT-CD 10,8 Li - Recenzja
« dnia: 14 Stycznia 2015, 17:14:00 czas Polski »
Witam,
Już od 2012 r posiadam wkrętarkę akumulatorową Einhell RT-CD 10,8 Li. Jest to mała wiertarko-wkrętarka która jest bardzo podręczna, łatwo dopasowuje się do ręki i jest dobrze wyważona. Długo się nad ty zakupem nie zastanawiałem a tak na prawdę, to wszedłem do sklepu i wybrałem akurat tą dlatego, że zaciekawił mnie akumulator. Była to decyzja spontaniczna lecz udana. Pracowałem nią między innymi do przykręcania listew, wiercenia w drzewie, wkręcania wkrętów, wiercenia w metalu, przykręcaniu GK do konstrukcji metalowej, mieszałem nią rożne farby i szpachle. Pomagała mi podczas budowy wiaty i wielu innych prac których nie mogę sobie przypomnieć. Jedno wiem, to jest wkrętarka godna polecenia dla hobbisty, który nie pracuje nią non stop. Sprawdza się też podczas skręcania mebli, ze względu na jej małe gabaryty. Lecz nie jest to zabawka. Bez problemu wkręca wkręty 100, 120 w drewno bez wcześniejszego nawiercania. Producent podaje że w obudowie znajduje się uchwyt na bity ale ja go nie znalazłem, i z niego nie korzystałem. Obudowa jest bardzo wytrzymała.Już nie raz ja testowałem :) Jedną rzecz jaką mogę wam doradzić to pamiętajcie aby przez okres zimy trzymać ją w ciepłym pomieszczeniu wtedy bateria posłuży nam długo.
Teraz czas na jej słabe strony:
-oświetlenie led nie oświetla pola pracy (lecz jest bardzo mocne)
-walizka jest wykonana z słabego plastiku
-w zestawie ma tylko 1 baterie
-mały uchwyt wiertarski
Jednak jak na takie maleństwo spełnia moje oczekiwania w 100%

Dane techniczne:
Akumulator (V/mAh):  10,8 / 1300
Liczba obrotów (min-1) 1 bieg:  0-300
Liczba obrotów (min-1) 2 bieg:  0-1050
Rodzaj akumulatora:  litowo-jonowy
Czas ładowania (h):  1
Moment obrotowy:  17+1
Moment obrotowy (Nm):  25
Uchwyt wiertarski (mm):  10
Wymiary opakowania (mm):  330x265x95
Waga netto (kg):  1,0
Waga brutto (kg):  2,6

Funkcje i wyposażenie:
Wskaźnik naładowania akumulatora:  tak
Regulacja obrotów:  tak
Przełącznik obrotów prawo/lewo:  tak
Uchwyt wiertarski:  szybkomocujący
Metalowa głowica:  tak
Ilość akumulatorów:  1
Lampka LED:  tak
Blokada wrzeciona:  automatyczna
Uchwyt na bity w obudowie:  tak
Inne:  szybkie zatrzymanie, solidna metalowa przekładnia, walizka do transportu i przechowywania
Wyposażenie:  ładowarka, zasilacz

cena 250zł

Jeśli czegoś nie dopisałem to dopisze w komentarzu :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline pbaszyn

Odp: Einhell RT-CD 10,8 Li - Recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2015, 20:35:01 czas Polski »
Widać masz więcej szczęścia niż ja. Moja ma zaledwie pół roku. Pierwszą oddałem tego samego dnia, miała straszne luzy na uchwycie wiertarskim - luźny był nie tyle sam uchwyt co cała oś, wiec to albo łożysko albo przekładnia. Wybrałem wiec nowy egzemplarz w leroy. Ponieważ to było tego samego dnia obyło się bez reklamacji. Ten wymieniony egzemplarz trafił trafił na reklamację po miesiącu z tego samego powodu. A nie pracował jakoś szczególnie, skręciłem raptem dwie szafy w domu. Skończyło się wymianą przekładni. Przy okazji sprawdziłem egzemplarze wystawione w sklepie ( leroy)  mają tą samą wadę. Jednym słowem nie polecam.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2015, 20:59:04 czas Polski »
Zgadzam się z tobą może to być wina egzemplarza, lecz tak jak ja pisałem ze swojej jestem bardzo zadowolony.
Ale fajnie wiedzieć że miałem szczęście do tej maszynki :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Stycznia 2015, 21:27:42 czas Polski »
www.mall.pl/wiertarko-wkretarki-akumulatorowe/einhell-te-cd-12-x-li-2-aku-wiertarko-wkretarka?gclid=CjwKEAiAxNilBRD88r2azcqB2zsSJABy2B96ykfKOB5OB73TpfHbxWxwnsGaRNBZfhIyi1lTSI8ArBoCraHw_wcB

ja mam taką już prawie rok i rewelacja, wczesniej  miałem 2 sztuki za 100zł z marketa i klęska.
Ta spełnia wymagania i jest mocna, podobno metalowa przekładnia. Są 2 aku i to przydaje się bardzo szczególnie w terenie. ja kupiłem za 304zł z dwoma aku i polecam.

Pozdrawiam

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Stycznia 2015, 21:39:55 czas Polski »
Widać miałem pecha :-/

Offline macieqmc

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Stycznia 2015, 22:23:23 czas Polski »
www.mall.pl/wiertarko-wkretarki-akumulatorowe/einhell-te-cd-12-x-li-2-aku-wiertarko-wkretarka?gclid=CjwKEAiAxNilBRD88r2azcqB2zsSJABy2B96ykfKOB5OB73TpfHbxWxwnsGaRNBZfhIyi1lTSI8ArBoCraHw_wcB

ja mam taką już prawie rok i rewelacja, wczesniej  miałem 2 sztuki za 100zł z marketa i klęska.
Ta spełnia wymagania i jest mocna, podobno metalowa przekładnia. Są 2 aku i to przydaje się bardzo szczególnie w terenie. ja kupiłem za 304zł z dwoma aku i polecam.

Pozdrawiam
jak się nie mylę to jak kupowałem wkrętarkę to nie było jeszcze tego modelu :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2015, 08:01:42 czas Polski »
ciekawa recenzja i ciekawy sprzęt, pomyślę w przyszłości nad czymś takim ponieważ właśnie przydało by mi się "coś mniejszego".
Rzeczywiście jedna bateria to naprawdę minus.
A ile "mniej więcej" czasu potrafisz pracować na pełnej baterii? Np przy wkręcaniu wkrętów.

tylko ja na twoim miejscu dał bym sobie spokój z mieszaniem farb i klejów.
Ja już tak załatwiłem głowicę w starej wkrętarce, po jednym remoncie :D

Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline macieqmc

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Stycznia 2015, 14:06:06 czas Polski »
teraz to mi ciężko określić ile trzyma bateria ponieważ zależy jaka jest intensywność wkręcania wkrętów itp. Ale z tego co pamiętam to wciągu całego dnia (11 godzin) gdzie przykręcałem GK miałem 2 wkrętarki na 2 osoby i ładowałem ją z 3 razy. wkręty 30, 35 mm i dawała radę :) . Ręka mi się nie męczyła podczas przykręcania GK na sufit. Jeśli trafisz na dobry model to będziesz naprawdę zadowolony ;)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Stycznia 2015, 16:01:40 czas Polski »
Ta moja na 1 biegu potrafi bardzo długo, porównując z poprzednimi marketowymi  to jakieś 3 razy dłuzej, na drugim biegu przy wierceniu to moc spada szybciej, zależy też jak duzą średnicę ma wiertło.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Stycznia 2015, 16:08:38 czas Polski »
dokładnie tak :)
Dobrze to ująłeś :P
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2015, 12:19:27 czas Polski »
Mam ten sam model i średnio jestem zadowolony z wydanej kasy.

Plusy
- poręczna bardzo, fajnie leży w dłoni
- blokada wrzeciona. To jest super sprawa, bo jedną ręką trzymamy za rękojeść a drugą luzujemy główkę. Mam inną wkrętarkę z dwudzielnym uchwytem wiertarskim i nie wyobrażam sobie teraz wkrętaki bez blokady wrzeciona.
- szybka ładowarka
- akumulator Li-on
- 3 lata gwarancji, nawet mam na mailu odpowiedź z einhella że 3 lata też na akumulator - ciekawe czy w realu okaże się to prawdą
- gwarancja door to door - działa, sprawdzone

Minusy:
- jeden akumulator
- stosunkowo słaba. Do skręcania mebli i lekkich prac jest ok, ale cięższe wkręty już pod koniec nie daje rady bez nawiercania. Wierciłem też pod nity w stali wiertłem 5 mm (wiertło porządne firmowe) i po chwili wziąłem wiertarkę sieciową.
- akumulator słaby. bateria na full, klocek 65 mm gruby chyba sosna (suche, pozostałość po stodole, zdrowe) wiertło do metalu (nie badziew) 10 mm i do padnięcia baterii udało się zrobić ... raptem 21 otworów (2 bieg, nie cisnąłem). Bateria się zrobiła ciepła, wiec nie wiem czy jakby wiercić z jakimś odpoczynkiem to czy nie byłoby lepiej. Inna sprawa, że amator tyle nie wierci, ale ... takie są fakty
- raz była na gwarancji - zepsuł się uchwyt wiertarki, jeden ząbek został w tyle i nie dało się już zakręcić nic w futerku. Wymiana uchwytu na gwarancji.

Generalnie sprzęt nie jest zły, ale teraz bym go nie kupił. Mało robię w miejscach gdzie nie ma prądu więc kupiłbym byle najtańsze to robót typu skręcanie szafy, wieszanie karnisza raz na 2 lata bo przy takich pracach kabel wkurza niemiłosiernie. Ale jak teraz dłubie 90% czasu w garażu to bym kupił firmową akumulatorówkę np Boscha i podłączył kablem 2x4 mm2 do akumulatora samochodowego i było by ok. Na OLX ludzie sprzedają zielone bosch za 50 zł tylko bez akumulatorów. Wkrętarki sieciowe są za wielkie i nieporęczne (np skill - wielkie to jak nie wiem).

A generalnie to poluję teraz na wkrętarkę udarową (nie wkrętarkę z udarem do wiercenia w betonie) - świetna sprawa jak się patrzy w necie "Impact drivers vs. Drills. Do you need both? : MERE MINI"

Offline macieqmc

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2015, 14:39:58 czas Polski »
No tak ale popatrz jak ty tą wkrętareczką wiercisz w metalu czy robisz otwory 10 mm, To trochę nie poważne. Popatrz jak ona wygląda, jest mała smukła, nie wygląda na wkrętarkę do katowania.
Sam posiadam festoola C15 , i szkoda mi go katować w metalu. To nie ma sensu, rozumiem sporadyczne wiercenie tam gdzie nie mam stałego zasilania ok ale to nie jest wkrętarka do takiego typu prac.

Zgodzę się z tym że jedna bateria jest uciążliwa do ciągłej pracy, ale do pracy amatorskiej jest na pewno warta swojej ceny.
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2015, 14:57:19 czas Polski »
A cóż to jest za obciążenie dla wkrętarki wiertłem 5 mm w stali na grubość chyba 1,5 mm? Albo 10 mm w drewnie? Nie wiertłami z targu "żółtymi" tylko baildon. Bez przesady, rozumiem jakbym miał tym wkręcać długie wkręty w więźbę bez nawiercania - po drugie producent określił maks średnice wierteł i tego nie przekraczam. Z wyglądu wygląda jak większość innych, kwestia że bateria jest w rączce a nie paczka aku pod.

I nie pisze, że zakatowałem wkrętarkę tymi wiertłami tylko że akumulator stosunkowo szybko padał.

Głowica padła na pewno nie przez wiercenie, ale plus dla firmy że ani grosza mnie nie kosztowała naprawa.

Wkrętarka ogólnie fajna, choć teraz jak patrzę to jest już sporo klonów identycznych z wyglądu a tańszych. Obecnie w Catoramie jest fajna promocja za 200 zł z dwoma akumulatorami - identyczna z wyglądu. Ja się kierowałem długą gwarancją 3 lata i blokadą wrzeciona, a rok temu mały był wybór. Do lekkich prac będzie nadal używana, do cięższych kupuję udarową na akumulator - jak padną to podpinam pod akumulator samochodowy i będzie na kablu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Czerwca 2015, 20:23:47 czas Polski »
No i pierwsza awaria w te-cd 12li.
Spust pada i pojawia się usterka w postaci braku szybkiego stopu.
Kiedy puszczam spust główka dalej się kręci by po chwili się dopiero zatrzymać.
Niby nic ale przeszkadza przy wkręcaniu wkrętów bo kiedy puszczam przycisk to jeszcze wkręca w materiał.
Odsyłam na gwarancję i napiszę co i jak...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwca 2015, 23:01:47 czas Polski »
bym kupił firmową akumulatorówkę np Boscha i podłączył kablem 2x4 mm2 do akumulatora samochodowego
to po co akumulatorówka jak i tak ciągniesz kabel (chyba, że planujesz robić w miejscu gdzie nie ma prądu z sieci...)