Witajcie
Chciałem się podzielić z Wami kilkoma spostrzeżeniami a właściwie przestrzec przed kupowaniem tej piły.
Kupiłem ją z zamiarem robienia wczepów, między innymi w tym projekcie:
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/podstawka-na-serwetki-serwetnik/Z racji skromnego budżetu kupiłem wspomnianą piłkę w Leroy Merlin.
Mam trochę narzędzi tej marki, głównie dłuta i wiertła i generalnie jestem zadowolony, sądziłem, że w tym przypadku będzie podobnie.
Piłą niestety trudno uzyskać proste cięcie. Z pewnością to kwestia wprawy ale piła też nie pomaga.
Po kilku użyciach przyjrzałem się jej dokładniej. Piłka była krzywa - niestety grzbiet jest za miękki. Łatwo było to skorygować ale równie łatwo skrzywi się ponownie. Jeszcze gorsza rzecz, to nierówne zęby - zęby z jednej strony są niższe a różnica nie jest równa na całej długości piły.
Efektem tego jest uciekanie piły w bok przy cięciach poprzecznych.
Ostatnio byłem w Leroy Merlin i obejrzałem to co mają na stanie, generalnie wszystkie grzbietnice IRWIN posiadały opisane wady.
Jedne w mniejszym inne w większym stopniu ale nie było idealnego egzemplarza. Na dodatek niższe zęby były raz z lewej a raz z prawej strony - zależnie od egzemplarza.
W tej chwili mam dozuki, którą dostałem od gwiazdora i to już zupełnie inna bajka, klasa sama w sobie.
Jednym słowem, nie kupuj tej piły a jeśli już musisz kupić coś tańszego niż dozuki, kup typowego chińczyka.
Raczej nie będzie gorszy od Irwina a cena o połowę niższa.