06 Maja 2026, 14:14:18 czas Polski

Autor Wątek: wycinanki  (Przeczytany 5000 razy)

Offline niziur1

wycinanki
« dnia: 17 Stycznia 2015, 18:32:35 czas Polski »
Witam.
Chciałbym wam przedstawić swoje prace wykonane na wyrzynarce wlosowej. Czytałem na stronie did artykuł pt. ktokolwiek widział ktokolwiek wie... gdzie autor pisze iz dobre wyniki osiagniemy tylko na drogich wyrzynarkach. Moje prace powstaly na proxxonie dsh ktory nie kosztuje majatku a mozna sie juz niezle pobawic.

Offline jacekmt10

Odp: wycinanki
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2015, 18:37:37 czas Polski »
Samochód rewelacja. Sprawia wrzenie trójwymiaru.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2015, 19:35:51 czas Polski »
Wygląda przednio.
Ile zajmuje wycięcie takiego elementu?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2015, 20:05:40 czas Polski »
na 1 zdjęciu ten tygrys wygląda jak koń... :D

Offline DM

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2015, 20:39:55 czas Polski »
Proxxon raczej kiepski jest do tego. Chyba że masz nowszą wersję z szybką wymianą brzeszczota.

Offline niziur1

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:43:00 czas Polski »
Nawiercenie wszystkich otworow i wyciecie samochodu zajelo mi ok 8h.

W swoim proxxonie wymienilem sruby imbusowe przy mocowaniu brzeszczotu. Uzywam srub szesciokatnych i klucza oczkowego. Mozna szybko wypiac brzeszczot oraz mocniej dokrecic.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2015, 23:03:44 czas Polski »
Szacun... bardzo fajnie to wygląda. Czym więcej detali tym lepiej. Wtedy człowiek docenia takie prace. Jestem  ciekawy jak moje cnc sobie z takimi wycinankami poradzi ☺
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2015, 10:44:10 czas Polski »
wygląda super, sam też wycinam na proxxonie , więc doceniam ilość włożonej pracy :)
jakie brzeszczoty stosujesz do sklejki? ja tnę 4 pinguin silver, nie jest źle jednak czystość cięcia nie powala (zadziorki od spodu)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2015, 23:04:48 czas Polski »
Ja od razu widze florystyczne kształty i takie tam babskie wygibasy :) Bardzo ładne prace !!!

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2015, 01:01:19 czas Polski »
Czytałem na stronie did artykuł pt. ktokolwiek widział ktokolwiek wie... gdzie autor pisze iz dobre wyniki osiagniemy tylko na drogich wyrzynarkach

A dupa tam. Ja mam nutoola za 200 zł i może praca na nim nie jest łatwa i przyjemna, ale też da się osiągnąć dobre wyniki. Skoro piszesz, że DSH nie jest drogi, to ja nie chcę wiedzieć ile kosztują te drogie wyrzynarki...

Offline niziur1

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2015, 12:49:01 czas Polski »
jakie brzeszczoty stosujesz do sklejki? ja tnę 4 pinguin silver, nie jest źle jednak czystość cięcia nie powala (zadziorki od spodu)

Na początku używałem tempo 2 i pinguin silver 2 jak dla mnie jedno i to samo. Tak jak piszesz zostawiają zadziory.
W tym tygodniu zamówiłem nowa partie brzeszczotów i przetestuje Niqua Ultra maja co 3 zab przeciwstawny może będą się lepiej sprawdzać.

Offline DM

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2015, 14:06:58 czas Polski »
Skoro piszesz, że DSH nie jest drogi, to ja nie chcę wiedzieć ile kosztują te drogie wyrzynarki...

Nie jest drogi. Jak na jakość to stosunek ceny jest OK, jeszcze lepiej wypada zakup używanej ok 600zł. 
http://stolarstwo.decodrew.pl/30/wyrzynarka-wlosowa-proxxon-dsh-dwubiegowa-stary-model

Z droższych markowych to Excalibur ok 4000 zł ....... praca po prostu na tym jest cudowna. Ale jakość wykonania i awaryjność woła o pomstę do nieba.
Excalubur motor cam 1-2 razy w roku do wymiany z powodu pękania oprawy łożyska.

Co do sklejki to świetne efekty miałem na tajfunach albo sprinterach i sprinterach ultra.  Niestety dluta.pl już tego nie prowadzą.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2015, 21:03:16 czas Polski »

niziur1
daj znać jak te Niqua Ultra wypadną. Ja mam wrażanie że te z zębami na całej długości (tempo) są słabsze, szybciej padają, do tych po dwa zęby (np blue)

Offline gołąb

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2015, 21:07:40 czas Polski »
Bardzo dobre prace, zwłaszcza samochód. Podziwiam cierpliwość. Swoją drogą u pana od drogich maszyn poza literkami nic nie widziałem, może ma zasadę że nie pokazuje.

Offline PiotrK

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Marca 2015, 19:18:53 czas Polski »
Rewelacja! Super praca! - użwałeś jakiegoś programu do rysowania  ? Kiedyż używałem programu TRACE (corela) aby uzyskać podobny efekt ale na folii samoprzylepnej ze zdjęć i grafik cz/b.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2015, 19:21:40 czas Polski wysłana przez PiotrK »