03 Maja 2026, 18:27:53 czas Polski

Autor Wątek: Schododrabina  (Przeczytany 4004 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Schododrabina
« dnia: 03 Czerwca 2013, 07:43:09 czas Polski »
Witam
Przedstawiam wykonanie schododrabiny z nietypowym wejściem na strych w murowanym domku letniskowym.
Schody a właściwie drabinoschody wykonane są z drewna sosnowego (bale): stopnie o grubości 5 cm , policzki z wydłużanych
z 260 do 325 cm oraz łączonych poprzecznie bali 15 *5 cm  oraz  Podstopnic wykonanych  z desek częściowo klejonych
o grubości 2 cm.
 Schody stanowią wejście na strych. Fot. SCH1 przedstawia początek wejścia. Sam ciąg komunikacyjny ma szerokość 90 cm,
fot. SCH2 przedstawia posadowienie schodów na pomoście i widok schodów od tyłu, widoczne jest zejście do piwnicy. Budowa schodów
poprzedzona była położeniem paneli ściennych. Cały ciąg komunikacyjny nie był czynny od 20 lat, trzeba było przebić betonowy
strop, obudować go ramą z drewna. Samo zamknięcie stanowi zasuwana klapa o wymiarach 150 * 70 cm wykonana ze spawanej ramy
z kątownika stalowego. Wypełnienie stanowią płyty wiórowe laminowane 20 mm ze starych mebli polączone na obce pióro. Do ramy
przyspawane są nakrętki M12, do których wkręcone są osie 4 łożysk tocznych. Łożyska (fot.SCH5), to kółka przemieszczające
wewnątrz 2 torów z kszałtownika stalowego o przekroju C (fot. sch6).
Ponieważ odpowiedni profil nie był dostępny rowek wyciąłem w profilu prostokątnym tarczą tnącą . Tory o długości 300 cm
przykręcone są do odpowiednio zakotwionej wokół włazu ramy drewnianej  oraz podparte na końcu o przytwierdzoną do betonowego
stropu belkę drewnianą. Tory są połączone między sobą 3 kątownikami, wypoziomowane wzdłużnie i poprzecznie, pustki wypełniono pianką montażową, która jednocześnie
uszczelniła konstrukcję pomiędzy betonem i drewnianą ramą włazu.
 Całość konstrukcji zapewnia lekkie przesuwanie klapy za pomocą pętli ze sznura od strony  schodów widocznej na zdjęciu SCH3
oraz uchwytu od strony strychu (fot. SCH4). Belka poprzeczna przykręcona do klapy stanowi miejsce zamocowania pętli
i jednocześnie ogranicznik otwarcia i zamknięcia, uszczelnia też połączenie (fot.SCH7).
Na okres zimowy przewidziane jest ocieplenie klapy płytą styropianu w ramie drewnianej pokrytej sklejką i fartuchy boczne.

Wszystkie prace stolarskie, ciesielskie a nawet spawalnicze wykonałem samodzielnie ( w tym układanie paneli ściennych).
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2013, 07:44:45 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Schododrabina
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2013, 08:59:57 czas Polski »
Coraz większe prace nam tu serwujesz. Z tego co widzę u Ciebie firmy budowlane nie zarobią ani grosza :) i tak trzymać!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2013, 10:49:50 czas Polski »
Twój portal, to "Dom i Drewno" i staram się dostosować. Trochę stali i budowlanki też nie zaszkodzi ;)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2013, 00:38:07 czas Polski »
Żona musi być w 7 niebie z takim majstrem w domu:) Ja teraz potrzebuje póleczke na doniczke na tarasie i już to zameldowałam mojemu kochanemu Jarkowi, zobaczymy kiedy mi zrobi :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2013, 00:54:10 czas Polski »
Jarek na pewno potraktuje prośbę jako super pilną albo co najmniej jako sprawę nie cierpiącą zwłoki i w przyszłym roku, w czwartek półeczka będzie gotowa ;)