17 Maja 2026, 22:10:55 czas Polski

Autor Wątek: ostrzenie pił ręcznych  (Przeczytany 31571 razy)

Offline nythil

ostrzenie pił ręcznych
« dnia: 20 Stycznia 2015, 04:56:47 czas Polski »
Witam! Jakie są Wasze doświadczenia z ostrzeniem pił ręcznych? Naoglądałem się filmików na YT, ale wszystkie po angielsku i zastanawiam się właśnie jak tę wiedzę i słownictwo przenieść na nasze polskie realia. Na filmach do ostrzenia pił używają specjalnych trójkątnych pilników (nie do końca, tak naprawdę mają bardziej skomplikowany kształt). Można takie znaleźć i koszt jest do przełknięcia - 20-30 zeta.
Ważne jest też coś co zwą "saw set" - urządzenie do ustawiania zębów. Co kilka ostrzeń powinno się tego użyć. Znalazłem coś takiego http://www.do-drewna.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=793, ale kosztuje prawie 220 zeta! Czy to naprawdę jest takie drogie? Bo jeśli tak, to niestety bardziej opłaca się wyrzucić piłę i kupić nową...

Offline Łukasz G.

Odp: ostrzenie pił ręcznych
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2015, 07:54:16 czas Polski »
"Saw set" to szrankownica po naszemu. Wersja którą widziałeś na YT to ok 200-245 zł, niestety.
Czy się opłaca - patrząc w kategoriach ekonomicznych to żadne hobby się nie opłaca.

Offline nythil

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2015, 10:05:33 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź! Bardzo mi brakowało polskiej nazwy. Szkoda, że to jednak takie drogie. Ale już widzę, że na olx może trafić się coś ciekawego. Nawet jeden facet z mojego miasta oferuje jako antyk :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2015, 10:43:26 czas Polski »
"Saw set" to szrankownica po naszemu.

Raczej z niemiecka , ale nazwa potocznie używana . Po polsku - rozwierak zębów
Rozwarcie / naszrankowanie , zrobić można kupionym  przyżądem  , lub samemu zrobionym  z płaskownika z nacięciem grubości blatu piłki. Wkłada się nacięcie w ząb i go przegina w odpowiednią stronę - blat zamocowany w odpowiednich kleszczach/ imakach ( robi się samemu, służą też do ostrzenia ) Rozwarcie można też zrobić po partyzancku zwykłym płaskim wkrętakiem.

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2015, 11:12:35 czas Polski »
Ostrzyć jak najbardziej można o ile nie są hartowane zęby,
 większość pił sprzedawanych mają hartowane zęby i tu jest problem bo zwykły pilnik się ślizga , a dedykowany jest w cenie piły  :(

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2015, 11:30:00 czas Polski »
Rozwarcie można też zrobić po partyzancku zwykłym płaskim wkrętakiem.

Z racji że więcej pracuję wkrętakiem niż dłutem ,czy można jakoś  jaśniej o tej metodzie ???
Z tymi hartowanymi ,faktycznie problem.Piła ogrodowa tz. lisi ogon straciła parę zębów  :( ale ona to chyba cała hartowana nie tylko zęby.Postanowiłem poczekać na lepsze czasy z ostrzeniem a w międzyczasie kupiłem w biedronce.Ta to od razy pójdzie na złom jak się stępi bo nie widzę żeby coś takiego ostrzyć(a puki co ostra).

Offline nythil

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2015, 12:44:43 czas Polski »
Ciekawi mnie właśnie jak to jest z hartowaniem zębów. Wczoraj na próbę przejechałem trójkątnym iglakiem po pile marki Lux Tools. Żadnego ślizgania nie było - czułem, że pilnik zdziera metal. Pilnik kupowałem raczej tani z jakiegoś marketu budowlanego. Czyżby był z diamentem? A może piła jednak niehartowana?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2015, 14:29:43 czas Polski »
Z tego co się orientuję tu i teraz to pila hartowana ma na zębach inny kolor(hartowanie)

Po pilnikach z marketu cudów bym się nie spodziewał.Może są sposoby żeby odróżnić dobry od złego pilnika albo dobrą pilę od złej.Co do stali np.siekiery dobrej jakości?to pstrykało ,uderzało się w nią i miała wydać dźwięczny odgłos a nie głuchy(nie wiem czy nie głoszę herezji) :P Ale mam taką ruską grającą siekierę(mój tato tak na nią mówi ;D )i jest (była) spoko-brak rączki ::) muszę coś z tym zrobić :-[ Z tego co się orientuję to mamy forumowicza co mu metal nie obcy może się wypowie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2015, 14:36:28 czas Polski »
Rozwarcie można też zrobić po partyzancku zwykłym płaskim wkrętakiem.

Blat zakleszczony i wkładasz wkrętak między zęby od góry , jednocześnie trochę przekręcając ( tak jak byś wkręcał wkręt ) co przegnie zęby w różną stronę :D

Ciemny nalot na zębach świadczy o ich  hartowaniu i  tu   raczej  nici z  ich  rozwierania czy ostrzenia pilnikiem

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2015, 16:29:19 czas Polski »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2015, 17:08:59 czas Polski »
Ja tu widzę dwa rozwiązania żeby naostrzyć taką piłę hartowaną.
Pierwszy prosty, kupić pilnik diamentowy. Nie są drogie pojedyncze sztuki koło 5zł
Drugi bardziej skomplikowany i raczej dla fachowca, odpuścić hartowanie naostrzyć i zahartować od nowa.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2015, 19:16:46 czas Polski »
Jak większe ząbki to naostrzysz na szlifierce

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2015, 19:33:13 czas Polski »
Nawet jak drobne zęby, to Dremel lub podobne urządzenie da radę, są takie cieniutkie tarcze.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline nythil

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2015, 03:26:38 czas Polski »
Dzięki wszystkim za porady! Zęby moich pił są faktycznie hartowane - przyciemnione i zwyczajny pilnik ledwo je rusza. Taki zwyczajny pilnik coś tam robi, coś skrobie, ale zajechać się można, zanim się naostrzy piłę. Także na początek kupię iglaka z diamentem.

Spodobał mi się patent z nastawianiem zębów śrubokrętem. Domyślam się, że płaski i w miarę szeroki powinien być. Zobaczymy czy nie złamie tych hartowanych zębów. Może i twarde są, ale coś łamliwe mi się wydają.

Dam znać za parę dni.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2015, 10:08:21 czas Polski »
Daj sobie spokój z rozwieraniem hartowanych zębów , bo je połamiesz.