18 Kwietnia 2026, 03:46:11 czas Polski

Autor Wątek: strugi stanley  (Przeczytany 62908 razy)

Offline MatZ

Odp: strugi stanley
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Lutego 2018, 20:06:53 czas Polski »
Proszę wziąć pod uwagę, że chodziło mi o amatorskie narzędzia, które jednak posłużą trochę. Kamienie po 100szt to trochę za dużo jak na drugie hobby :(

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 09 Lutego 2018, 20:24:07 czas Polski »
To są te tańsze... ale bardzo dobre. W ostateczności pozostaje papier ścierny wodny po 2 zeta/arkusz.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Lutego 2018, 20:43:18 czas Polski »
To są te tańsze... ale bardzo dobre. W ostateczności pozostaje papier ścierny wodny po 2 zeta/arkusz.

@MatZ nie idź tą drogą , papiery wodne to ślepy (choć skuteczny) zaułek na drodze doskonalenia umiejętności ostrzenia noży i dłut  :D
To już lepiej kup sobie kamień za 5 zł w Casto i na nim ćwicz.
Bo tak naprawdę to ważne jest wyrobienie sobie "chwytu" żeby ostrzyć a nie zaokrąglać.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2018, 20:45:03 czas Polski wysłana przez krzysiek »

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Lutego 2018, 20:50:49 czas Polski »
Prowadnik kupi albo zrobi i niczego nie zaokrągli.

Offline raven

« Odpowiedź #124 dnia: 09 Lutego 2018, 21:01:06 czas Polski »
i też nigdzie nie mogę dostać :-/

Masz :) https://www.amazon.com/Stanley-12-139-Bailey-No-60-1-Angle/dp/B002B56CVI
No tak, ale za wysyłkę ponad połowę struga trzeba tam zapłacić ;) Chodziło mi o rozsądne źródło ;)

Offline raven

« Odpowiedź #126 dnia: 10 Lutego 2018, 06:49:41 czas Polski »
Na jedno wychodzi, po doliczeniu cła około 40$ dostawa wychodzi :-/

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Lutego 2018, 10:40:54 czas Polski »
Swoją droga to ciekawe co dzieje się ze Stanleyem, kupili IRwina, i zwijają interes, skoro nie ma w hurtowniach części zapasowych?
Na jakiejś ruskiej stronie można nabyć nawet poszczególne części do strugów (ceny nieprzystępne),  w Polsce nie widziałem.

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Lutego 2018, 12:40:13 czas Polski »
Sprawa z nożami jest dla Stanleya kompromitacją. Zainteresowanych proszę o nacisk na "dluta.pl" lub przedstawicieli handlowych. Kilka dni temu kupiłem "7", dzień później urwałem rączkę której nawet nie mam zamiaru szukać. Będzie dorobiona z drewna. Na wszelki wypadek do "7"dokupiłem  3 noże bo nigdy nie wiadomo co im odbije... Więcej Stanleya nie kupię.
Znalazłem nową stal 1.2990. Jest piekielnie droga ale parametrami przewyższa A2 i PM-V11 Veritasa. Jak mnie ostro przyprze to sobie noże dorobię.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Lutego 2018, 13:04:05 czas Polski »
https://www.stanleyrus.ru/instrum_stanley_zapchasti-dlya-rubankov
jeżeli mają takie asortymenty to ok, ale dlaczego nikto w Polszy tego nie ma?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 10 Lutego 2018, 13:41:39 czas Polski »
Sprawa z nożami jest dla Stanleya kompromitacją. ...

Trudno dopatrywać się kompromitacji - korporacja nigdy się nie kompromituje ma jedynie swoją strategię ;)
No i teraz jest problem jak tu ją zinterpretować.
Może wychodzą z założenia są producentami "pierwszego kompletu" a jak komuś zależy na uzupełnieniu to jest Hock , który robi noże dodatkowe do tych i innych strugów.

Offline raven

« Odpowiedź #131 dnia: 10 Lutego 2018, 13:47:18 czas Polski »
Nie wydaje mi się. Każdy producent we własnym interesie powinien zapewnić podstawowe części eksploatacyjne, jak noże w tym wypadku. Prosta sprawa, lepiej kupić u źródła, i dać im zarobić, szczególnie, że przecież produkują te noże żeby zamontować je w nowych strugach. Może jakieś problemy materiałowo-dystrybucyjne, i to chwilowy problem?

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 10 Lutego 2018, 18:00:04 czas Polski »
Trudno dopatrywać się kompromitacji
Znasz jakąś firmę produkującą samochody która by przetrwała jadąc na takiej strategii?
Proszę wziąć pod uwagę, że chodziło mi o amatorskie narzędzia
https://allegro.pl/listing?string=Kamienie%20wodne%20ose%C5%82ka&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni1-4-1003 Jest jeszcze coś takiego ale są to naturalne piaskowce, trudne w obsłudze i mało wydajne. Ich zaletą jest, że jak się zapchają to zmieniają gradację na 5-8 tys. ;)

Offline MatZ

« Odpowiedź #133 dnia: 11 Lutego 2018, 10:21:12 czas Polski »
Koleżanki, koledzy
Jaka jest różnica między strugami 12-205, a 12-005? Długości i szerokości ostrzy takie same, wykończenie identyczne, różnica ceny 50zł.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #134 dnia: 11 Lutego 2018, 10:54:43 czas Polski »
Długości i szerokości ostrzy takie same
Co do długości to się chyba pomyliłeś, bo ten pierwszy to czwórka, a ten drugi to piątka.
Porównaj jeszcze raz. Na wygląd też widać, bo w piątce za tylnym uchwytem jest widocznie więcej żelaztwa.