21 Kwietnia 2026, 22:07:31 czas Polski

Autor Wątek: blat stary  (Przeczytany 4550 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
blat stary
« dnia: 30 Stycznia 2015, 14:44:22 czas Polski »
Mam zlecenie od żony - znaleźć blat, jak na załączonym obrazku. Poproszę o wskazówki, gdzie takie coś kupić, lub jak zrobić samemu.

Pozdro,

Offline krist138

Odp: blat stary
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2015, 16:05:40 czas Polski »
Zrobić klejonkę z desek przestrugać  sformatować , zdjęcia dobrze by było odwracać wygodniej się ogląda

Offline adrian_c

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2015, 16:09:30 czas Polski »
albo.... isc kupic klejnke i dociac  :D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2015, 16:36:45 czas Polski »
Jeśli chcesz by wyglądał na stary to najlepiej znaleźć jakieś  stare deski albo krokwie i zrobić klejonkę. Drewno które ma kilkadziesiąt lat i jest zdrowe ma swój klimat.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2015, 17:18:15 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedzi. Czy można znaleźć taki blat stary gotowy, tylko go przyciąć na wymiar, polakierować czy olejować i dorobić resztę mebla ? Robić klejonki nie umiem.

Zdjęć też nie wiem, jak obracać w telefonie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2015, 17:34:59 czas Polski »
Napisz co umiesz i co mógłbyś zrobić to będzie łatwiej doradzić...

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2015, 17:59:49 czas Polski »
Umiem pójść do sklepu, zamówić ucięcie blatu do podanego rozmiaru. Mam wyrzynarkę, wiertarkę i szlifierkę oscylacyjną.

W pytaniu chodziło mi o to, czy można kupić nowy blat i zaaplikować jakąś bejcę, czy olej, żeby wyglądał, jak stary.

Offline wanar1984

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2015, 20:16:33 czas Polski »
napisz jeszcze jaki wymiar masz tego blatu

Offline krist138

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2015, 21:32:09 czas Polski »
Poczytaj trochę forum dasz sobie radę z klejonką jak będziesz miał deski na pewno któryś z kolegów z okolicy ci przestruga .Pokleić chyba umiesz ,najprostsze ściski drobisz z kawałków deski i klinów ,po sklejeniu dasz do przestrugania resztę zrobisz sam powodzenia

Offline pawelski

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2015, 23:01:46 czas Polski »
Witam,
Wymiary by sie przydały żeby cokolwiek doradzić.
Ja proponuję coś pomiędzy robieniem klejonki a kupieniem czegoś gotowego. Można np. w Casoramie albo jakim innym markecie, kupić parapety (sosna lub dąb), taki parampet ma przeważnie 30 cm szerokości. Następnie można je skleić, z użyciem kołków  lub bez i mamy blat o wymiarach np 60 cm x 90 cm z zaokrąglonymi rogami. Jest już wyszlifowany, wystarczy tylko dopracować miejsce sklejenia.

Koszt dębowego parapetu dł. 92 cm to ok 100pln. Zależy ile pieniedzy chcesz na to przeznaczyć (tutaj 200pln + klej + kołki)
Przykładowy parapet: http://www.castorama.pl/parapet-wewnetrzny-unicell-sosna-92-x-30-x-3-5-cm.html

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2015, 07:24:08 czas Polski »

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2015, 16:11:32 czas Polski »
Zleceniodawca mówi o wymiarach 35x100.cm. Może.więc ten parapet dębowy z Castoramy by się nadał. Pytanie tylko czym go wykończyć, żeby wyglądał, jak stary ?

Jeślibym kleił deski, to czy klej wikol się do tego nadaje,.czy raczej jakiś 2-składnikowy ? Nie wiem gdzie szukać starych desek. Może kupić jakiś stary mebel ?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2015, 16:16:18 czas Polski »
W pytaniu chodziło mi o to, czy można kupić nowy blat i zaaplikować jakąś bejcę, czy olej, żeby wyglądał, jak stary.
Zanim zastosujesz jakąś bejcę,czy olej musisz poszlifować trochę :)

Tu ręczna robota-może kolor nie taki :P
https://www.youtube.com/watch?v=XE511CfQcUI&index=2&list=PLpk26wXuZMjk15xv9li3L9nmKcffJg8gj
A tu fachowy sprzęt do szczotkowania drewna
https://www.youtube.com/watch?v=eOfRDz9DSLY
I jeszcze do pooglądania,czym postarzyć można
https://www.google.pl/search?q=postarzanie+drewna+szczotk%C4%85+drucian%C4%85&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=x-rMVPPHJ4muU8e2gMgP&ved=0CDIQsAQ&biw=911&bih=470

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2015, 20:07:24 czas Polski »
Kup śzczotkę stalową na wiertarkę i szoruj drewno . Dłutem zrób kilka ścięć na krawędziach . a płaskim wkrętakiem kilka rys imitujących pęknięcia drewna . Następnie papier ścierny i szlifuj by nie było drzazg ale strukturę drapaną ( tylko w   wzdłuż słoi  ) żeby było widać . Na to olej i wosk nakładany szczotką do butów . :D