27 Kwietnia 2026, 18:41:47 czas Polski

Autor Wątek: Pieski mft-3  (Przeczytany 28502 razy)

Offline Robsonik

Odp: Pieski mft-3
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Lutego 2015, 23:59:29 czas Polski »
Z czego są zrobione i jaki koszt wykonania?

Offline adrian_c

« Odpowiedź #61 dnia: 14 Lutego 2015, 07:39:52 czas Polski »
material to ertalon, pret 1mb kosztowl mnie 25pln, koszt toczeniam hmmm... nic  :)

Offline adrian_c

« Odpowiedź #62 dnia: 14 Lutego 2015, 08:06:27 czas Polski »
powiem więcej, gwint w niczym nie przeszkadza, a pomaga bardzo. ja pod stołem mam szuflady i kiepski dostęp od spodu blatu. jak się piesek przyklinuje, to śruba ułatwia wyjecie :] ;D

Offline Jakub82

« Odpowiedź #63 dnia: 14 Lutego 2015, 08:33:51 czas Polski »
ertalon? nie polecam materiał ten ma niską stabilność wymiarową, a przede wszystkim dużą chłonność jeśli chodzi o wilgoć!!!!

Offline adrian_c

« Odpowiedź #64 dnia: 14 Lutego 2015, 08:42:20 czas Polski »
ertalon? nie polecam materiał ten ma niską stabilność wymiarową, a przede wszystkim dużą chłonność jeśli chodzi o wilgoć!!!!
niską stabilność? hmm nie zgłaszała mi produkcja i narzędziownia, że jest z nimi coś nie tak. Chłonność wilgoci hmm warsztat suchy i wilgoć? hmm to tak ciuchy które sie nosi :) mi pasują taki. Jeżeli będzie coś nie tak to zrobimy nowe :)

Offline Jakub82

« Odpowiedź #65 dnia: 14 Lutego 2015, 08:49:43 czas Polski »
Adrian poczytaj na temat tego materiału, pieski raczej powinny trzymać wymiar idealny służą przede wszystkim do wymiarowania i ustawienia kata stołu mft3, tak więć każde odstępstwa od wymiaru mają znaczenie! Nie mówię, że są najgorsze to są tylko moje obawy, ertalon jest materiałem konstrukcyjnym, twardym i wykorzystywanym w przemyśle nawet do budowy przekładni zębatych ale nie chciał bym się zdziwić co do zmiany jego wymiarów nawet o dziesiąte milimetra bo zależy mi na dokładności wymiaru.
A na czym toczyłeś, na CNC ? I jak z wymiarowością?

Offline adrian_c

« Odpowiedź #66 dnia: 14 Lutego 2015, 10:01:36 czas Polski »
Tak zgadza się, czytałem. Z ciekawości wrzuciłem do kubka z wodą odpd wielkości pieska i pomierzę co i jak :)
Co do kątów masz rację, ale przy rozstawie piesków 800x2000mm przy odchyłce 0,5mm to tylko 0,01* więc nic.
Tak czy siak. Ja stół robiłem sam łącznie z otworami, dla mnie maja one służyć tylko to przytrzymania materiału :)

Offline demolkaa

« Odpowiedź #67 dnia: 14 Lutego 2015, 13:06:34 czas Polski »
Jaki jest koszt tych piesków?
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #68 dnia: 15 Lutego 2015, 09:25:41 czas Polski »
....a przede wszystkim dużą chłonność jeśli chodzi o wilgoć!
tak jak pisałem robiłem test po 24h w wodzie wymiar zwiększył się o 0,39% z fi25,35 zrobiło się max fi25,45 - to tak tylko w celach informacyjnych podaję :)

Offline Jakub82

« Odpowiedź #69 dnia: 15 Lutego 2015, 11:00:43 czas Polski »
Tak jak mówiłem

Offline rjr

« Odpowiedź #70 dnia: 15 Lutego 2015, 18:34:39 czas Polski »
To w końcu z czego będą te pieski i jaka cena bo się pogubiłem :)
Pozdrawiam
Jacek
Gdyby Wybory miały cokolwiek zmienić to napewno byłyby zakazane

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Lutego 2015, 21:42:49 czas Polski »
No ładne czarne bestyjki :)

Czekamy za wycenę i zamawiamy! :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Jakub82

« Odpowiedź #72 dnia: 16 Lutego 2015, 21:25:06 czas Polski »
Widzę, że temat umiera i nikt nie chce podjąć się globalnego zamówienia w związku z powyższym będę składał zamówienie indywidualne w firmie, którą polecił Jarek. Dziękuję koledze, który podjął się wykonania projektu. Dam znać co do cen! :-\

Offline przeniek

« Odpowiedź #73 dnia: 16 Lutego 2015, 21:33:14 czas Polski »
Chętni są przecież. .. adrian_c wykonał sobie z ertalonu Robsonik pojechał wycenić i miał dać znać ... nie wiem jak reszta ale ja czekam. Jakub82 - jeśli robisz 1 komplet to ja bardzo chętnie. Wydaje mi się że kluczowa jest średnica w blacie więc proponuje 1 sztukę sprawdzić i zamawiać resztę.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Jakub82

« Odpowiedź #74 dnia: 16 Lutego 2015, 21:44:47 czas Polski »
Wysłałem zamówienie z prośbą o wycenę poszczególnych piesków według zamieszczonego przez ciebie rysunku, przy okazji jeszcze raz dziękuje za twoje zaangażowanie, zobaczymy co odpiszą , miałem wrażenie, że oprócz rzeszy chętnych wszyscy zaczęli indywidualnie składać zamówienia, mnie jednak interesuje aluminium, żadne plastiki, głównie pieski służyć będą do precyzyjnego ustawienia obrabianego materiału, same pieski dociskowe rzadziej wykorzystuję z uwagi na fakt, że oryginalne bez podkręcenia załączonymi do zestawu śrubami po dociśnięciu unoszą nieznacznie obrabiany materiał.