Maj 20, 2024, 22:26:50 pm

Autor Wątek: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?  (Przeczytany 3381 razy)

Offline Severski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« dnia: Luty 02, 2015, 20:43:20 pm »
Witam,

 Na frezarce znajomego z kawałka sosny zrobiłem wałek kuchenny. Zastanawiał się czym zabezpieczyć drewno.
Do głowy przychodzi mi olej. Jest to prosty i naturalny sposób na konserwację, szczególnie że będzie to produkt kuchenny.

 Co myślicie?


Pozdrawiam!

Offline Paweł 46

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1994
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2015, 20:55:05 pm »
Może być olej, tylko nie jadalny do smażenia lub sałatek.
Poczytaj wątek o zabezpieczeniu deski do krojenia, podobny temat.
Na marginesie wałek sosnowy, to chyba nie najlepszy pomysł.
Takie wałki przeważnie robi się bukowe.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kozio

  • Gość
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2015, 21:08:27 pm »
Też nie jestem pewien co do sosny, dotąd widziałem tylko bukowe...

Offline Severski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2015, 21:12:10 pm »
Myślałem o oleju kokosowym, nie zmienia koloru drewna no i się nie psuje. Dlaczego sosna się nie nada? Będzie wchodziła w reakcję z produktami ? Mam w domu sosnową stolnicę i daje radę.

Offline RobRob

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2015, 21:15:05 pm »
Sosna jest za miękka na wałek i za bardzo się nie nadaje.

Offline amigorg

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7495
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
    • Zobacz profil
    • Maszyny i projekty
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2015, 21:18:24 pm »
Obejrzałem właśnie kilkudziesięcioletni wałek domowy, nie wydaje się mi się aby był czymkolwiek zabezpieczony. Żona po każdorazowym użyciu zmywa go kuchennym środkiem bakteriobójczym i stawia do osuszenia.

Offline RobRob

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2015, 21:21:16 pm »
Moja połowa ma chyba z grabiny taki po babci ciężki
Ma chyba ze 30 lat wygląda jak nowy

Offline Severski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2015, 21:28:48 pm »
Może w ogóle go nie zabezpieczać, zostawić surowy? A z drugiej strony olej chyba nie zaszkodzi...

Offline RobRob

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2015, 21:55:09 pm »
Tylko wałków się nie myje wodą

kwita

  • Gość
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2015, 11:07:11 am »
Od dziecka pamiętam, że w domu babcia nigdy niczym specjalnym nie konserwowała, obecnie od ponad 20-stu lat moja żona także niczym nie konserwuje, wałek jest w świetnej kondycji, praktycznie jak nowy a dość często używany, sporadycznie myty i suszony, najczęściej tylko oskrobany nożem z pozostałości ciasta...
Pytanie, jak zachowa się wałek po jakimkolwiek olejowaniu...co na to np. mąka?

akwa-stolarz

  • Gość
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2015, 11:14:55 am »
nijak się nie zachowa ;) olej wsiąknie w drewno, wyschnie nie wiem co tam, przecież każde ciasto zawiera w przepisie tłuszcze więc wałkując je tłuszcz również wnika w drewno. ja bym nie zabezpieczał niczym.

Online tomekz

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5697
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2015, 17:40:59 pm »
Wałek się zabezpiecza  mąką

Offline Paweł 46

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1994
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2015, 18:12:48 pm »
Dla tego wałek robi się z twardego bukowego drewna ( tak samo jak deski ) żeby żywność nie wnikała w mikropory, które np. sosna ma dużo większe.
Do tego ważne jest żeby idealnie wyszlifować drewno, wręcz wybłyszczyć, wtedy mąka czy inne produkty nie przywierają do tak gładkiej powierzchni.
Z tego względu ( gładkość powierzchni ) spotykamy wałki ceramiczne, lub metalowe pokryte warstwą teflonu.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Rizer

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 683
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2015, 21:11:20 pm »
Ja bym proponował pomalować jakimś olejem (np: lnianym) nie dla impregnacji bo to raczej nie potrzebne lecz dla samego wyglądu wałka. Tak z jedną-dwie warstwy.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline robson

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1655
    • Zobacz profil
Odp: Wałek kuchenny, czym zabezpieczać?
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 07, 2015, 18:27:11 pm »
Absolutnie sosna nie nadaje się na jakiekolwiek akcesoria do kuchni ,zbyt duża zawartość żywicy  :)
dawniej popularne klatki na jabłka nie mogły być wykonane z sosny.