22 Kwietnia 2026, 08:54:36 czas Polski

Autor Wątek: wkręty do płyt kartonowo gipsowych  (Przeczytany 4131 razy)

Offline przemoprzem

Odp: wkręty do płyt kartonowo gipsowych
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2015, 12:34:36 czas Polski »
Przecież te wkręty czy do karton gipsu czy do drewna to są po ok 15-16 zł za kg. W marketach jest drogo, popakują o 10 szt i golą równo klienta. Te do karton gipsu łatwo ukręcić, z drugiej strony te do drewna łatwo obrobić łepek krzyżakowy - fajny bajer do wkrętów do drewna to wkrętarka z udarem - wkręt wchodzi jak w masło, nie trzeba dociskać bo udar robi swoje. 

Offline jawor

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2015, 13:41:01 czas Polski »
Apropos tych wyrabiających łepków, spytam nieśmiało czy aby stosujecie odpowiednie końcówki do ich wkręcania? Pytam, bo sam kiedyś tego nie robiłem (z nieświadomości) i bardzo mnie denerwowały te wyrobienia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2015, 13:57:51 czas Polski »
   Krzyś 48

Ocet a gwoździe

Zabieg maczania gwoździ w occie jest stosowany w wyjątkowych okazjach  , przez znających  zagadnienie specjalistów branży drzewnej.
Ma on , na celu zwiększenie sił adhezji oddziałujących na powierzchnię zewnętrzną  gwoździa a stykającą się z nią powierzchnią materiałów  drzewnych.
Sposób ten aczkolwiek znany od  dawna mistrzom  stolarskim , z racji coraz mniejszego zastosowania gwoździ jest zapominany i nie rozpowszechniany .
Podobny sposób pokrywania gwoździ , w tym wypadku  śliną , stosowany jest przez rzemieślników Japońskich, podczas przybijania gontów dachowych z namaczanych obłogów  ,  przy pokrywaniu świątyń buddyjskich .
Lecz tam stosowane  są  gwoździe z bambusa, które  mistrz podczas pracy trzyma w ustach , popychając językiem  do  przodu  , po jednej  sztuce  w celu chwycenia go ręką .

Pozdrawiam Tomekz

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2015, 14:00:16 czas Polski »
Ja używam m.in. bitów Bahco i Wiha. Jeżeli stosuje PZ do PZ i PH do PH to nic się nie obrabia...

Offline jawor

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lutego 2015, 14:02:44 czas Polski »
Właśnie to miałem na myśli

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2015, 14:10:10 czas Polski »
U mnie najczęściej się obrabia jak już ciężko idzie i się nie dociśnie odpowiednio mocno. Jak koleś robił mi podłogę to miał wkrętarkę z udarem i bez nawiercania wkręcał bardzo szybko bez żadnych uszkodzeń długie wkręty.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lutego 2015, 21:16:58 czas Polski »
U mnie najczęściej się obrabia jak już ciężko idzie i się nie dociśnie odpowiednio mocno. Jak koleś robił mi podłogę to miał wkrętarkę z udarem i bez nawiercania wkręcał bardzo szybko bez żadnych uszkodzeń długie wkręty.
Używam wkrętarki Metabo, z siłą 48 Nm, robiłem w domu na poddaszu całą podłogę na legarach, wkręty 7x100 wkręcałem bitem PZ3 i nigdy nie zdarzyło się aby coś przeskoczyło. Lepszym rozwiązaniem jeśli śruby są długie i grube to na TORX. Takimi przykręcałem OSB do legarów.
Z praktyki wiem, że np. bit PZ jednej firmy ma minimalnie różne kąty od bita PZ innej firmy.