23 Kwietnia 2026, 12:12:27 czas Polski

Autor Wątek: Garaż - propozycje zmian  (Przeczytany 8498 razy)

Offline pacyfic_77

Odp: Garaż - propozycje zmian
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2015, 10:29:30 czas Polski »
Proponujesz żebym je podniósł do góry a tym samym zwiększył wysokość a zarazem kubaturę pomieszczenia ?
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline RobRob

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2015, 11:34:15 czas Polski »
i podwyzszył bym pomieszczenie do 3,5 m

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2015, 20:12:16 czas Polski »
Mam nadzieję że o to Ci chodziło ;)
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2015, 20:20:27 czas Polski »
dużo lepiej ;) wyczytałem, że będziesz budował ule oraz modele więc podejrzewam, że duża maszyneria u ciebie w warsztacie nie zagości a twoje produkty nie będą wielkich gabarytów. dlatego pomimo mojej wcześniejszej propozycji wyburzenia ściany, uważam teraz, że otwór jaki planujesz będzie słuszniejszy  :) zawsze możesz zrobić zasuwane drzwi lub kotare i  odseparować miejsce robocze (czyt. zakurzone :) ) od garażu- przydatne np. jeśli zechcesz coś polakierować

Offline studio tata

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lutego 2015, 20:27:14 czas Polski »
ok teraz ,
masz na projekcie tak jak Jarek popatrz na jego sufit

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2015, 21:27:45 czas Polski »
Myślę jednak, że to rozwiązanie wykorzystam tylko nad stolarnią. W pozostałych pomieszczeniach do jętek mam 292 cm.  W zupełności wystarczy. Wprowadziłem trochę zmian, i tak: będzie szersza brama wjazdowa, otwór nazwijmy go technologiczny miedzy drewutnią a stanowiskiem na samochód będzie miał wymiar 200 x 210 cm, w tej ścianie zdecydowałem się jednak zostawić zwykłe drzwi pełniące funkcję szybkiego przejścia miedzy pomieszczeniami. Jak można zauważyć odsunąłem się od ściany z oknem o 67 cm w celu postawienia stołu właśnie na tej ścianie, myślę że stół szerokości 60 cm w zupełności mi wystarczy ;) Jedno co mnie korci to zrezygnowanie z dwóch wejść z lewej strony na poczet większej powierzchni użytkowej i jednego wspólnego wejścia  ??? Co proponujecie zostawić tak jak jest czy to poprawić?

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2015, 22:00:18 czas Polski »
Dokładnie tak, usunąłbym ten "ucięty narożnik". Podejrzewam że chcesz jak najłatwiej więc lepiej,szybciej byłoby wybudować prostokąt.
Zauważyłem że ludzie coraz częściej wykorzystują jętki jako sufit a nie jako element konstrukcyjny dachu. jętki przenoszą siły które powstają np od ciężaru dachu lub  naporu wiatru. Dlatego stosuje się je w okolicach połowy odległości między płatwią dolną (murłata) a górną (kalenica)
Czym chcesz pokryć dach? trochę bym podniósł dach do 35st
Jesteś architektem?
pozdro

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lutego 2015, 22:05:05 czas Polski »
Nie jestem architektem, ale skończyłem budownictwo ;)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lutego 2015, 23:22:01 czas Polski »
Kolejne zmiany. Budynek w rzucie jako prostokąt  :) Pracownia pasieczna nagle ma powierzchnie 11 m2 :) Apetyt rośnie w miarę jedzenia jeszcze zastanawiam się nad poszerzeniem drewutni o 30 cm. Muszę wziąć miarę i wszystko pomierzyć w terenie. Jakby nie te 3 metry od sąsiada to wcale bym się nie zastanawiał. Z tyłu zaś 3 m i ściana lasu 12 m tu dopiero zaczynają się schody, a w moim przypadku ściana lasu wyznaczona na 1,5 od mojej granicy, nie trudno zauważyć musiałbym się odsunąć od granicy o 10,5 m wg warunków ppoż. po prostu czyste szaleństwo. W przyszłym tygodniu zaczynam batalie o wydanie warunków zabudowy mam nadzieję pomyślnej dla mnie ???

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Lutego 2016, 19:44:25 czas Polski »
Zmiany, zmianami lecz trochę czasu minęło. No cóż z planów nici. Postanowiłem zrobić coś mniejszego z drewna.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lutego 2016, 20:30:09 czas Polski »
To też kawał konstrukcji.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Lutego 2016, 20:34:32 czas Polski »
Dwa samochody się mieszczą, no i jest upragniona drewutnia  :) Jest woda i siła. Wysokość ponad 3 m nad drewutnią. Całość niższa od wymaganych 4 m >:(

Offline velsyster

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lutego 2016, 00:02:04 czas Polski »
Całość niższa od wymaganych 4 m
Wymaganych przez?

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lutego 2016, 07:48:56 czas Polski »
Prawowo budowlane :(

Offline velsyster

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lutego 2016, 09:21:17 czas Polski »
A w ta stronę, juz myślałem ze łamiesz jakiś przepis robiąc niżej niż 4m ;)

-- Tapatalk