22 Września 2026, 01:51:55 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa z wózkiem  (Przeczytany 64605 razy)

Offline pacyfic_77

Odp: Pilarka stołowa z wózkiem
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Lutego 2015, 22:25:06 czas Polski »
Małe przymiarki do zakupu profili na ramę  :) Wyszło 15 mb profila, nie wiem czy to dużo czy mało. Ciekawe ile mnie to bedzie kosztować. Zapewne przekonam się jutro na składzie ;)
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline hycel

« Odpowiedź #61 dnia: 17 Lutego 2015, 22:45:34 czas Polski »
Witam.
    Przepraszam ,ze nie na temat ,ale ogromnie Tobie jak i wielu tu
innym zazdroszczę umiejętności rysowania i rysunku technicznego .
 Ja jestem w tej dziedzinie ,,kalectwo ekstremalne ".
       Niedouczony Pozdrawia.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Marca 2015, 19:06:17 czas Polski »
zazdroszczę umiejętności rysowania i rysunku technicznego .
przez 4 lata w szkole uczylem się rysunku i wtedy byłem przekonany, że jest mi to całkowicie zbędne. natomiast teraz bardzo się cieszę, że posiadam taką wiedzę

Offline wstefan

« Odpowiedź #63 dnia: 09 Kwietnia 2015, 22:59:41 czas Polski »
Jak tam pracę? coś jakoś umarło :(
a zapowiadało się ciekawie ...

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #64 dnia: 10 Kwietnia 2015, 07:16:43 czas Polski »
Jak narazie za wiele się nie dzieje :-[ Jak coś więcej powstanie na pewno dam znać :)
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline def

« Odpowiedź #65 dnia: 10 Kwietnia 2015, 12:15:06 czas Polski »
Widziałem wiele sposobów i żadnego bym nie powtórzył ale to z tych linków poniżej polecam. Pilarkę koniecznie trzeba uzbroić w lepszą osłonę i poręczny włącznik elektryczny. Wahadło  do opałówki powinno się odpinać.

Offline def

« Odpowiedź #66 dnia: 10 Kwietnia 2015, 12:53:57 czas Polski »
,... przepraszam, pomyliłem tematy a i pewnie forum też pomyliłem.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #67 dnia: 17 Października 2015, 19:45:06 czas Polski »
Witam ponownie. Dawno nic nie pisałem  bo się nic nie działo w temacie. Na chwilę obecną dorobiłem wałek. Jeszcze tylko muszę wyfrezować rowek pod klin i pierwszy element będzie gotowy. Podsyłam foteczki :)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #68 dnia: 18 Października 2015, 21:27:57 czas Polski »
Wiem, że to zabrzmi dziwnie ale dzisiaj dorobiłem dociski i zrobiłem rowek pod klin :) Najpierw toczenie docisków i szlifowanie potem frezowanie rowka na numeryku :)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #69 dnia: 19 Października 2015, 19:20:52 czas Polski »
Teraz przyszedł czas na koła pasowe :)
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2015, 19:23:47 czas Polski wysłana przez pacyfic_77 »

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #70 dnia: 21 Października 2015, 08:57:54 czas Polski »
Zapomniałem jeszcze o nakrętce ;)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #71 dnia: 29 Listopada 2015, 18:44:38 czas Polski »
Troszkę powstało nowych elementów. Koło małe i duże jak i nakrętka. W małym brakuje rowka na wpust a w dużym i rowka i otworów ulżeniowych  ;) Mam nadzieję że w końcu wezmę się za ramę do mojej piły ;)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Grudnia 2015, 09:39:02 czas Polski »
Fajnie że temat ruszył do przodu ;-)
Z niecierpliwością czekam na kolejne elementy i montaż.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Grudnia 2015, 12:20:22 czas Polski »
Po rozmowie z tokarzem ja będę robił wałek z rury grubościennej. Chodzi o to że takie oprawy jak Twoje wymagają łożysk samonastawnych, chyba że zrobisz idealnie bazę pod przykręcenie opraw. I teraz te łożyska wahliwe nie są tak wytrzymałe jak łożyska sztywne. Jak masz wałek robiony z rury grubościennej to nie ma praktycznie problemu "przekoszenia" mocowania wałka i można dać zwykłe łożyska które są wytrzymalsze.

Ale czekam na resztę konstrukcji bo sam się w końcu biorę za pilarkę i dobrze podpatrzeć różne rozwiązania.

PS. Gdzie klin :) ?

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #74 dnia: 28 Grudnia 2015, 16:35:48 czas Polski »
Miałem napisać juz przed świętami ale jakoś zeszło ;) Zrobione just są wpusty w małym i dużym kole. Dodatkowo odchudziłem duże koło od silnika. Na frezarce CNC to kwestia kilku linijek programu :) Jak się powiedziało "a" trzeba... Wyciągnąłem wał z silnika. Przy okazji zakupiłem nowe łożyska, francuskie podobno lepsze od chińskich ;) Tak więc z prac obróbczych dotyczących jednostki napędowej to zostało tylko wyfrezować wpust w wale silnika :) Jest i postanowienie na przyszły rok: ukończyć w końcu maszynkę ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2015, 16:37:21 czas Polski wysłana przez pacyfic_77 »