29 Kwietnia 2026, 06:13:15 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa z wózkiem  (Przeczytany 63203 razy)

Offline pacyfic_77

Odp: Pilarka stołowa z wózkiem
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Stycznia 2016, 18:23:05 czas Polski »
W końcu ukończyłem zespół napędowy  :) Wyfrezowany wpust w wałku silnika załatwił wszystko. Na chwilę obecną kilka fotek. Dzis też zakupiłem kondensator do silnika. Doczytałem się na starym, że ma mieć 20 μF taki tez zakupiłem :) No ale postanowienia noworoczne trzeba wypełnić, zatem zakupiłem dziś trzy kawałki profila 40x40x2 po 6 m długości. Myślę że teraz będzie z górki ;)
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #76 dnia: 11 Stycznia 2016, 18:31:26 czas Polski »
Robisz na paski 13 mm? Bo kurde minimalna średnica koła pasowego dla paska 13 mm to "tylko" ok 71 mm a dla paska 17 mm to jest "aż" 112 mm. A na wale to im mniejsze tym lepsze, żeby na wysokości nie stracić.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #77 dnia: 11 Stycznia 2016, 19:56:47 czas Polski »
Nie robię na 10 mm :) zrobiłem tak jak na rysunkach  ;)
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #78 dnia: 13 Stycznia 2016, 20:15:56 czas Polski »
Ostatnio spojrzałem na datę rozpoczęcia tematu i z deko się zdziwiłem. Niedługo będzie rok. No cóż parcia wielkiego nie było aby skończyć maszynkę szybko. Dzięki Waszej pomocy powstała mała dokumentacja :)Modele, które buduję też zajmują mi od jednego do półtora roku ;) Tak więc nie owijając mam nadzieję, że skończę ją w ciągu roku 8) Mam tak, szczególnie przy budowie modeli, że jak mam kilka elementów to aż mnie korci aby zrobić małą przymiarkę :) Kilka foteczek z przymiarki, a na ostatnim zdjęciu mały tartak przyszłej piły ;)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #79 dnia: 13 Stycznia 2016, 20:30:21 czas Polski »
Coś mi tu nie pasi chyba. Sinik ma ok 1600W 2800 obrotów a dałeś prawie 2 razy większe koło na silniku. Po 1 czy przy takim sporym przełożeniu ten silnik da radę? Jakie obroty będziesz miał na pile? Bo wydaje mi się że do piły ok 300 mm to obroty to ok 3000 obrotów - a u ciebie to będzie sporo więcej.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #80 dnia: 13 Stycznia 2016, 21:41:56 czas Polski »
Zrobiłem szybkie obliczenia i tak dla mojego silnika z obrotami 2740 obr/min i dla zalecanej prędkości Vt =70 m/s (przyjętej przeze mnie) średnicy piły 3000 mm prędkość obrotowa powinna wynosić 4458 obr/min (do dalszych obliczeń przyjąłem 4500 obr/min). Przełożenie które muszę zastosować to 1:1,65. Zatem moje kółko pasowe na silniku przy założeniu dw=60 mm średnicy kółka na wałku musi mieć ds=99 mm zrobię zatem 100 mm.

100/60=1,666...
2740x1,666..=4566,67 - moje obroty na wałku ;D
Dzięki za podpowiedzi.  ;)
Tak dla przypomnienia, wymiary kół i prędkości przyjąłem na podstawie tych obliczeń ;)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #81 dnia: 14 Stycznia 2016, 17:43:01 czas Polski »
Dzisiaj troszkę sobie pospawałem  ;) Na razie tylko główne elementy. Muszę dorobić zawiaski :)

Offline velsyster

« Odpowiedź #82 dnia: 14 Stycznia 2016, 21:55:39 czas Polski »
Jak dokładność bedzie taka jak w zaprezentowanym modelu to szykuje sie całkiem profesjonalna maszyna.
Nie pamietam początku wątku, czy planujesz wózek i możliwość ciecia pod katem?

-- Tapatalk

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #83 dnia: 18 Stycznia 2016, 18:28:09 czas Polski »
Wózek tak naprawdę nie jest mi potrzebny. Zauważyli to już  wcześniej forumowicze. Może kiedyś. Tymczasem prace powolutku ruszyły do przodu ;)

Offline Andriu

« Odpowiedź #84 dnia: 27 Stycznia 2016, 09:45:39 czas Polski »
. Cześć. nie za nisko masz zamocowane  wrzeciono względem  góry stołu. Będziesz musiał używać  piły o dużej średnicy, ja bym skrócił  ten słupek  przy mocowaniu zawiasu  do przechyłu piły.  Po za tym robota super

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #85 dnia: 27 Stycznia 2016, 10:42:57 czas Polski »
Super, że się podoba ;). Co do słupka to będę używał piły o średnicy 300 mm, dla moich potrzeb to w zupełności wystarczy  :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #86 dnia: 27 Stycznia 2016, 11:14:59 czas Polski »
super robota. A z piłą 300 jaką grubość dasz rade rozciąc?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #87 dnia: 27 Stycznia 2016, 11:25:11 czas Polski »
Dorzucę od siebie - tarcze zaciskowe do piły z płytkami HM wg DIN 8083 to min 120 mm dla tarcz 300-350 mm. Dzwoniłem specjalnie do Globusa bo te dane to z ich dokumentu mam http://www.globus-wapienica.eu/userfiles/TechInfo_PS_pol.pdf i to są normy wg których oni rozpatrują reklamację. Jeśli trafia do nich piła z reklamacją na bicie to jak będziesz miał tarcze zaciskowe niezgodne z normami to reklamacją odrzucona. Inna sprawa jest jak jest nowy sprzęt z certyfikatem CE (czy coś tam podobnego) to wtedy inaczej na to patrzą - choć nie bardzo czaję co ma samo CE do faktu że pilarka z takim znakiem może mieć mniejsze tarcze zaciskowe - przecież te krążki niczym się nie różnią się nie różnią fizycznie z CE i bez CE.

Same tarcze zaciskowe oczywiście nie mogą mieć jednolitej powierzchni od strony tarczy - musi być zrobione podtoczenie żeby tarczę trzymał sam "pierścień" - w sumie to wszyscy tak robią jak patrzę na allegro. No i tarcze zaciskowe muszą być robione "z jednego uchwytu" - czyli mocujemy materiał i toczenie i wiercenie otworu musi być "za jednym zamachem". Bo facet mówił, że czasem jest tak że otwór w tarczy zaciskowej jest delikatnie przekoszony z płaszczyzną dociskową i jest bicie - ale takie rzeczy to chyba tokarz powinien wiedzieć.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #88 dnia: 27 Stycznia 2016, 11:27:48 czas Polski »
Fajna robota :)

Bedzie Pan zadowolony ;)

U mnie w pile tez wstępnie myślałem o takim sposobie pochylania piły ale dałem sobie spokój bo akurat nie potrzebowałem pochylania.

U Ciebie będzie w pełni funkcjonalna maszyna :)

Czyli juz niedługo zaczną wióry lecieć :) 

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #89 dnia: 27 Stycznia 2016, 11:33:52 czas Polski »
Co do zacisków na piłę to tak jak piszesz z jednego zamocowania. Ja dodatkowo swoje rzuciłem na magnesówkę i szlifowałem  ;) Na razie poszukuję podnośników od Syrenki , Warszawy, itp. Jak tylko znajdę prace nad maszynką pójdą dalej i być może niedługo wióry polecą ;)