02 Lipca 2026, 23:42:16 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa do 10 tyś.  (Przeczytany 8372 razy)

Offline bercisz

Pilarka stołowa do 10 tyś.
« dnia: 08 Lutego 2015, 05:19:34 czas Polski »
Witam,
jako że jest to mój pierwszy post "Witam wszystkich serdecznie", założyłem nowy wątek ponieważ trochę odbiega od istniejącego i dość często jednak uczęszczanego o pilarkach. Moim pytaniem jest a raczej rozpoczęciem dyskusji o piłach jest wątek pilarek do 10 tysięcy, nie musi być to nowa pilarka, bo raczej w tej cenie takiej nie znajdziemy, powinna być dość mała, ponieważ mam nie za dużo miejsca. Może być jakaś formatowa, ale nie za duża, bo niektóre kolosy po prostu się nie zmieszczą. Proszę Was o pisanie o swoich pomysłach na ten sprzęt, o jakieś konkretne linki. Gdzieś w głowie przewraca mi się REMA z Reszela, pytanie do tego wątku jest takie od kiedy produkują oni swoje maszynki(bądź części) w Chinach ?
Podpytanie moje jest takie jak oceniacie firmę Bernardo, z góry jednak zastrzegam, że nie interesują mnie sprzęty tego typu, chciałem jednak puścić wodzę fantazji i zobaczyć Wasze zdanie o sprzętach MADE IN CHINA, może ktoś z Was używa bądź używał sprzętu klasy HolzMann albo wymienionego wyżej Bernardo.
Pozdrawiam serdecznie Hubert

Offline bercisz

Odp: Pilarka stołowa do 10 tyś.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2015, 05:27:26 czas Polski »
Zapomniałem dodać, że będzie ona (piła) używana najczęściej do litego drewna, choć jeśli byłaby formatową z podcinakiem, to przyda się do paru zadań z płytą w przyszłości.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2015, 08:16:03 czas Polski »
Napisz (jeśli możesz) coś więcej o sobie ale już w odpowiednim dziale (łatwo znajdziesz ma stronie głównej) :)
Jakim miejscem dysponujesz?  Z małych i używanych to Mafell'a czy Festool'a spokojnie da radę wyrwać. Na pewno będą precyzyjne i naprawialne.
Trudny temat. Zależy co najczęściej tniesz, czy korzystasz (będziesz) z sanek itp.  itd...

Offline bercisz

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2015, 16:19:49 czas Polski »
Przepraszam najmocniej, przedstawiłem się już w miejscu do tego przeznaczonym :) a wracając do tematu to może faktycznie za mało się rozpisałem co do miejsca i celowości urządzenia. To tak miejsce jest na prawdę skromne jakieś 5x5m. A piła raczej interesowałaby mnie stołowa, no chyba, że ktoś mi to z głowy wybije. W sumie zależałoby mi na czymś większym, ponieważ liczyłaby się w niektórych pracach powtarzalność elementów składowych. Oczywiście sanki jak najbardziej przydatna rzecz. A co do cięcia to nastawiam się na przecinanie mniejszych elementów w granicach metra - półtora, jak chyba już pisałem z litego drewna, raczej sosna, bądź świerk. Jak czegoś zabrakło to dopiszę :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2015, 16:34:09 czas Polski »
dziś metr półtora tak myślenie jak moje po roku dwa itd......... :)

Offline bercisz

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2015, 19:30:50 czas Polski »
domyślam się, że będę potrzebował kiedyś w przyszłości przyciąć dłuższe elementy, stąd też pomysł aby kupić coś większego, aniżeli wymienione wyżej przenośne pilarki, nie mówię tutaj, że nimi nie da rady, ale po prostu będzie wygodniej mieć coś stojącego twardo na podłożu :)

kozio

• Gość

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2015, 19:54:34 czas Polski »
kozio  nie osłabiaj  mnie :)

Rema - Jaroma , patrz za takimi

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2015, 20:15:15 czas Polski »
szukaj coś na parę lat, wiem po sobie ile straciłem zmieniając kolejne modele :(

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2015, 20:17:12 czas Polski »
Kozio , zartownis z Ciebie

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2015, 20:19:39 czas Polski »
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać...

Offline bercisz

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2015, 20:24:42 czas Polski »
Kozio chyba mnie przekonałeś, budżet nie zostanie przynajmniej draśnięty :)
A tak na poważnie to właśnie myślałem o starszych Polskich maszynach typu REMA, bo z tego co mnie wiadomo, zaczęli oni produkować swoje podzespoły w Chinach. Oczywiście szukam Piotrze czegoś na kilka lat do przodu:) Niestety ciężko znaleźć używaną K3 Winner -Hammera, chyba dobry sprzęt, ale przekracza portfelowe możliwości. A jak Rema to jaką byście polecali ? ;)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2015, 20:54:19 czas Polski »
sam do tej pory nie wierze za ile kupiłem k3 winner na targach stolarskich..............

Offline bercisz

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2015, 22:32:26 czas Polski »
Jak byś Piotrze mógł zdradzić i zaspokoić moją ciekawość byłbym wdzięczny :)

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2015, 22:39:47 czas Polski »
Cześć
Pomyśl o czymś takim. To przykład, jest wiele innych producentów, np. JET itp. Chodzi mi o formę maszyny i takie można w przyszłości
rozbudować, np. o dodatkowe stoły-przedłużenia.