01 Maja 2026, 04:05:51 czas Polski

Autor Wątek: Grubiarka wyrówniarka Dedra DED7813 opinie  (Przeczytany 25384 razy)

Offline Robsonik

Odp: Grubiarka wyrówniarka Dedra DED7813 opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lutego 2015, 20:28:40 czas Polski »
25 grudnia 2014 zmieniło się prawo konsumenckie i jeżeli towar niepełnowartościowy to odsyłasz na koszt dostawcy.

Offline patryk0812

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2015, 17:09:27 czas Polski »
25 grudnia 2014 zmieniło się prawo konsumenckie i jeżeli towar niepełnowartościowy to odsyłasz na koszt dostawcy.
albo i nawet wcześniej bo jak 3 czy 4 lata temu kupilem lapka z asusa to jak po miesiący mi sie zepsuł to wszystko było na koszt  asusa czy sprzedawcy teraz niepamiętam dokladnie . ale to tak tylko na boku napisalem :P poza tematem.

Offline marek20

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Kwietnia 2016, 21:55:59 czas Polski »
Ja trafiłem na wspaniały egzemplarz katowałem już go od roku jednak przejeździł jakieś 50m drewna

Offline futrzak

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Czerwca 2016, 22:15:37 czas Polski »
Jak się wam sprawuję owa strugarka, Marku jak tam twój egzemplarz? Kupilibyście jeszcze raz? Potrzebuję coś niedużego, żeby można było wyjść z nią na zewnątrz na spacer :D. Czy da radę podostrzyć noże? Czy noże tylko od dedry czy można włożyć normalne proste grube?

Offline Filip

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Czerwca 2016, 22:26:40 czas Polski »
przejeździł jakieś 50m drewna

50 m? Jakich metrów?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Czerwca 2016, 22:54:15 czas Polski »
50m bierzących  ;)
Napewno chodzi o sześcienne metry.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline 91az

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:01:40 czas Polski »
Jak się wam sprawuję owa strugarka.
Kupilibyście jeszcze raz? 
Czy da radę podostrzyć noże?
Czy noże tylko od dedry czy można włożyć normalne proste grube?

Wcisnę swoje 3 grosze.

Moja jak na razie sprawuje się dobrze, ale szału nie ma. Parę sosnowych calówek 16cm szerokości na nowych nożach zrobiła prawie na lustro, ale 1mm zbioru to max, a przy 0,5 mm ciężko trafić z powodu luzu przed przemieszczeniem stołu. Moc: słychać że trafiam na sęk - silnik wyraźnie zwalnia raz czy dwa razy przypaliłem powierzchnię przez spowolnienie przesuwu na sęku na 0,5 mm zbioru.

Ciężko znaleźć tak dobrego chińczyka w tej cenie. Kolejny klon, ale wśród klonów ten podobał mi się w markecie najbardziej. Cóż kocha się co się ma ...

Inna sprawa, że za 60 mm wylot odciągu to bym chętnie wygarnął parę wiórów geniuszowi z Chin. Do tego ten ch...ny lakierowany blat grubościówki - do wyślizgania potrafi ładnie ubrudzić drewno. Wskaźnik grubościówki, czyli blaszany ptaszek pokazywał pogodę i sam odleciał - wycinam teraz nowy. Regulacja wysokości blatu grubościówki/blokada wysokości jest tak dobra jak dobre są noże - po stępieniu "profesjonalnie" poddaje się i obniża wypuszczając na wyjściu trapez w przekroju bocznym. 

Moje noże czekają jak podostrzę dam znać - jestem dobrej myśli, bo regulacja wysokości noży na wałku sugeruje, że to jest możliwe. Faktem jest, że materiał oryginalnych noży to jakiś żart. Niestety zapasowe Dedry wyglądają identycznie - pewnie znowu załatwię je na sosnowych sękach.

Noże dedry to plastyczna stal, cztery otwory przelotowe na śruby mocujące zacisk noża do wałka i dwa prostokątne / owalne do spozycjonowania noża. Jak na razie nie znalazłem zamienników. Dajcie znać jak macie jakiś namiar. Mam jeszcze dwa komplety nowych, ale one też się kiedyś skończą :/

Offline futrzak

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:05:53 czas Polski »
A ja chciałem dęba strugać, to chyba mi się na niej nie uda.

Offline Filip

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:12:00 czas Polski »
50m bieŻących 
Na_pewno chodzi o sześcienne metry.
50 kubików na tej zabawce? Raz, że to śmierć dla tej maszynki, dwa - żeby przerobić 50m^3 drewna w rok (bo tak to rozumiem, chociaż to nie wiele zmienia) to trzeba mieć ładny przerób realizacji i to konkretnych - nie półek na przyprawy.
Coś komuś chyba się pomyliło i to ostro. :>

Offline marcin6391

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:26:18 czas Polski »
e tam...
jeden (wiekszy) dom i załatwione  ;)

Offline Filip

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:35:28 czas Polski »
Mając czterostronną - całkiem przyjemna robótka ;)

Offline 91az

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Czerwca 2016, 00:04:57 czas Polski »
A ja chciałem dęba strugać, to chyba mi się na niej nie uda.

Oj. Nie widzę tego. Chyba, że znajdziesz lepsze noże i baaardzo ostrożnie będziesz dobierał zbiór. Sama prędkość posuwu materiału (dobierana organoleptycznie w trakcie pracy) też może zablokować większe prace przez spowolnienie. Silnik jak na razie, mnie zaskoczył pozytywnie - w upałach nie wywalało zabezpieczenia termicznego po 3 h pracy z modrzewiowymi kantówkami 50x50, ale przyznać trzeba że: raz odciąg zabierał gros wiórów więc nie blokowałem przepływu powietrza, dwa termik nie zadziałał, ale wyłączałem, bo czuć było ciepło z dołu - szkoda mi było zajechać maszynę zmuszając ja do samoczynnego wyłączenia.

To IMO typowa zabawkowa maszyna pt niech 40 - letnie dzieci zobaczą jak się struga drewno maszynowo ;-) Teraz przynajmniej domyślam się czemu taki DeWalt jest zachwalany na yt :-)

Offline jawor

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Czerwca 2016, 06:40:40 czas Polski »
Strugałem na niej dębinę, z tego co pamiętam na 0,5mm większość, ale też 1mm. Dała radę - przypuszczam, że głównie przez to, że chwilę wcześniej założyłem nowe noże. Ogólnie wrażenia z użytkowania mam raczej pozytywne - najważniejsze to ostre noże. Niestety nie udało mi się znaleźć zamienników a faktycznie oryginalne noże nie są ani tanie ani super wytrzymałe.
Czy kupiłbym jeszcze raz? Nie wiem - aktualnie używam jej tylko jako wyrówniarki, grubościówki nie dotykam. Najchętniej to kupiłbym w rozsądnych pieniądzach samą wyrówniarkę z wałkiem 150-200mm z długimi blatami, ale to nie Ameryka - ciężko coś takiego dostać.

Offline futrzak

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Czerwca 2016, 08:38:36 czas Polski »
To chyba wrócę do zakupu grubościówki Makity. Makita ponoć dębinę da radę. Miałem kupować coś stacjonarnego może jakiś chińczyk, lecz chciałbym kupić w przyszłości Hammera A3 26 lub 31 i bym się z tym chińczykiem później bujał jakbym go kupił, więc narazie odpuszczam sobie stacjonarną, tylko jak zwykle dylemat, jak poradzić sobie bez wyrówniarki.

Offline 91az

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Czerwca 2016, 10:00:09 czas Polski »
Zakup Dedry jako grubościówki w kontekście możliwości zakupu makity (zdolnośc kredytowa :-) ) IMO traci sens. Ja bym się teraz nie zastanawiał. Z drugiej strony można kupić to i to i potraktować Dedrę jako tanią strugarkę (odpada przezbrajanie i wiotki blat grubościówki na którym ciężko dobrze położyć materiał bez podebrania) - pytanie jakie zbiórki planujesz na dębinie - przy delikatnym planowaniu  powierzchni na kilka przejść powinna dać radę (IMO najsolidniejsza przykładnica wśród chińczyków). Gruba robotę i ostateczne wyprowadzenie powierzchni wrzucać na makitę. Tylko ten czas spędzony na planowaniu (1400W na silniku komutatorowym i przekładnie/paski) ...