Jak się wam sprawuję owa strugarka.
Kupilibyście jeszcze raz?
Czy da radę podostrzyć noże?
Czy noże tylko od dedry czy można włożyć normalne proste grube?
Wcisnę swoje 3 grosze.
Moja jak na razie sprawuje się dobrze, ale szału nie ma. Parę sosnowych calówek 16cm szerokości na nowych nożach zrobiła prawie na lustro, ale 1mm zbioru to max, a przy 0,5 mm ciężko trafić z powodu luzu przed przemieszczeniem stołu. Moc: słychać że trafiam na sęk - silnik wyraźnie zwalnia raz czy dwa razy przypaliłem powierzchnię przez spowolnienie przesuwu na sęku na 0,5 mm zbioru.
Ciężko znaleźć tak dobrego chińczyka w tej cenie. Kolejny klon, ale wśród klonów ten podobał mi się w markecie najbardziej. Cóż kocha się co się ma ...
Inna sprawa, że za 60 mm wylot odciągu to bym chętnie wygarnął parę wiórów geniuszowi z Chin. Do tego ten ch...ny lakierowany blat grubościówki - do wyślizgania potrafi ładnie ubrudzić drewno. Wskaźnik grubościówki, czyli blaszany ptaszek pokazywał pogodę i sam odleciał - wycinam teraz nowy. Regulacja wysokości blatu grubościówki/blokada wysokości jest tak dobra jak dobre są noże - po stępieniu "profesjonalnie" poddaje się i obniża wypuszczając na wyjściu trapez w przekroju bocznym.
Moje noże czekają jak podostrzę dam znać - jestem dobrej myśli, bo regulacja wysokości noży na wałku sugeruje, że to jest możliwe. Faktem jest, że materiał oryginalnych noży to jakiś żart. Niestety zapasowe Dedry wyglądają identycznie - pewnie znowu załatwię je na sosnowych sękach.
Noże dedry to plastyczna stal, cztery otwory przelotowe na śruby mocujące zacisk noża do wałka i dwa prostokątne / owalne do spozycjonowania noża. Jak na razie nie znalazłem zamienników. Dajcie znać jak macie jakiś namiar. Mam jeszcze dwa komplety nowych, ale one też się kiedyś skończą :/