01 Maja 2026, 02:50:32 czas Polski

Autor Wątek: Grubiarka wyrówniarka Dedra DED7813 opinie  (Przeczytany 25380 razy)

Offline jawor

Odp: Grubiarka wyrówniarka Dedra DED7813 opinie
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Czerwca 2016, 10:03:29 czas Polski »
Ja właśnie mam dokładnie taki zestaw, niestety nie Hammer i chińczyk a  Dedra i Makita. Ma to swoje wady (np łączna cena za którą prawie można kupić jakieś duże bernardo albo hozmana itp) i zalety (przenośne, mało miejsca, nie trzeba przezbrajać)

Offline futrzak

« Odpowiedź #31 dnia: 24 Czerwca 2016, 11:06:42 czas Polski »
No właśnie i wracamy do punktu wyjścia, nie wiadomo co kupić :D

Offline jawor

« Odpowiedź #32 dnia: 24 Czerwca 2016, 12:06:28 czas Polski »
Nie ma lekko, niestety. Dylematy zawsze są, niezależnie ile się ma do wydania i na co. Przypomniało mi się, że gdzieś widziałem na youtubie kogoś kto dorobił do struga ciesielskiego makity stolik i  używał jako stacjonarną wyrówniarkę. Ale to podobne koszty jak zestaw grubościówka makita + dedra.

Offline jara

« Odpowiedź #33 dnia: 24 Czerwca 2016, 12:19:58 czas Polski »
Dokładne przed tym wyborem sam stoję. Grubościówkę to by się znalazło małą do garażu np dewalt gorzej z wyrówniarką z metrowym blatem i do tego mobilna jakie mają np w Stanach. Sam właśnie robię stolik do wyrówniarki metrowy blat a strug elektryczny nóż 110mm, jak uda mi się go zrobić w miarę precyzyjnie to listwy do klejonki wyrównam i wówczas pozostaje zakup dewalt. Jeśli nie uda mi się go zrobić precyzyjnie wówczas mam problem bo np bernardo 305 ma słabe komentarze i jest drogi.

Offline jawor

« Odpowiedź #34 dnia: 24 Czerwca 2016, 12:28:49 czas Polski »
kibicuję, sam jestem na etapie planowania przedłużeń blatów do mojej dedry. Niestety, ale mam taką listę rzeczy do zrobienia w tym momencie, że nie wiem czy, przy ilości czasu jaką dysponuję, wyrobię się bieżącej pięciolatce ;)

Offline Skydesign

« Odpowiedź #35 dnia: 17 Sierpnia 2016, 12:14:43 czas Polski »
Proszę Was o pomoc, w mojej dedrze mam dziwny objaw. Podczas strugania coś w niej "strzela" i widać że całym mechanizmem szarpie.
Nie ma w tym żadnej powtarzającej prawidłowości po prostu co jakiś czas (dość często) coś tam strzeli, cały ruchomy wózek podskoczy. Prawdopodobnie to doprowadziło do uszkodzenia napędu wałka podającego. Naprawili w serwisie, opis naprawy podaje wymianę łańcucha. Niestety "strzelanie" po naprawie nie ustąpiło.
Mam wyregulowane stoły z przodu i tyłu, strugam tylko sosnę, z minimalnym zbiorem około 0,5mm, deski są czyste, nie mają sęków przy struganiu kantówek jest to samo.
Czasami mam też problem z "przepchnięciem" materiału, muszę jej ręcznie pomagać. Gumowany wałek bardzo brudzi obrabiany materiał.
Co może być przyczyną?
Chodzi mi o dedrę 7814 przepraszam za pomylenie wątków.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Sierpnia 2016, 13:07:38 czas Polski »
Jak cos strzela, to bym szukal w przeniesieniu napedu. Moze ktoras zebatka jest wyrobiona i jak sie trszke inaczej zazebi to strzela. Tlumaczylo by to wymiane lancucha. Nie mam tego modelu (wlasciwie to na razie zadnej gruposciowki nie mam ;) ) ale nie sa to skomplikowane urzadzenia. Zdejmij oslony i zerknij czy ktores z kol zebatych nie jest uszkodzone. Widzialem gdzies na YT filmik z rozkladania typowej chinskiej grubosciowki (chybo u Heisz-a).
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2016, 13:11:35 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #37 dnia: 17 Sierpnia 2016, 16:12:13 czas Polski »
Mój Meec też strzela.
Trzeba sprężonym powietrzem wydmuchać trociny właśnie z tego łańcucha napędzającego wałek posuwu.
Po wydmuchaniu przestaje strzelać.
A strzela dlatego, że łańcuch przeskakuje na zębatce jak jest zatkany trocinami.
Ja już nie zakładam osłony łańcucha, tylko po przejechaniu kilku desek zapobiegawczo dmucham i jadę dalej.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Skydesign

« Odpowiedź #38 dnia: 17 Sierpnia 2016, 20:15:31 czas Polski »
Ale żeby przy pierwszej desce od razu tak się zachowywała? Skąd tam miały by być trociny?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Sierpnia 2016, 21:58:09 czas Polski »
No to w takim razie przesmakuje Ci łańcuch na zębatce bez trocin, bo od tego jest to strzelanie.
Ale zobacz dokļadnie czy są tam trociny, musisz zdjąć obudowe.

Offline Skydesign

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Sierpnia 2016, 22:09:41 czas Polski »
Idzie na serwis, zobaczymy co z tego będzie. Dam znać. Dziękuję za pomoc.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Marca 2017, 18:20:53 czas Polski »
Z ciekawości spytam, co stwierdził serwis?

Offline Skydesign

« Odpowiedź #42 dnia: 26 Marca 2017, 21:14:12 czas Polski »
Że nie będą naprawiać, sprzęt wycofany z oferty. Zwrócili kasę.

Offline raptor123

« Odpowiedź #43 dnia: 11 Sierpnia 2017, 20:38:26 czas Polski »
Odkopię temat, ale bo dostałem Dedrę 7813 od wujka. W jest trochę niesprawna. Brak jednego paska oraz wałek z nożami wykonuje nie pełny obrót i się blokuje, że możliwy powrót tylko w drugą stronę. Ma ktoś jakiś schemat lub zdjęcia z rozbiórki. Gdzie można zakupić te paski, że tylko serwis?

Offline Paweł 46