13 Maja 2026, 05:10:12 czas Polski

Autor Wątek: Prowadnice Blum Bluemotion  (Przeczytany 15067 razy)

Offline SSN774

Prowadnice Blum Bluemotion
« dnia: 09 Lutego 2015, 16:14:27 czas Polski »
Witam,

chciałem się dopytać fachowców w temacie regulacji prowadnic Blum-a Bluemotion. Czy jest coś takiego w ogóle jak regulacja w nich czy niestety tylko zakup nowych (ewentualnie jakie, dalej blum czy hettich?)? Część ruchoma prowadnicy ma odchyły na boki rzędu 2-3mm po 6 latach użytkowania, zakup wraz z kuchnią z BRW. Zastosowanie- szafka z pojemnikiem na "odpady kuchenne", wiadro bywa dość ciężkie.  Spowodowane to wyrobieniem się otworów montażowych w płycie wiórowej szafki :-/ 
Z góry dziękuję za pomoc i porady
Pozdrawiam Wojtek

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
Odp: Prowadnice Blum Bluemotion
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2015, 18:52:11 czas Polski »
Jak ta prowadnica dokładnie wygląda?
Taka zwykła jak do tandema czy inne cudo?
Poza tym jak było brane z BRW to duże prawdopodobieństwo że ichniejszy blum jakością odbiega(cienka blacha) od tego normalnego z hurtowni, tak jak ma to miejsce w przypadku IKEA.
Ad meliora tempora

Offline SSN774

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2015, 18:59:50 czas Polski »
tutaj z nr produktu a wykonanie niezłe 1mm stali cynkowanej jak się wydaje nie jest miękka. Pytanie czy te wszystkie zębatki sa oki bo wykonane wg mnie z plastiku.

Jesli bedzie konirczna wymiana wezme napewno te pod obciazenie 50kg a nie 30 jak te obecne, sprezyna nie zawsze dociaga ostatnie 3-4cm
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2015, 19:01:26 czas Polski wysłana przez SSN774 »
Pozdrawiam Wojtek

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2015, 19:08:13 czas Polski »
W samej prowadnicy regulacji nie ma.
jak ta prowadnica ma luzy to chyba bez wymiany się nie obędzie.
Aż takie obciążenia masz w tym koszu?
U siebie ostatnio montowałem Gamet boxy (tańszy i nie ukrywajmy jakościowo gorszy) klon tandem boxa, ma niby wytrzymywać 30kg, a naładowane mamy w nim talerzy że aż strach i wszystko śmiga :)
U ciebie chyba problem tkwi w tym że ta prowadnica  przenosi inne obciążenia, wysuwasz kosz i wrzucasz z góry, coś cięższego i prowadnica dostaje po tyłku.
Ad meliora tempora

Offline SSN774

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2015, 19:23:30 czas Polski »
W samej prowadnicy regulacji nie ma.
jak ta prowadnica ma luzy to chyba bez wymiany się nie obędzie.
Aż takie obciążenia masz w tym koszu?
U siebie ostatnio montowałem Gamet boxy (tańszy i nie ukrywajmy jakościowo gorszy) klon tandem boxa, ma niby wytrzymywać 30kg, a naładowane mamy w nim talerzy że aż strach i wszystko śmiga :)
U ciebie chyba problem tkwi w tym że ta prowadnica  przenosi inne obciążenia, wysuwasz kosz i wrzucasz z góry, coś cięższego i prowadnica dostaje po tyłku.
Nie wiem czy problemem w moim wypadku nie jest tez brak relingow w samek szufladzie przy tak wysokim froncie. Specem nie jestem tylko wnioski wyciagam po tym co zobaczylem na stronie bluma poszukujac prowadnic.

Pozdrawiam Wojtek

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2015, 19:43:30 czas Polski »
Nie jestem zwolennikiem takich rozwiazań, są specjalne dedykowane kosze, ale dalej rozmawiamy o BRW.
Mimo wszystko myślę że któryś z domowników musiał tej szufladzie "pomóc" pewnie nie świadomie.
Czytam tak, czytam.. i
i rzędu 2-3mm
Przeszkadza w ogólnej eksploatacji szuflady? nie dociąga?

Ad meliora tempora

Offline SSN774

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2015, 20:00:00 czas Polski »

i rzędu 2-3mm
Przeszkadza w ogólnej eksploatacji szuflady? nie dociąga?
Niby nie-front jest na równo z blatem- ale skoro bedzie wymagana zmiana czemu nie zainwestowac w lepsze.
Pozdrawiam Wojtek

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2015, 20:12:07 czas Polski »
wymagana zmiana
Napisałem żebyś wymienił bo myślałem że przeszkadza w ogólnej eksploatacji, zrobisz jak chcesz :)
Ad meliora tempora

Offline SSN774

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2015, 20:27:23 czas Polski »
Napisałem żebyś wymienił bo myślałem że przeszkadza w ogólnej eksploatacji, zrobisz jak chcesz :)
wybacz widocznie źle doczytałem ;) Chce wymienić teraz pytanie ile będzie mnie to kosztowało :D
Pozdrawiam Wojtek

Offline Robsonik

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2015, 22:15:12 czas Polski »
Jeżeli front się nie dociąga to jest to ewidentna wina wyrobionej prowadnicy i wysokiego frontu.
Jeżeli myślisz na wymianą prowadnicy/szuflady to proponowałbym szufladę firmy Grass.
Jest sporo zalet względem innych producentów.
Jeden z nich to taki, że przy tak wysokim froncie, plecy w szufladzie możemy wykonać dużo wyższe niż boki szuflady a wtedy można wysoko zamontować reling boczny i ściągnąć front z plecami. Zapobiegnie to odstawaniem frontu.

Offline Rufio34

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2015, 00:15:28 czas Polski »
Z tego co widać na zdjęciu to w BRW wmontowali w szufladę śmietnikową prowadnicę do 30 kg a powinna być min na 50 kg z a zalecana na 65 kg . Jest to nie tyle uzależnione od obciążenia tej szuflady ale od cykli ile ta szuflada pracuje w naszej kuchni . Z testów bluma szuflada przeznaczona na kosz na śmieci jest najczęściej otwierana .

Offline SSN774

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2015, 00:31:39 czas Polski »
Z tego co widać na zdjęciu to w BRW wmontowali w szufladę śmietnikową prowadnicę do 30 kg a powinna być min na 50 kg z a zalecana na 65 kg . Jest to nie tyle uzależnione od obciążenia tej szuflady ale od cykli ile ta szuflada pracuje w naszej kuchni . Z testów bluma szuflada przeznaczona na kosz na śmieci jest najczęściej otwierana .
Tak tylko ze ja tego im nie udowodne. Tna koszta wiec pozostaje jedynie reklamacja tematu u nich.
Pozdrawiam Wojtek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2015, 01:23:08 czas Polski »
Tna koszta wiec pozostaje jedynie reklamacja tematu u nich.

Na reklamacje w BRW bym raczej nie liczył, zareklamuj szufladę w Blumie. Masz w końcu dożywotnią gwarancję na ich produkty, nieważne z jakiej one są dystrybucji.

Offline SSN774

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2015, 01:45:59 czas Polski »
Tna koszta wiec pozostaje jedynie reklamacja tematu u nich.

Na reklamacje w BRW bym raczej nie liczył, zareklamuj szufladę w Blumie. Masz w końcu dożywotnią gwarancję na ich produkty, nieważne z jakiej one są dystrybucji.
ale w BRW zareklamowałbym jakość płyt wiórowych z których zrobiona została szafka, nie wytrzymują otwory w tym wypadku. To przecież nie moja wina :)
Pozdrawiam Wojtek

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2015, 08:34:38 czas Polski »
Moje kilkuletnie doświadczenie z blumem mówi: nie wieżę?! no chyba że w tej szufladzie było ładowane ze 100kg :D
Pierwsze co bym zrobił to obejrzał bym dobrze korpus, może poprostu tu tkwi problem.
Podniósłbym prowadnice około 2 cm do góry, od nowa zamocował front.
Jeśli to nie pomoże to proponuję nowe prowadnice, a z tą jedziemy na gwarancję, jeśli jest to oryginał to napewno sprzedawca się zdziwi :D
(Pamiętaj o tym że blum daje "niby" dożywotnią gwarancję)

I jeszcze jedna kwestia, zdecyduj się: albo szuflada, albo wiadro ze śmieciami :) Są specjalne prowadnice na wiadra ze śmieciami a taki duży front tylko na jednej prowadnicy... nie zrobił bym tak sobie ani nikomu ;)
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje