26 Lipca 2026, 00:13:26 czas Polski

Autor Wątek: Pokrowiec na szynę Festool  (Przeczytany 3101 razy)

kwita

• Gość
Pokrowiec na szynę Festool
« dnia: 09 Lutego 2015, 19:07:01 czas Polski »
Witam
W związku z mobilnością zagłębiarki a w szczególności szyny, postanowiłem zrobić taki oto "drewniany" pokrowiec chroniący szynę przed zgięciem oraz listwę przeciwodpryskową podczas transportu. Jest to w pewnym rodzaju bojkot cen na oryginalny pokrowiec, zrobiłem swój, idąc słowami człowieka ( nie kupuj tego co możesz zrobić sam), który jest na tym forum a dla mnie tworzy niesamowite rzeczy z drewna. Jest to nic wielkiego, kawałek sklejki 6 mm, listwa sosnowa 15mmx15mm i na koniec malowanie lakierem, pasek który pomoże podczas przenoszenia. Jeśli ma ktoś jakieś sugestie, konstruktywna krytyka także mile widziana ;)
Póki co jest sklejone, wyszlifowane, zostaje pomalować i zrobić pasek...

Offline robson

Odp: Pokrowiec na szynę Festool
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2015, 19:42:02 czas Polski »
Pomysł fajny ale nie widzę wieczka :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2015, 20:04:14 czas Polski »
..."wieczko" było w początkowych planach, będą tylko paski do zapięcia i taśma na ramię. Szyna z tego nie wypadnie.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2015, 22:04:31 czas Polski »
Dobra robota.
Po zdjęciach wnioskuję, że piła dobrze trzyma kąt 45*. To jakieś firmowe narzędzie, czy pierwsze lepsze z brzegu?

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2015, 22:19:26 czas Polski »
Mi podoba się jakość wykonania, no i pomysł OK.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2015, 22:30:39 czas Polski »
Dobra robota.
Po zdjęciach wnioskuję, że piła dobrze trzyma kąt 45*. To jakieś firmowe narzędzie, czy pierwsze lepsze z brzegu?
Z racji tego, że nie posiadam piły ukosowej, kiedyś nabyłem (wiele lat temu) ręczną piłę firmy Stanley. Trochę ramek już zrobiła i daje radę...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2015, 21:18:49 czas Polski »
fajne ciekawe rozwiązanie :)
ja swoją używam tylko w warsztacie, ale przyznam, ze na początku się zastanawiałem jak tu zrobić odpowiednio bezpieczny sposób przenoszenia szyny. Podoba mi się Twój pomysł :)